Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Benler Cilt Kanserinin Habercisi mi?

Benler Cilt Kanserinin Habercisi mi?
0
100

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
87
F-D Coin
0
Cilde rengini veren melanin maddesi, melanosit adı verilen hücreler kadar üretilir Bu hücreler ciltte eşdeğer şekilde dağılır ve derimize rengini verir Fakat kimi zaman, nedeni meçhul bir şekilde melanosit hücreleri bir küme oluşturacak şekilde toplanır ve ortaya koyu renkli benler çıkar Ciltte çıkan bu benler ara sıra insan hayatını tehlikeye sokarak deri kanserine niçin olabilir Cilt kanserini önlemek için ise, Foto Finder Digital Dermatoskopi cihazıyla çıkarılan ben (nevus) haritası sayesinde erken tanı ve çare sağlanabilirYüksek teknolojinin sağladığı imkanlar bir uçtan bir uca benlerde, gözle muayenenin saptayamadığı teferruat saptanabiliyor ve dijital dermatoskopi ile doğru tanı oranları arttırılıyor YDÜ Hastanesi, Cildiye Anabilim Dalı’ndan Doç Dr Aslı Kaptanoğlu'nun yaptığı açıklamaya kadar; “Bütün gövde ben haritasıyla, vücuttaki bütüm benlerin yüksek kalitede görüntülerinin kaydedilebildiğini ve süre içinde yeni artan benler ya da mevcut benlerde olan değişiklikleri saptayabildiklerini belirtiyorDermatoskop yardımıyla pigmentli lezyonların 30 kat büyütülebildiğini ve bilgisayar sayesinde bu benlerin, bazı kriterler ve matematiksel analizlerle değerlendiğini bildiren Kaptanoğlu; dijital dermatoskopla saptanabilen ve saklanabilen ben haritalarındaki değişikliklerin periyodik olarak takip edilmesinin de büyük siklet taşıdığını vurguluyor Benlerde asimetri, sınır düzensizliği, benin birdenbire fazla renk içermesi, keskin yükselme, iltihabi reaksiyon ya da kanama cilt kanseri belirtisi olabilirken; öbür görünümlü, seri gelişen, pigmentte bir lezyonun saptanması durumunda da hemen bir cildiye uzmanına başvurulması gerekiyorAçık tenli, açık renk gözlü, kızılsarı saçlı ya da kolaylıkla güneş yanığı gelişebilen deri tipine sahip kişiler, uzun süre ya da kesik kesik olarak yoğun güneş ışığına maruz kalmış kişiler, ailesinde cilt kanseri ‘malign melanom’ olan kişiler, anormal (atipik) görünümlü (displastik) nevüsü olan kişiler  ve doğumsal çok sayıda benleri olan kişiler otomatik olarak cilt kanseri gelişimi açısından tehlike grubunda yer alırlar

858,498Konular
982,569Mesajlar
30,318Kullanıcılar
pikachu -88Son üye
Üst Alt