Besinlerin Vitamin Değeri Nasıl Korunur
Sebze ve meyvelerin besin değerinden yuksek oranda yararlanmak icin neler yapmalıyız? Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengul Sangu Talak, besinlerin vitamin değerlerinin nasıl korunması gerektiği ile ilgili onerilerini 10 başlıkta şoyle sıralıyor:
1 Sebze ve meyveleri şiddetli akan suyun altında yıkamayın: Sebze ve meyvelerin icindeki bazı vitaminler suda cozunuyor Bu nedenle sebze ve meyveleri şiddetli akan suyun altında uzun sure yıkamayın Hızlı akan su, yuzeyde oksijen kaybına neden olarak, yiyeceklerin besin değerini duşuruyor Ayrıca sebzeleri yıkarken butun halinde suya basın Doğrayıp suya bastığınızda vitamin değerini olduruyorsunuz Aynı şekilde sebzeleri pişirirken de tencereye cok fazla su eklemeyin Sebzeleri cok az suyla ya da buharda pişirmeyi tercih edin
2 Sebzeleri buyuk parcalara bolun: Sebzeleri pişirmeden hemen once ve buyuk parcalar halinde mumkunse elinizle bolun veya bıcakla kesin Sebzeleri kucuk parcalar halinde bolmek veya kesmek alan yuzeyini artırıyor Alan yuzeyi ne kadar artarsa vitamin kaybı da o kadar cok oluyor
3 Tencerenin kapağını kapalı tutun: Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutun Boylece buhar kaybolmuyor ve yemeğin pişme suresi kısalıyor
4 Sebze ve meyveleri ciğ tuketin: Eğer pişiriyorsanız mumkun olduğunca kısa surede ve diriliğini koruyacak şeklide pişirin B ve C vitamini gibi vitaminler ısıyla kolayca kayba uğruyor Ispanak, brokoli, karnabahar, lahana, bamya, patlıcan ve kabak gibi sebzeleri en fazla 10 dakika pişirin Fasulye icin de 20 dakika pişirme suresi yeterli
5 Pişirme suyunu dokmeyin: Sebzelerin, makarnanın ve kurubaklagillerin pişirme sularını dokmeyin Pişirme sularını corbalara, yemeklerinize veya soslara ekleyerek yemeklerinizin besin değerlerini artırın
6 Yemeğe soda eklemeyin: Sebzeleri pişirirken soda eklemeden pişirin Pişirme sırasında eklenen soda, sebzelere daha yeşil bir renk kazandırmakla birlikte bazı vitaminlerde kayıplara neden oluyor
7 Sebze ve meyvelerin yenilebilen kabuklarını soymayın: Eğer soymanız gerekiyorsa mumkun olduğunca ince soyun Bircok vitamin ve mineral, sebze ve meyvelerin ozellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunuyor Sebze ve meyvelerin ic kısımlarındaki vitamin ve mineral yoğunlukları daha az
8 Yağları yakmayın: Yağlar, uzun sure yuksek ısıya maruz kalırsa, vucut icin zararlı maddeler (serbest radikaller) oluşuyor Besinlerin yuksek sıcaklıkta kızartılarak yenmesi sağlık acısından zararlı Ayrıca bu yiyecekleri fazla tuketmek şişmanlığa neden olurken, kalpdamar hastalıklarına yakalanma riskini de artırıyor
Sebze ve meyvelerin besin değerinden yuksek oranda yararlanmak icin neler yapmalıyız? Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengul Sangu Talak, besinlerin vitamin değerlerinin nasıl korunması gerektiği ile ilgili onerilerini 10 başlıkta şoyle sıralıyor:
1 Sebze ve meyveleri şiddetli akan suyun altında yıkamayın: Sebze ve meyvelerin icindeki bazı vitaminler suda cozunuyor Bu nedenle sebze ve meyveleri şiddetli akan suyun altında uzun sure yıkamayın Hızlı akan su, yuzeyde oksijen kaybına neden olarak, yiyeceklerin besin değerini duşuruyor Ayrıca sebzeleri yıkarken butun halinde suya basın Doğrayıp suya bastığınızda vitamin değerini olduruyorsunuz Aynı şekilde sebzeleri pişirirken de tencereye cok fazla su eklemeyin Sebzeleri cok az suyla ya da buharda pişirmeyi tercih edin
2 Sebzeleri buyuk parcalara bolun: Sebzeleri pişirmeden hemen once ve buyuk parcalar halinde mumkunse elinizle bolun veya bıcakla kesin Sebzeleri kucuk parcalar halinde bolmek veya kesmek alan yuzeyini artırıyor Alan yuzeyi ne kadar artarsa vitamin kaybı da o kadar cok oluyor
3 Tencerenin kapağını kapalı tutun: Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutun Boylece buhar kaybolmuyor ve yemeğin pişme suresi kısalıyor
4 Sebze ve meyveleri ciğ tuketin: Eğer pişiriyorsanız mumkun olduğunca kısa surede ve diriliğini koruyacak şeklide pişirin B ve C vitamini gibi vitaminler ısıyla kolayca kayba uğruyor Ispanak, brokoli, karnabahar, lahana, bamya, patlıcan ve kabak gibi sebzeleri en fazla 10 dakika pişirin Fasulye icin de 20 dakika pişirme suresi yeterli
5 Pişirme suyunu dokmeyin: Sebzelerin, makarnanın ve kurubaklagillerin pişirme sularını dokmeyin Pişirme sularını corbalara, yemeklerinize veya soslara ekleyerek yemeklerinizin besin değerlerini artırın
6 Yemeğe soda eklemeyin: Sebzeleri pişirirken soda eklemeden pişirin Pişirme sırasında eklenen soda, sebzelere daha yeşil bir renk kazandırmakla birlikte bazı vitaminlerde kayıplara neden oluyor
7 Sebze ve meyvelerin yenilebilen kabuklarını soymayın: Eğer soymanız gerekiyorsa mumkun olduğunca ince soyun Bircok vitamin ve mineral, sebze ve meyvelerin ozellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunuyor Sebze ve meyvelerin ic kısımlarındaki vitamin ve mineral yoğunlukları daha az
8 Yağları yakmayın: Yağlar, uzun sure yuksek ısıya maruz kalırsa, vucut icin zararlı maddeler (serbest radikaller) oluşuyor Besinlerin yuksek sıcaklıkta kızartılarak yenmesi sağlık acısından zararlı Ayrıca bu yiyecekleri fazla tuketmek şişmanlığa neden olurken, kalpdamar hastalıklarına yakalanma riskini de artırıyor