Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Besinlerin tazeliği, temizliği ve içerdiği katkı maddeleri sağlığı nasıl etkiler

Besinlerin tazeliği, temizliği ve içerdiği katkı maddeleri sağlığı nasıl etkiler

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Besinlerin tazeliği, temizliği ve içerdiği katkı maddeleri sağlığı nasıl etkil

Besinler vucudumuzda en etkin kriterlerdirBesin alırken bir çok kurala dikkat etmeliyiz Besinlerin tazeliğinin vücudumuza etkiside büyüktür

Taze gıda, dinç vitaminli ve minarali bol , içerisinde vucudumuza zarar verebilecek organizmaların oluşmadığı besinlerdirBu stil besinleri seçim ederek beslenme zehirlenmelerinden korunulmalıdırBu durumda besinlerin temizliğininde vucut sağlığımıza etkisi kaçınılamaz

Taze besinlerin ve pak besinlerin seçimi ve besinlerin hazırlanmaları sırasında uygulanması gereken bir takım kurallar vardır ve bunların uygulanması sağlık durumu ve temizlik açısından önemlidir Bu kurallara uyulmadığı takdirde gıda zehirlenmeleri meydana gelir Bu kuralları şöyle sıralayabiliriz:

Hastalık yapabilecek belirsiz besinler, bilhassa küflü olanlar yenilmemelidir

Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalıdır

Besinlerin hazırlanma, saklanma ve servis edilmeleri sırasında hastalık etmeni
mikroorganizmalar ile kirlenmesi önlenmelidir

Zehirli mantarları gözle ayrım yapmak mümkün olmadığı için kültür mantarları dışında
mantar tüketilmemelidir

Hazırlama, saklama ve servis sırasında kullanılan araç, gereçlerde
mikroorganizmaların çoğalması önlenmelidir

Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir

Herhangi bir böcek ve mikroorganizma bulaşmasından kuşkulanılırsa, taze
sebzeler 20 dakika tuz veya klorlu suda bekletilmelidir

Besinlerin bakteriler tarafından çıkarılan toksinlerden diğer zehirli maddelerle
karışması veya kirlenmesi önlenmelidirÖzellikle temizlik maddeleri, DDT gibi böcek
öldürücü ilaçlardan sakınmalıdırBu gibi maddeler besinlerden uzakta yerlerde;
örneğin ambar olarak kullanılan ayrı oda veya kilerlerde, etiketlenmiş olarak
saklanmalıdır

Çiğ yenecek sebze ve meyveler, pişirilecek taze sebzeler ve kuru meyveler,
temizlenmiş ve pişmeye hazırlanmış tavuk, balık, parça etler ve yumurta en ince ayrıntısına kadar yıkanmalıdır
Sebze ve meyveler toz, topraklarından ve ilaç kalıntılarından temizlenmesi için bir
müddet su doymuş bir kapta bekletildikten sonra, bol su ile birkaç kez yıkanmalıdır

Besinlerin hazırlanması, saklanması, pişirilmesi, servis için sıcak tutulması, her yerde
ısıtılması sırasında uygulanacak sıcaklık dereceleri bakterilerin çoğalmasını
önleyecek yeterlilikte olmalıdır

Et, tavuk, balık, süt, yumurta ve bunlarla hazırlanmış yemekler 16490C arasındaki
en tehlikeli bölgede, katiyen bırakılmamalıdır

Besinler oda sıcaklığında tüm gece her tarafında bırakılmamalıdır

Toz ve haşerelerden korumak için üzeri defalarca kapalı olarak saklanmalıdır

Sıcak yemekler en kısa sürede soğutularak buzdolabına konulmalıdır Pişmiş
yemekler, oda sıcaklığında kendi kendine soğutulmaya bırakılmamalıdır

Ivedi bozulan et, tavuk, balık, süt, yumurta gibi besinlerin dükkanlarda güneşten
uzakta ve buzdolabında saklanmaları gerekir Satın alındıktan daha sonra yine
bekletilmeden derhal buzdolabına konulmalıdır

Dondurulmuş besinler, buzdolabının daha aşağı raflarında bekletilerek çözdürülmelidir
Çözülme işi oda sıcaklığında, radyatör üzerinde ve aşağıda, hafif ateşte ya da güneşli
yerde yapılmamalıdır

Açılmış besinler bekletilmeden pişirilmelidir

Etler, birer yemeklik miktarlarda, yassı bir şekilde paketlenmiş olarak
dondurulmalıdır

Kırık, çatlak ve lekeli yumurtalar satın alınmamalıdır
Kıyma ve organ etleri uzun zaman saklanamadığından kısa sürede tüketilmelidir
Süt ve sütlü besinler, krema, deniz ürünleri, soğuk etler, ordövrler, kanepeler, sosis,
salam, yumurta ve yumurtalı besinler, kremalı pasta ve tatlılar, kıyma kullanılmış
besinler, sandviçler aralıksız olarak buzdolabında (+50C nin altında) saklanmalıdır

Ekmek, çörek, kurabiye gerçekleştirmek için hamurun mayalandırılması besleyici değerini
artırır

Ekmek ince dilimlenip kızartılırsa besleyici değeri azalır

Tarhananın besleyici değeri yüksektir Pişirirken içine pişmiş nohut, mercimek,
havuç eklenmesi değerini daha da artırırTarhana yapılırken güneşte kurutulursa,
süt ve yoğurt parlak yerde bekletilirse vitamin B2, vitamin B6 ve folik asit değerleri
azalır

Yumurta, süt, yoğurt, peynir ve tahinle yapılan tatlıların besleyici değerleri, sadece
un, yağ, şeker kullanılarak yapılanlardan daha fazladır Şeker yerine pekmez
kullanılması besleyici değerini daha da artırır
Sütlü tatlı yaparken şeker önceden konur ve birlikte pişirilirse ya da fırında yüksek
sıcaklıkta pişirilirse, protein değeri azalır Pastörize veya sterilize uzun ömürlü
sütleri kullanın

Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi besinler iyi pişirildiğinde sindirimi kolaylaşır ve
böylelikle protein değeri artar

Yumurta çiğ yenirse veya sarısının etrafı yeşillenecek kadar süratli ateşte, uzun zaman
pişirilirse, besleyici değeri azalır
Sebzelerden yapılan salatalara limon ya da sirke eklenir, bekletilirse A ve C vitamini
değeri azalır

Sebzeler doğrandıktan daha sonra bekletilirse, haşlama ve pişirme suları atılırsa vitamin
ve mineralleri azalır

Meyveler kesildikten ya da suyu sıkıldıktan sonradan bekletilirse C vitamini değeri
azalırHatta bunalmış meyve suları buzdolabında bekletilse bile vitamin değeri azalır

Yağ yakıldıktan sonradan yemeğe konursa, sağlıksız duruma kazanç

Yoğurdun yeşilimtırak suyu atılırsa vitamin değeri azalırYine, yoğurt torbaya konup
süzülür, süzülen suyu atılırsa vitamin kaybı olur

Ambalajlanmış ürünlerde özellikle son yararlanma tarihlerine dikkat ediniz Son
yararlanma günü geçmiş ürünleri satın almayınız

Üzerinde etiketi olmayan, ambalajı bozulmuş ve kapağı bombeleşmiş olan
konserveler afiyet için son derece zararlıdır
Ambalajlanmış ürünleri alırken mutlaka etiket bilgilerini okuyunuz
*
 
858,518Konular
981,127Mesajlar
30,983Kullanıcılar
lugerSon üye
Üst Alt