Bebekler icin yemekler, Bebek corbaları, Bebek corba tarifleri
İlk haftadan sonra hafta hafta ilaveler yapılarak hazırlanır
3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuc, 1 orta boy patates 4550 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir Duduklu tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 1015 dakika pişirilmesi yeterlidir Suzgecten aktarılarak hic ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır 1 cay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır
Yukarıdaki gibi pişirilir Havuclar ve patatesler tamamıyla ezilerek pure şekline getirilir Bu purenin icine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması tamamlanır
3 cay fincanı s, bir tutam tuz, 1 orta boy patates ek olarak 1 cay kaşığı pirinc ve her gun bir yenisi ilave edilmek uzere mevsimlik sebzeler (orneğin ilk gun 34 yapraklı maydanoz, ertesi gun bir kac yaprak ıspanak, ertesi gun bunlara ek olarak 14 enginar, ertesi gun 14 domates) eklenir Elde edilen pureye yine 1 cay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika pişirilir
Yukarıdaki şekilde hazırlanan pureye 1 cay kaşığı tereyağı katılır
Sebze corbasI
İcindekiler
23 yaprak ıspanak
1 kucuk patates
14 kabak
14 havuc
1 cay kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı su
Yapılışı
Sebzeler yıkanır, kabuklu sebzeler soyulur ve doğranır Kucuk bir tencerede kaynamakta olan suya salınır Su, sebzelerin uzerini ortecek kadar olmalıdır Ateş kısılır, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir Pişmiş sebzeler ezilerek suzgecten gecirilir, 1 cay kaşığı yağ eklenir
Not: Patates yerine 1 tatlı kaşığı pirinc veya kırmızı mercimek de eklenebilir
SEBZE CORBASI (260 Kal, 3 gr protein )
(2 Porsiyon)
1 kucuk boy havuc
1 orta boy patates
1 orta boy domates
1 yemek kaşığı mercimek, bulgur veya pirinc
1 yemek kaşığı zeytinyağı
hazırlanışı:
sebzeler iyice yıkanarak kucuk kucuk doğranır 1 yemek kaşığı tahıl unu , 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla pişirilir Tel suzgecten gecirilerek cocuğa verilir 1 tatlı kaşığı tavuk eti yada dana kıyma katılabilir Bebeklere et suyu verilmesi duşunulduğu kadar yararlı değildir, etin kendisinin ezilerek verilmesi besleyicidir
Not: Cocuklara TUZ 12aydan sonra cok az olarak verilebilir
YOĞURTLU SEBZE CORBASI (225 Kal, 5gr protein):
(1 porsiyon)
1 kepce yoğurt (125cc)
1 orta boy patates
1 yemek kaşığı buğday veya pirinc
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tencereye yoğurt konur az su ile sulandırılırak uzerine herhangi bir sebze doğranır1 yemek kaşığı tahıl unu zeytinyağıyla pişirilir
Mercİmek corbasI
İcindekiler
1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 su bardağı su
1 cay kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
Mercimek ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır Ateşin altı kısılır, mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir, ezilir, yağ eklenir
MERCİMEK CORBASI (200 Kal, 3gr protein)
(2 porsiyon)
2 yemek kaşığı mercimek
1 boy havuc
1 kucuk boy patates
¼ kucuk dilim soğan
1 cay bardağı su
HAZIRLANIŞI: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek, 2 cay bardağı su konur 1 kucuk boy havuc, patates ve soğan rendelenip,1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip pişirilir
Pirincli mercimek corbası
İcindekiler
12 yemek kaşığı kırmızı mercimek
12 yemek kaşığı pirinc
1, 14 su bardağı su
1 cay kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
Mercimek, pirinc ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır Yumuşayıncaya kadar pişirilir, yağ eklenir Corba, pirinc yerine bulgur konarak da yapılabilir
TARHANA CORBASI
(360 Kal,35 gr protein): (2 porsiyon)
Yoğurt (150 cc) (bir bucuk cay bardağı)
Buğday unu (2 yemek kaşığı)
Değişik sebzeler
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
Malzemenin hepsi az su eklenerek karıştırılıp pişirilirOcaktan inmeye yakın
az zeytinyağı eklenir
Tarhana corbasI
İcindekiler
1 su bardağı su
12 yemek kaşığı tarhana
1 tatlı kaşığı yağ
Yapılışı
Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir Tarhana acısız olmalıdır
İlk haftadan sonra hafta hafta ilaveler yapılarak hazırlanır
3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuc, 1 orta boy patates 4550 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir Duduklu tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 1015 dakika pişirilmesi yeterlidir Suzgecten aktarılarak hic ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır 1 cay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır
Yukarıdaki gibi pişirilir Havuclar ve patatesler tamamıyla ezilerek pure şekline getirilir Bu purenin icine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması tamamlanır
3 cay fincanı s, bir tutam tuz, 1 orta boy patates ek olarak 1 cay kaşığı pirinc ve her gun bir yenisi ilave edilmek uzere mevsimlik sebzeler (orneğin ilk gun 34 yapraklı maydanoz, ertesi gun bir kac yaprak ıspanak, ertesi gun bunlara ek olarak 14 enginar, ertesi gun 14 domates) eklenir Elde edilen pureye yine 1 cay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika pişirilir
Yukarıdaki şekilde hazırlanan pureye 1 cay kaşığı tereyağı katılır
Sebze corbasI
İcindekiler
23 yaprak ıspanak
1 kucuk patates
14 kabak
14 havuc
1 cay kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı su
Yapılışı
Sebzeler yıkanır, kabuklu sebzeler soyulur ve doğranır Kucuk bir tencerede kaynamakta olan suya salınır Su, sebzelerin uzerini ortecek kadar olmalıdır Ateş kısılır, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir Pişmiş sebzeler ezilerek suzgecten gecirilir, 1 cay kaşığı yağ eklenir
Not: Patates yerine 1 tatlı kaşığı pirinc veya kırmızı mercimek de eklenebilir
SEBZE CORBASI (260 Kal, 3 gr protein )
(2 Porsiyon)
1 kucuk boy havuc
1 orta boy patates
1 orta boy domates
1 yemek kaşığı mercimek, bulgur veya pirinc
1 yemek kaşığı zeytinyağı
hazırlanışı:
sebzeler iyice yıkanarak kucuk kucuk doğranır 1 yemek kaşığı tahıl unu , 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla pişirilir Tel suzgecten gecirilerek cocuğa verilir 1 tatlı kaşığı tavuk eti yada dana kıyma katılabilir Bebeklere et suyu verilmesi duşunulduğu kadar yararlı değildir, etin kendisinin ezilerek verilmesi besleyicidir
Not: Cocuklara TUZ 12aydan sonra cok az olarak verilebilir
YOĞURTLU SEBZE CORBASI (225 Kal, 5gr protein):
(1 porsiyon)
1 kepce yoğurt (125cc)
1 orta boy patates
1 yemek kaşığı buğday veya pirinc
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tencereye yoğurt konur az su ile sulandırılırak uzerine herhangi bir sebze doğranır1 yemek kaşığı tahıl unu zeytinyağıyla pişirilir
Mercİmek corbasI
İcindekiler
1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 su bardağı su
1 cay kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
Mercimek ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır Ateşin altı kısılır, mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir, ezilir, yağ eklenir
MERCİMEK CORBASI (200 Kal, 3gr protein)
(2 porsiyon)
2 yemek kaşığı mercimek
1 boy havuc
1 kucuk boy patates
¼ kucuk dilim soğan
1 cay bardağı su
HAZIRLANIŞI: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek, 2 cay bardağı su konur 1 kucuk boy havuc, patates ve soğan rendelenip,1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip pişirilir
Pirincli mercimek corbası
İcindekiler
12 yemek kaşığı kırmızı mercimek
12 yemek kaşığı pirinc
1, 14 su bardağı su
1 cay kaşığı sıvı yağ
Yapılışı
Mercimek, pirinc ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır Yumuşayıncaya kadar pişirilir, yağ eklenir Corba, pirinc yerine bulgur konarak da yapılabilir
TARHANA CORBASI
(360 Kal,35 gr protein): (2 porsiyon)
Yoğurt (150 cc) (bir bucuk cay bardağı)
Buğday unu (2 yemek kaşığı)
Değişik sebzeler
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yapılışı
Malzemenin hepsi az su eklenerek karıştırılıp pişirilirOcaktan inmeye yakın
az zeytinyağı eklenir
Tarhana corbasI
İcindekiler
1 su bardağı su
12 yemek kaşığı tarhana
1 tatlı kaşığı yağ
Yapılışı
Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir Tarhana acısız olmalıdır