Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

besin satın alma ve saklama

besin satın alma ve saklama
0
51

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,762
Etkileşim
88
Puan
48
F-D Coin
0
besin satın alma ve gizleme SÜT VE ÜRÜNLERİ Hastalık yapıcı mikroorganizmalardan korunmak için iyi kaynatılmış, pastörizesterilize edilmiş süt ve ürünleri kullanılmalıdır Pastörize veya sterilize edilmemiş sütler, kabardıktan sonra 5 dakika kaynatılıp hemencecik soğutulmalıdır Kaynatılmış ve pastörize sütler cam kavanozda buzdolabında 12 gün, kutusu gevşemiş steril sütler azami 3 gün saklanabilir Sütlü tatlı yaparken, süt, un ve şeker birlikte pişirildiğinde sütün gıda değeri (protein) azalır Şeker, sütlü tatlı indirilmesine yakın eklenmelidir Ülkemizde peynir, genelde kaynatılmamış veya pastörize edilmemiş sütten yapılmaktadır Bu nesil peynirler taze olarak tüketildiğinde rahatsızlık etkeni (BRUSELLA) olabilir Çiğ sütten yapılmış peynir tüketilmemelidir Yoğurt torbaya konup süzülür ve süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur Yoğurt suyu çorba ve hamur işlerinde kullanılarak değerlendirilmelidir ET, YUMURTA, KURUBAKLAGİL Kıyma ve organ etleri uzun vakit saklanmadığından, buzdolabında gizlemek koşuluyla 12 gün içerisinde tüketilmelidir Etler anında tüketilmeyecekse birer yemeklik miktarlarda, yassı şekilde paketlenmiş olarak normal buzdolabı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 34 ay süre ile dondurularak saklanabilir Dondurulmuş besinler, bilhassa etler buzu çözdürüldükten sonradan baştan dondurulmamalıdır Çözülme işi, oda sıcaklığında, sobaradyatör üzerinde ve aşağı, hafif ateşte ya da güneşli yerlerde yapılmamalıdır Çözülme işlemi, buzdolabının daha alçak raflarında bekletilerek yapılmalıdır Gevşemiş besinler bekletilmeden pişirilmelidir Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır Yumurta buzdolabında saklanmalı, kullanmadan önce mutlaka yıkanmalıdır Çiğ yumurta tüketimi hastalık etkeni olabildiği gibi bazı vitaminlerin kullanımını da engeller Yumurta en fazla 810 dakika süreyle haşlanmalıdır Uzun zaman haşlanmış yumurtanın sarısı etrafında oluşan yeşil renk, besin değerinin azaldığını gösterir Kurubaklagiler, pişirilmeden önce pestisit (haşere ilacı) kalıntılarından arındırmak için ayrıntılarıyla yıkanmalıdır Kurubaklagillerin iyi pişmelerini temin etmek için 810 saat ön ıslatma işlemi uygulanmalıdır Islatma suyu dökülebilir Kurubaklagilllerin haşlama sularının dökülmesi besin değerim azaltır TAZE SEBZE VE MEYVELER Taze sebzeler önce ayıklanmalı, yıkanmalı, daha sonra doğranmalı ve yeteri dek su ile pişirilmelidir Sebzeler doğrandıktan daha sonra bekletilirse ve haşlama, pişirme suları atılırsa, vitamin ve mineralleri azalır Salatalar önceden hazırlanıp bekletilirse vitaminleri azalır Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonradan bekletilirse C vitamini değeri azalır Konservelerin suyu dökülürse vitamin değeri azalır Kapakları dışa dönük (bombelenmiş) konserveler sağlık için son derece tehlikelidir Zehirlenmelere yol açabilir TAHIL VE TAHIL ÜRÜNLERİ Ekmek, çörek, kurabiye yapmak için hamurun mayalandırılması beslenme değerini arttırır Dış kepeği birazcık ayrılmış lakin özü ve iç kepeği ayrılmamış undan mayalandırılarak yapılan ekmeğin besleyîci değeri beyaz undan yapılan ekmekten daha fazladır Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besin değeri azalır Tarhana güneşte kurutulursa vitamin değeri azalır Makarna, erişte vb besinlerin haşlama sularının dökülmesi beslenme değerini azaltır kaynak:mutluyasamcom  
 
858,518Konular
981,164Mesajlar
31,031Kullanıcılar
Nolan1123Son üye
Üst Alt