Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Bebekle nasıl iletişim kurulur?

Bebekle nasıl iletişim kurulur?

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
58
Bebekle irtibat kurma

Bebekle irtibat kurma, bebeğin gövde dili, bebekle hitabe, bebek dil gelişimi, bebekte dil gelişimi…Bebeğiniz daha karnınızdayken bile sizinle irtibat kurmaya başlıyor Siz konuşurken ve müzik dinlerken o bunların farkında oluyor ve sizinle iletişime geçmeye başlıyor

Bebeğiniz daha karnınızdayken bile sizinle iletişim kurmaya başlıyor Siz konuşurken ve müzik dinlerken o bunların farkında oluyor ve sizinle iletişime geçmeye başlıyor Bugün biliyoruz oysa tavır ve dinleme aktivitelerine ne kadar erken başlanırsa bebeğiniz ve sizin aranızdaki bono böylece dinç oluyor
Hiçbir süre erken değil!
Çocuğunuz konuşamasa da doğduğu andan itibaren sizinle haberleşmek için çabalar haberleşmek için gösterdiği birincil girişimleri; sizinle göz kontağı kurmaya çalışması, bakışlarınız peşine düşüp takip etmesi, yararsız sesler çıkarmaya çalışması ve gülümsemesi olarak sıralanabilir

Siz de bebeğiniz bu girişimlerine karşılık tahsis etmek için onun gözlerine 20 25 cm uzaklıktan bakmaya çalışın, çünkü bu mesafe bebeklerin görmek için odaklanabildiği en iyi uzaklıktır Bebeğinizi yumuşak dokunuşlarla okşayın, ona çoğu kez gülümseyin, şarkı söyleyin ve onunla sohbet edin Bunların hepsi bebeklerle irtibat kurabilmenin en iyi yollarıdır

Bebeğinizle konuşun Onun tepkilerini seyredin ve cevaplarını bekleyin Onun tepkilerini bilmek bebeğinizle daha sonra hazırlamak isteyeceğiniz iletişim için size yardımcı olacaktır, unutmayın Bebeğinizin gövde dilini anlamaya çalışın, ellerini ve kollarını her sallayışında size bir şeyler anlatmak istiyor olabilir
Bebeğinizin hareketlerini peşine düşüp takip edin Ona bütün dikkatinizi verin ve çıkardığı en ufak sesi bile duymaya çalışın, size verdiği cevapları en ince noktasına kadar anlamaya itina gösterin

Bu davranışlarınızla bebeğinize irtibat becerilerini öğretmiş ve yaşadığı dünyayı nasıl anlaması ve nasıl yorumlaması gerektiğini ona öğretmiş olursunuz Bebeğiniz beslenmesini tamamladıktan sonradan onunla iletişime geçmeye çalışabilirsiniz, çünkü besin sonrası periyodu bebeğinizin kendini bakımlı ve hazırlanmış hissedebileceği en ideal anlardan biridir Lakin bu konuda endişelenmeyin, çünkü çoğu anne ve baba irtibat için ideal anları içgüdüsel olarak da bulabilme yeteneğine sahip!

Ağlamanın bebeğinizin dil gelişimi için çok önemli olduğunu daima hatırlayın Bebeğiniz konuşmaya geçmeden önceki dönemde oysa ağlayarak kendi ihtiyaçlarını karşısındakilere iletebiliyor bu nedenle bebeğiniz ağlarken ona kısa zamanda cevap vermeniz bebeğinizin size güven duymasına ve bağlanmasına asistan olacaktır
Erken Dinleme ve Konuşma

Yıllar önce bebeklerin yeterince iyi duyamadıkları ve göremedikleri düşünülürdü Oysa bugün biliyoruz ancak hitabe ve dinleme aktivitelerine ne kadar erken başlanırsa bebeğiniz ve sizin aranızdaki senet böylece dinç oluyor

Bebeğinizi dinlemek, bebeğinizle gittikçe geliştirdiğiniz ilişkinizde çok kayda değer bir role sahip Ilk günlerde yalnızca ağlamak olarak gördüğünüz bir aktivite ilerideki günlerde “ben açım veya “ ben yalnızım ve ilgini istiyorum anlamına gelebilir Bebeğinizi iyi bir şekilde dinler ve ne çağrıda bulunmak istediğini anlayabilirseniz onunla kuracağınız iyi bir ilişkinin temellerini atmış olursunuz
Bebeğinizle Söylev İpuçları…

Bebeğinizle konuşurken sevgi dolu sözcükler kullanın Ses tonunuza uyarı edin, pozitif şeylerden bahsediyor bile olsanız asla sert bir ses tonu kullanmayın yavaş yavaş konuşun ve konuşurken bebeğinizin yüzüne bakmaya özen gösterin, etrafta bebeğinizin ilgisini başka tarafa çekecek unsurlar bulundurmamaya çalışın

Bebeğinizle konuşurken sesinizi yükseltip alçaltarak ve ayrı sesler çıkararak onunla iletişim kurmaya siklet verin Birçok vakit insanların bir bebekle konuşurken otomatik olarak yaptığı bu hitabe türü bebeklerin ilgisini ve dikkatini fazla daha kolay yakalamanızı sağlıyor

Konuşmalarınızda o anda ne yaptığınızı anlatmaya çalışın Mesela, “şu anda bezini değiştiriyorum ya da “akşama yiyeceğimiz yemekleri hazırlamaya çalışıyorum gibi… Konuşmanızda bebeğinizin neler yaptığından da bahsedebilirsiniz “şu anda kollarını ve bacaklarını salladığını görüyorum (bebeğiniz kollarını ve bacaklarını sallarken) ya da “ derhal bana bir şeyler söylemek istediğini görüyorum (bebeğiniz sesler çıkarırken) gibi…

Bebeğiniz birazcık büyüdükten sonradan onunla her şey hakkında konuşabilirsiniz Mesela, “bugün, hava çok güzel, güneş gökyüzünde parlıyor ya da “senin karnın tok, şimdi yemek yeme sırası benim, ben de karnımı doyurmalıyım…

Nesneleri isimlendirin Bilhassa bebeğiniz büyümeye ve bazı nesneleri muhabere etmeye başladığı dönemde nesneleri isimlendirmeye başlayın “Bu senin oyuncak ayın, oyuncak ayını istiyorsun gibi… Birinci yılın sonunda, bebeğiniz sizin ona söylediğiniz çoğu şeyi anlamaya başlayacak ve bir takım ufak komutları uygulayabilecektir Mesela “el salla ya da bardağı bana ver gibi…

Bebeğinizin söylev girişimlerini küçümsemeyin ve asla onunla alay etmeyin, aksine onu konuşması için cesaretlendirin

Bebeğinizle beraber resimli kitapları okuyun Kitap okuma aktivitesi bebeğinizle beraber yapacağınız paha biçilemez aktivitelerden biridir Çünkü bu aktivite esnasında bebeğiniz kelime bilgisini artırır, dil ve dinleme yeteneğini geliştirir

Bebeğinizle beraber eğlenin 812 aylık dönemde bebekler sık sık mırıldanır ve “mama, “dada veya “baba gibi kolay sözcükleri çıkarırlar Bebeğinizle konuşurken ona yönelerek konuşun, dil gelişimi ile ilgili herhangi bir galibiyet elde ettiğinde ise onu bol bol övün – her ne değin bebeğiniz kullandığınız kelimeleri anlamasa da!!! *

858,497Konular
981,950Mesajlar
29,947Kullanıcılar
Pelin06432Son üye
Üst Alt