iltasyazilim
FD Üye
Beslenme Grupları Nelerdir
Yeterli, dengeli ve dinç beslenmek isteyenler için en manâlı konulardan biri gıda gruplarını yakından tanımak ve özelliklerini iyi bilmektir Fakat bu şekilde tatmin edici, dengelenmiş ve dinç sofralar kurulabilir
Besinler, içerdikleri öğeler bakımından birbirlerine benzerlik ya da farklılık gösterirler İçerdikleri öğeler ve vücuttaki işlevleri bakımından aynı olanlar gruplara ayrılmıştır Besin grupları adını alan bu gruplar altıya ayrılır
Birinci grup; et ve et ürünleridir Bu gruba dâhil olan yiyecekler kırmızı et, tavuk ve hindi eti, balıketi, deniz ürünleri, şarküteri ürünleridir Ayrıca yumurta, fındık, fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumlar ve kurubaklagiller de zengin protein içerikleri nedeni ile bu grupta kabul edilirler Et ve güya besinlerin oluşturduğu bu grup, vücutta artış, gelişme, üretim ve onarımdan sorumluluk sahibi proteinlerden, özellikle sinir sistemi üstünde etkili olan B vitaminlerinden, demir ve çinko minerallerinden zengindir
İkinci grup, süt ve süt ürünlerinin oluşturduğu bir gruptur Bu grupta; süt, yoğurt, ayran, peynir çeşitleri, süt tozu, kefir, probiyotik yoğurtlar gibi besinler yer alır Süt grubu da et grubu gibi proteinden zengindir Kalsiyum mineralinin en iyi kaynağı ola bu grup besinler bununla birlikte A vitamini ve B2 açısından da iyi beslenme kaynaklarıdır
Üçüncü grup; tahıl ve tahıl ürünleridir Ekmek, makarna, pirinç, bulgur, kuskus gibi ürünlerin tamamı bu grupta yer alır Tahıl ve tahıl ürünlerinin günlük beslenmemizde önemi büyüktür Karbonhidrattan zengin olan bu grup, günlük enerji ihtiyacımızın büyük bir bölümünü karşılar Ilk iki gruba tarafından protein içeriği daha düşüktür Rafine edilmemiş tahıl ürünleri; B vitaminleri ve posa açısından da iyi gıda kaynaklarıdır
Dördüncü grup; meyve ve sebzelerdir Meyve ve sebzeler, vitamin ve bir takım mineraller açısından epeyce zengin kaynaklardır Özellikle C vitamini içerikleri epeyce yüksektir Genel sağlığın korunmasında manâlı yeri olan posadan da zengin olan meyve ve sebzelerin günlük beslenmemiz ve bağışıklık sistemimiz içinde 59 porsiyon dek yer alması gerekir *
Yeterli, dengeli ve dinç beslenmek isteyenler için en manâlı konulardan biri gıda gruplarını yakından tanımak ve özelliklerini iyi bilmektir Fakat bu şekilde tatmin edici, dengelenmiş ve dinç sofralar kurulabilir
Besinler, içerdikleri öğeler bakımından birbirlerine benzerlik ya da farklılık gösterirler İçerdikleri öğeler ve vücuttaki işlevleri bakımından aynı olanlar gruplara ayrılmıştır Besin grupları adını alan bu gruplar altıya ayrılır
Birinci grup; et ve et ürünleridir Bu gruba dâhil olan yiyecekler kırmızı et, tavuk ve hindi eti, balıketi, deniz ürünleri, şarküteri ürünleridir Ayrıca yumurta, fındık, fıstık ve ceviz gibi yağlı tohumlar ve kurubaklagiller de zengin protein içerikleri nedeni ile bu grupta kabul edilirler Et ve güya besinlerin oluşturduğu bu grup, vücutta artış, gelişme, üretim ve onarımdan sorumluluk sahibi proteinlerden, özellikle sinir sistemi üstünde etkili olan B vitaminlerinden, demir ve çinko minerallerinden zengindir
İkinci grup, süt ve süt ürünlerinin oluşturduğu bir gruptur Bu grupta; süt, yoğurt, ayran, peynir çeşitleri, süt tozu, kefir, probiyotik yoğurtlar gibi besinler yer alır Süt grubu da et grubu gibi proteinden zengindir Kalsiyum mineralinin en iyi kaynağı ola bu grup besinler bununla birlikte A vitamini ve B2 açısından da iyi beslenme kaynaklarıdır
Üçüncü grup; tahıl ve tahıl ürünleridir Ekmek, makarna, pirinç, bulgur, kuskus gibi ürünlerin tamamı bu grupta yer alır Tahıl ve tahıl ürünlerinin günlük beslenmemizde önemi büyüktür Karbonhidrattan zengin olan bu grup, günlük enerji ihtiyacımızın büyük bir bölümünü karşılar Ilk iki gruba tarafından protein içeriği daha düşüktür Rafine edilmemiş tahıl ürünleri; B vitaminleri ve posa açısından da iyi gıda kaynaklarıdır
Dördüncü grup; meyve ve sebzelerdir Meyve ve sebzeler, vitamin ve bir takım mineraller açısından epeyce zengin kaynaklardır Özellikle C vitamini içerikleri epeyce yüksektir Genel sağlığın korunmasında manâlı yeri olan posadan da zengin olan meyve ve sebzelerin günlük beslenmemiz ve bağışıklık sistemimiz içinde 59 porsiyon dek yer alması gerekir *
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.