iltasyazilim
FD Üye
Besinlerin tazeliği, temizliği ve içerdiği katkı maddeleri sağlığı nasıl etkil
Besinler vucudumuzda en etkin kriterlerdirBesin alırken bir çok kurala dikkat etmeliyiz Besinlerin tazeliğinin vücudumuza etkiside büyüktür
Taze gıda, dinç vitaminli ve minarali bol , içerisinde vucudumuza zarar verebilecek organizmaların oluşmadığı besinlerdirBu stil besinleri seçim ederek beslenme zehirlenmelerinden korunulmalıdırBu durumda besinlerin temizliğininde vucut sağlığımıza etkisi kaçınılamaz
Taze besinlerin ve pak besinlerin seçimi ve besinlerin hazırlanmaları sırasında uygulanması gereken bir takım kurallar vardır ve bunların uygulanması sağlık durumu ve temizlik açısından önemlidir Bu kurallara uyulmadığı takdirde gıda zehirlenmeleri meydana gelir Bu kuralları şöyle sıralayabiliriz:
Hastalık yapabilecek belirsiz besinler, bilhassa küflü olanlar yenilmemelidir
Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalıdır
Besinlerin hazırlanma, saklanma ve servis edilmeleri sırasında hastalık etmeni
mikroorganizmalar ile kirlenmesi önlenmelidir
Zehirli mantarları gözle ayrım yapmak mümkün olmadığı için kültür mantarları dışında
mantar tüketilmemelidir
Hazırlama, saklama ve servis sırasında kullanılan araç, gereçlerde
mikroorganizmaların çoğalması önlenmelidir
Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir
Herhangi bir böcek ve mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanılırsa, taze
sebzeler 20 dakika tuz veya klorlu suda bekletilmelidir
Besinlerin bakteriler tarafından çıkarılan toksinlerden diğer zehirli maddelerle
karışması veya kirlenmesi önlenmelidirÖzellikle temizlik maddeleri, DDT gibi böcek
öldürücü ilaçlardan sakınmalıdırBu gibi maddeler besinlerden uzakta yerlerde;
örneğin ambar olarak kullanılan ayrı oda veya kilerlerde, etiketlenmiş olarak
saklanmalıdır
Çiğ yenecek sebze ve meyveler, pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler,
temizlenmiş ve pişmeye hazırlanmış tavuk, balık, parça etler ve yumurta en ince ayrıntısına kadar yıkanmalıdır
Sebze ve meyveler toz, topraklarından ve ilaç kalıntılarından temizlenmesi için bir
müddet su doymuş bir kapta bekletildikten sonra, bol su ile birkaç kez yıkanmalıdır
Besinlerin hazırlanması, saklanması, pişirilmesi, servis için sıcak tutulması, her yerde
ısıtılması sırasında uygulanacak sıcaklık dereceleri bakterilerin çoğalmasını
önleyecek yeterlilikte olmalıdır
Et, tavuk, balık, süt, yumurta ve bunlarla hazırlanmış yemekler 16490C arasındaki
en tehlikeli bölgede, katiyen bırakılmamalıdır
Besinler oda sıcaklığında tüm gece her tarafında bırakılmamalıdır
Toz ve haşerelerden korumak için üzeri defalarca kapalı olarak saklanmalıdır
Sıcak yemekler en kısa sürede soğutularak buzdolabına konulmalıdır Pişmiş
yemekler, oda sıcaklığında kendi kendine soğutulmaya bırakılmamalıdır
Ivedi bozulan et, tavuk, balık, süt, yumurta gibi besinlerin dükkanlarda güneşten
uzakta ve buzdolabında saklanmaları gerekir Satın alındıktan daha sonra yine
bekletilmeden derhal buzdolabına konulmalıdır
Dondurulmuş besinler, buzdolabının daha aşağı raflarında bekletilerek çözdürülmelidir
Çözülme işi oda sıcaklığında, radyatör üzerinde ve aşağıda, hafif ateşte ya da güneşli
yerde yapılmamalıdır
Açılmış besinler bekletilmeden pişirilmelidir
Etler, birer yemeklik miktarlarda, yassı bir şekilde paketlenmiş olarak
dondurulmalıdır
Kırık, çatlak ve lekeli yumurtalar satın alınmamalıdır
Kıyma ve organ etleri uzun zaman saklanamadığından kısa sürede tüketilmelidir
Süt ve sütlü besinler, krema, deniz ürünleri, soğuk etler, ordövrler, kanepeler, sosis,
salam, yumurta ve yumurtalı besinler, kremalı pasta ve tatlılar, kıyma kullanılmış
besinler, sandviçler aralıksız olarak buzdolabında (+50C nin altında) saklanmalıdır
