İnsan dimağ dokusu bilyonlarca nöron ismi verilen hücrelerden oluşur.Nöronlar arasındaki bildiri iletimi , nörotransmitterdenen unsurlar aracılığla sağlanmaktadır.Bu kimyasallar vücuda elektriksel ihtar yoluyla sinyal iletirler.Bu kimyasallar , proteinlerin yapı taşı olan aminoasitler tarafından oluşturulurlar.Bu nedenle proteinle beslenmek ve yaşamsal aminoasitleri (esansiyel) besinlerle almak çok kıymetlidir.Beslenme zihinsel performansı, kuvvet ve his durumunu, uzun vade de dimağın yaşlanmasını tesirler.
Beslenme , gün boyunca mental enerjiyi ve dimağ fonksiyonlarını tesirler.Kafein takviyesi; dikkat, performans ve his durumunda olumlu değişiklikler yaparak dimağ performansını artırır.Kan şekerinin düşmesiyle sonuçlanan öğün atlamak yahut istikrarsız beslenmek dimağ fonksiyonlarında azalmaya neden olur.Bunun yanısıra ;dengelenmiş protein ve sağlıklı karbonhidrat içeren bir öğün dimağ fonksiyonlarının sağlıklı sürdürülmesini kolaylaştırır.
B12 vitamini de; alışılagelmiş dimağ fonksiyonlarının sürdürülmesini destekler .B12 vitamini; en önemli et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde vardır. Bu besinleri ehliyetli seviyede tüketmek değerlidir. Eksikliğinde, dimağ ve dimağın buyruklarını uygulayan had sisteminde çeşitli aşamada hasarlar oluşur. El ve ayaklarda yanma, iğnelenme, duyu kusuru üzere belirtiler gözlenebilir.
Omega-3 temel yağ asitlerindendir. Bu, vücut tarafından üretilemediği ve dışarıdan besinlerle alınması gerektiği mealine gelir. En varlıklı omega-3 kaynakları balık ve balık yağlarıdır. Görece çok az omega-3 içerseler de bitkisel kaynaklı olanları kanola, soya fasulyesi, ceviz ve keten tohumudur. Dimağın çalışan yüzeyi yüklü olarak bu yağ asitlerinden oluştuğu için, omega-3 yağ asitleri hafıza ve öbür dimağ fonksiyonlarının çalışmasında çok kıymetli bir vazife üstlenmektedir. Omega-3, evlatların sıhhatinde ve beslenmesinde de epeyce değerlidir.Yeterli zihinsel gelişim , göz sıhhati ve görme fonksiyonlannın düzgün olması için Omega-3 yağ asitleri alınmalıdır. Aynca, duygusal dengesizlik, dikkat eksikliği, konsantrasyon zayıflığı, ölçüsüz hareketlilik ve öğrenme güçlüğü üzere durumlarda yerinde Omega-3 tüketiminin olumlu tesirleri izlenmiştir.
Hayvan deneylerinde de ;bitkilerden kaynaklanan antioksidanların tasarrufunun hafızayı geliştirdiği gösterilmiştir.
Sistemli egzersizle dimağa giden kan akımının artırlıması, olumlu tesirler yaratmaktadır.
Antioksidanlar, kilo denetimi , nizamlı egzersiz, omega-3 yağ asiti üzere takviyeler dimağ fonksiyonlarıyla yakından alakalıdır.
Beslenme , gün boyunca mental enerjiyi ve dimağ fonksiyonlarını tesirler.Kafein takviyesi; dikkat, performans ve his durumunda olumlu değişiklikler yaparak dimağ performansını artırır.Kan şekerinin düşmesiyle sonuçlanan öğün atlamak yahut istikrarsız beslenmek dimağ fonksiyonlarında azalmaya neden olur.Bunun yanısıra ;dengelenmiş protein ve sağlıklı karbonhidrat içeren bir öğün dimağ fonksiyonlarının sağlıklı sürdürülmesini kolaylaştırır.
B12 vitamini de; alışılagelmiş dimağ fonksiyonlarının sürdürülmesini destekler .B12 vitamini; en önemli et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde vardır. Bu besinleri ehliyetli seviyede tüketmek değerlidir. Eksikliğinde, dimağ ve dimağın buyruklarını uygulayan had sisteminde çeşitli aşamada hasarlar oluşur. El ve ayaklarda yanma, iğnelenme, duyu kusuru üzere belirtiler gözlenebilir.
Omega-3 temel yağ asitlerindendir. Bu, vücut tarafından üretilemediği ve dışarıdan besinlerle alınması gerektiği mealine gelir. En varlıklı omega-3 kaynakları balık ve balık yağlarıdır. Görece çok az omega-3 içerseler de bitkisel kaynaklı olanları kanola, soya fasulyesi, ceviz ve keten tohumudur. Dimağın çalışan yüzeyi yüklü olarak bu yağ asitlerinden oluştuğu için, omega-3 yağ asitleri hafıza ve öbür dimağ fonksiyonlarının çalışmasında çok kıymetli bir vazife üstlenmektedir. Omega-3, evlatların sıhhatinde ve beslenmesinde de epeyce değerlidir.Yeterli zihinsel gelişim , göz sıhhati ve görme fonksiyonlannın düzgün olması için Omega-3 yağ asitleri alınmalıdır. Aynca, duygusal dengesizlik, dikkat eksikliği, konsantrasyon zayıflığı, ölçüsüz hareketlilik ve öğrenme güçlüğü üzere durumlarda yerinde Omega-3 tüketiminin olumlu tesirleri izlenmiştir.
Hayvan deneylerinde de ;bitkilerden kaynaklanan antioksidanların tasarrufunun hafızayı geliştirdiği gösterilmiştir.
Sistemli egzersizle dimağa giden kan akımının artırlıması, olumlu tesirler yaratmaktadır.
Antioksidanlar, kilo denetimi , nizamlı egzersiz, omega-3 yağ asiti üzere takviyeler dimağ fonksiyonlarıyla yakından alakalıdır.