nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Besinlerin Vitamin Değeri Nasıl Korunur
Sebze ve meyvelerin besin değerinden yüksek oranda davranmak için neler yapmalıyız? Gıda ve Perhiz Uzmanı Şengül Sangu Talak, besinlerin vitamin değerlerinin nasıl korunması gerektiği ile ilgili önerilerini 10 başlıkta şöyle sıralıyor:
1 Sebze ve meyveleri şiddetli akan suyun altında yıkamayın: Sebze ve meyvelerin içindeki bazı vitaminler suda çözünüyor böylece sebze ve meyveleri şiddetli akan suyun altında uzun zaman yıkamayın Süratli akıcı su, yüzeyde oksijen kaybına neden olarak, yiyeceklerin beslenme değerini düşürüyor Ayrıca sebzeleri yıkarken tüm halinde suya basın Doğrayıp suya bastığınızda vitamin değerini öldürüyorsunuz Aynı şekilde sebzeleri pişirirken de tencereye fazla artı su eklemeyin Sebzeleri fazla eksik suyla ya da buharda pişirmeyi seçim edin
2 Sebzeleri büyük parçalara bölün: Sebzeleri pişirmeden derhal önce ve büyük parçalar halinde mümkünse elinizle bölün ya da bıçakla muhakkak Sebzeleri minik parçalar halinde bölüştürmek veya kesmek bölge yüzeyini artırıyor Alan yüzeyi ne değin artarsa vitamin kaybı da böylece fazla oluyor
3 Tencerenin kapağını kapalı tutun: Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutun Bu Nedenle buhar kaybolmuyor ve yemeğin pişme süresi kısalıyor
4 Sebze ve meyveleri çiğ tüketin: Eğer pişiriyorsanız muhtemel olduğunca kısa sürede ve diriliğini koruyacak şeklide pişirin B ve C vitamini gibi vitaminler ısıyla zahmetsizce kayba uğruyor Ispanak, brokoli, karnabahar, lahana, bamya, patlıcan ve kabak gibi sebzeleri maksimum 10 dakika pişirin Fasulye için de 20 dakika pişirme süresi yeterli
5 Pişirme suyunu dökmeyin: Sebzelerin, makarnanın ve kurubaklagillerin pişirme sularını dökmeyin Pişirme sularını çorbalara, yemeklerinize ya da soslara ekleyerek yemeklerinizin beslenme değerlerini artırın
6 Yemeğe soda eklemeyin: Sebzeleri pişirirken soda eklemeden pişirin Pişirme sırasında eklenen soda, sebzelere daha yeşil bir renk kazandırmakla birlikte bir takım vitaminlerde kayıplara neden oluyor
7 Sebze ve meyvelerin yenilebilen kabuklarını soymayın: Eğer soymanız gerekiyorsa olası olduğunca ince soyun Birçok vitamin ve mineral, sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunuyor Sebze ve meyvelerin iç kısımlarındaki vitamin ve mineral yoğunlukları daha eksik
8 Yağları yakmayın: Yağlar, uzun zaman yüksek ısıya maruz kalırsa, gövde için zararlı maddeler (hür radikaller) oluşuyor Besinlerin yüksek sıcaklıkta kızartılarak yenmesi sıhhat açısından zararlı Keza bu yiyecekleri fazla tüketmek şişmanlığa neden olurken, kalpdamar hastalıklarına yakalanma riskini de artırıyor *
Sebze ve meyvelerin besin değerinden yüksek oranda davranmak için neler yapmalıyız? Gıda ve Perhiz Uzmanı Şengül Sangu Talak, besinlerin vitamin değerlerinin nasıl korunması gerektiği ile ilgili önerilerini 10 başlıkta şöyle sıralıyor:
1 Sebze ve meyveleri şiddetli akan suyun altında yıkamayın: Sebze ve meyvelerin içindeki bazı vitaminler suda çözünüyor böylece sebze ve meyveleri şiddetli akan suyun altında uzun zaman yıkamayın Süratli akıcı su, yüzeyde oksijen kaybına neden olarak, yiyeceklerin beslenme değerini düşürüyor Ayrıca sebzeleri yıkarken tüm halinde suya basın Doğrayıp suya bastığınızda vitamin değerini öldürüyorsunuz Aynı şekilde sebzeleri pişirirken de tencereye fazla artı su eklemeyin Sebzeleri fazla eksik suyla ya da buharda pişirmeyi seçim edin
2 Sebzeleri büyük parçalara bölün: Sebzeleri pişirmeden derhal önce ve büyük parçalar halinde mümkünse elinizle bölün ya da bıçakla muhakkak Sebzeleri minik parçalar halinde bölüştürmek veya kesmek bölge yüzeyini artırıyor Alan yüzeyi ne değin artarsa vitamin kaybı da böylece fazla oluyor
3 Tencerenin kapağını kapalı tutun: Sebze ve meyveleri pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutun Bu Nedenle buhar kaybolmuyor ve yemeğin pişme süresi kısalıyor
4 Sebze ve meyveleri çiğ tüketin: Eğer pişiriyorsanız muhtemel olduğunca kısa sürede ve diriliğini koruyacak şeklide pişirin B ve C vitamini gibi vitaminler ısıyla zahmetsizce kayba uğruyor Ispanak, brokoli, karnabahar, lahana, bamya, patlıcan ve kabak gibi sebzeleri maksimum 10 dakika pişirin Fasulye için de 20 dakika pişirme süresi yeterli
5 Pişirme suyunu dökmeyin: Sebzelerin, makarnanın ve kurubaklagillerin pişirme sularını dökmeyin Pişirme sularını çorbalara, yemeklerinize ya da soslara ekleyerek yemeklerinizin beslenme değerlerini artırın
6 Yemeğe soda eklemeyin: Sebzeleri pişirirken soda eklemeden pişirin Pişirme sırasında eklenen soda, sebzelere daha yeşil bir renk kazandırmakla birlikte bir takım vitaminlerde kayıplara neden oluyor
7 Sebze ve meyvelerin yenilebilen kabuklarını soymayın: Eğer soymanız gerekiyorsa olası olduğunca ince soyun Birçok vitamin ve mineral, sebze ve meyvelerin özellikle dış yapraklarında, kabuğunda veya kabuğun hemen altındaki kısımlarında bulunuyor Sebze ve meyvelerin iç kısımlarındaki vitamin ve mineral yoğunlukları daha eksik
8 Yağları yakmayın: Yağlar, uzun zaman yüksek ısıya maruz kalırsa, gövde için zararlı maddeler (hür radikaller) oluşuyor Besinlerin yüksek sıcaklıkta kızartılarak yenmesi sıhhat açısından zararlı Keza bu yiyecekleri fazla tüketmek şişmanlığa neden olurken, kalpdamar hastalıklarına yakalanma riskini de artırıyor *