Ekmek, çörek, kurabiye gerçekleştirmek için hamurun mayalandırılması besleyici değerini
artırır
Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besleyici değeri azalır
Tarhananın besleyici değeri yüksektir Pişirirken içine pişmiş nohut, mercimek,
havuç eklenmesi değerini daha da artırırTarhana yapılırken güneşte kurutulursa,
süt ve yoğurt parlak yerde bekletilirse vitamin B2, vitamin B6 ve folik asit değerleri
azalır
Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri, sadece
un, yağ, şeker kullanılarak yapılanlardan daha fazladır Şeker yerine pekmez
kullanılması besleyici değerini daha da artırır
Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konur ve birlikte pişirilirse ya da fırında yüksek
sıcaklıkta pişirilirse, protein değeri azalır Pastörize veya sterilize uzun ömürlü
sütleri kullanın
Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve
böylelikle protein değeri artar
Yumurta çiğ yenirse veya sarısının etrafı yeşillenecek kadar süratli ateşte, uzun zaman
pişirilirse, besleyici değeri azalır
Sebzelerden yapılan salatalara limon ya da sirke eklenir, bekletilirse A ve C vitamini
değeri azalır
Sebzeler doğrandıktan daha sonra bekletilirse, haşlama ve pişirme suları atılırsa vitamin
ve mineralleri azalır
Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonradan bekletilirse C vitamini değeri
azalırHatta bunalmış meyve suları buzdolabında bekletilse bile vitamin değeri azalır
Yağ yakıldıktan sonradan yemeğe konursa, sağlıksız duruma kazanç
Yoğurdun yeşilimtırak suyu atılırsa vitamin değeri azalırYine, yoğurt torbaya konup
süzülür, süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur
Ambalajlanmış ürünlerde özellikle son yararlanma tarihlerine dikkat ediniz Son
yararlanma günü geçmiş ürünleri satın almayınız
Üzerinde etiketi olmayan, ambalajı bozulmuş ve kapağı bombeleşmiş olan
konserveler afiyet için son derece zararlıdır
Ambalajlanmış ürünleri alırken mutlaka etiket bilgilerini okuyunuz
*
Besinler vucudumuzda en etkin kriterlerdirBesin alırken bir çok kurala dikkat etmeliyiz Besinlerin tazeliğinin vücudumuza etkiside büyüktür
Taze gıda, dinç vitaminli ve minarali bol , içerisinde vucudumuza zarar verebilecek organizmaların oluşmadığı besinlerdirBu stil besinleri seçim ederek beslenme zehirlenmelerinden korunulmalıdırBu durumda besinlerin temizliğininde vucut sağlığımıza etkisi kaçınılamaz
Taze besinlerin ve pak besinlerin seçimi ve besinlerin hazırlanmaları sırasında uygulanması gereken bir takım kurallar vardır ve bunların uygulanması sağlık durumu ve temizlik açısından önemlidir Bu kurallara uyulmadığı takdirde gıda zehirlenmeleri meydana gelir Bu kuralları şöyle sıralayabiliriz:
Hastalık yapabilecek belirsiz besinler, bilhassa küflü olanlar yenilmemelidir
Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalıdır
Besinlerin hazırlanma, saklanma ve servis edilmeleri sırasında hastalık etmeni
mikroorganizmalar ile kirlenmesi önlenmelidir
Zehirli mantarları gözle ayrım yapmak mümkün olmadığı için kültür mantarları dışında
mantar tüketilmemelidir
Hazırlama, saklama ve servis sırasında kullanılan araç, gereçlerde
mikroorganizmaların çoğalması önlenmelidir
Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir
Herhangi bir böcek ve mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanılırsa, taze
sebzeler 20 dakika tuz veya klorlu suda bekletilmelidir
Besinlerin bakteriler tarafından çıkarılan toksinlerden diğer zehirli maddelerle
karışması veya kirlenmesi önlenmelidirÖzellikle temizlik maddeleri, DDT gibi böcek
öldürücü ilaçlardan sakınmalıdırBu gibi maddeler besinlerden uzakta yerlerde;
örneğin ambar olarak kullanılan ayrı oda veya kilerlerde, etiketlenmiş olarak
saklanmalıdır
Çiğ yenecek sebze ve meyveler, pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler,
temizlenmiş ve pişmeye hazırlanmış tavuk, balık, parça etler ve yumurta en ince ayrıntısına kadar yıkanmalıdır
Sebze ve meyveler toz, topraklarından ve ilaç kalıntılarından temizlenmesi için bir
müddet su doymuş bir kapta bekletildikten sonra, bol su ile birkaç kez yıkanmalıdır
Besinlerin hazırlanması, saklanması, pişirilmesi, servis için sıcak tutulması, her yerde
ısıtılması sırasında uygulanacak sıcaklık dereceleri bakterilerin çoğalmasını
önleyecek yeterlilikte olmalıdır
Et, tavuk, balık, süt, yumurta ve bunlarla hazırlanmış yemekler 16490C arasındaki
en tehlikeli bölgede, katiyen bırakılmamalıdır
Besinler oda sıcaklığında tüm gece her tarafında bırakılmamalıdır
Toz ve haşerelerden korumak için üzeri defalarca kapalı olarak saklanmalıdır
Sıcak yemekler en kısa sürede soğutularak buzdolabına konulmalıdır Pişmiş
yemekler, oda sıcaklığında kendi kendine soğutulmaya bırakılmamalıdır
Ivedi bozulan et, tavuk, balık, süt, yumurta gibi besinlerin dükkanlarda güneşten
uzakta ve buzdolabında saklanmaları gerekir Satın alındıktan daha sonra yine
bekletilmeden derhal buzdolabına konulmalıdır
Dondurulmuş besinler, buzdolabının daha aşağı raflarında bekletilerek çözdürülmelidir
Çözülme işi oda sıcaklığında, radyatör üzerinde ve aşağıda, hafif ateşte ya da güneşli
yerde yapılmamalıdır
Açılmış besinler bekletilmeden pişirilmelidir
Etler, birer yemeklik miktarlarda, yassı bir şekilde paketlenmiş olarak
dondurulmalıdır
Kırık, çatlak ve lekeli yumurtalar satın alınmamalıdır
Kıyma ve organ etleri uzun zaman saklanamadığından kısa sürede tüketilmelidir
Süt ve sütlü besinler, krema, deniz ürünleri, soğuk etler, ordövrler, kanepeler, sosis,
salam, yumurta ve yumurtalı besinler, kremalı pasta ve tatlılar, kıyma kullanılmış
besinler, sandviçler aralıksız olarak buzdolabında (+50C nin altında) saklanmalıdır
Ekmek, çörek, kurabiye gerçekleştirmek için hamurun mayalandırılması besleyici değerini
artırır
Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besleyici değeri azalır
Tarhananın besleyici değeri yüksektir Pişirirken içine pişmiş nohut, mercimek,
havuç eklenmesi değerini daha da artırırTarhana yapılırken güneşte kurutulursa,
süt ve yoğurt parlak yerde bekletilirse vitamin B2, vitamin B6 ve folik asit değerleri
azalır
Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri, sadece
un, yağ, şeker kullanılarak yapılanlardan daha fazladır Şeker yerine pekmez
kullanılması besleyici değerini daha da artırır
Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konur ve birlikte pişirilirse ya da fırında yüksek
sıcaklıkta pişirilirse, protein değeri azalır Pastörize veya sterilize uzun ömürlü
sütleri kullanın
Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve
böylelikle protein değeri artar
Yumurta çiğ yenirse veya sarısının etrafı yeşillenecek kadar süratli ateşte, uzun zaman
pişirilirse, besleyici değeri azalır
Sebzelerden yapılan salatalara limon ya da sirke eklenir, bekletilirse A ve C vitamini
değeri azalır
Sebzeler doğrandıktan daha sonra bekletilirse, haşlama ve pişirme suları atılırsa vitamin
ve mineralleri azalır
Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonradan bekletilirse C vitamini değeri
azalırHatta bunalmış meyve suları buzdolabında bekletilse bile vitamin değeri azalır
Yağ yakıldıktan sonradan yemeğe konursa, sağlıksız duruma kazanç
Yoğurdun yeşilimtırak suyu atılırsa vitamin değeri azalırYine, yoğurt torbaya konup
süzülür, süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur
Ambalajlanmış ürünlerde özellikle son yararlanma tarihlerine dikkat ediniz Son
yararlanma günü geçmiş ürünleri satın almayınız
Üzerinde etiketi olmayan, ambalajı bozulmuş ve kapağı bombeleşmiş olan
konserveler afiyet için son derece zararlıdır
Ambalajlanmış ürünleri alırken mutlaka etiket bilgilerini okuyunuz
*