iltasyazilim
FD Üye
Besin ve Diyetetik Bölümü Hakkında Bilgiler
Gıda ve besinlerle ilgili bilimsel ilkelerin sağlığın korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi çalışmalarının uygulanması alanında çalışacak insan gücü yetiştirilir ve araştırma yapılır Beslenme Uzmanı olarak sıhhat kuruluşlarında, yataklı çare kurumları, diyetisyenliği ve halk sağlığı diyetisyenliği yapılabilir Toplu besin yapan kuruluşlarda çalışılabilir Gıda eğitimcisi olarak Eğitim kurumlarında çalışılabilir, araştırma ve endüstiri kuruluşlarında ödev alınabilir
Programın Amacı: Besin ve diyetetik programının amacı, besin ve besinlerle ilgili bilimsel ilkelerin, sağlığın korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi çalışmalarının uygulanması alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır
Programda Okutulan Başlıca Dersler:Besin ve diyetetik programında eğitimi süresince temel kimya, biyoloji, fizik, matematik, istatistik, psikoloji, sosyoloji derslerinin yanı sıra besin biyokimyası, beslenme ilkeleri ve besinler, fizyoloji, anatomi, mikrobiyoloji, bireysel ve toplumsal sıhhat, aile planlaması, toplum beslenmesi ve besin hastalıkları epidemiyolojisi, besin kimyası ve analizi, başlıcaçocuk beslenmesi, kurum beslenmesi, besin kontrolü, yönetim ekonomisi alanlarında dersler verilir Üçüncü yılın sonunda sağlık durumu ocakları ve anaçocuk sağlığı merkezlerinde 6 hafta süreli ahali sağlığında gıda, son sınıfta bir sene süreli hastane ve kurumlarda besin stajı yaptırılır
Gereken Nitelikler:Beslenme bilimi biyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ve beslenme bilimi ile yakından ilgili bir alandır böylece, gıda ve diyetetik alanında çalışacak şahısların doğa bilimlerine meraklı ve bu alanda iyi yetişmiş olmaları gerekir Ayrıca sabırlı, başkaları ile işbirliği yapabilen, düşüncelerini başkalarına aktarıp onları etkileyebilen kimseler bu alanda başarılı olabilirler
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Dört takvim eğitimi başarı ile tamamlayanlara Beslenme Uzmanıünvanı verilir Beslenme Uzmanı sağlık hizmetleri sınıfı içerisinde yer alır Başarılı öğrenciler, besin ve diyetetiğin yanı sıra biyokimya, anatomik yapı, fizyoloji, insanlar sağlığı ve metabolizma dallarında lisansüstü eğitime devam edebilirler Diyetisyenler, idareci beslenme uzmanı, tedavi diyetisyeni ve ırk sağlığı diyetisyeni olarak ayrılırlar Yönetici beslenme uzmanı hastane, okul, yurt, endüstri ve ulus kuruluşları gibi kurumlara, beslenme maddelerinin satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve servisiyle uğraşır İnsanların en iyi ve en hesaplı yönden beslenebilmesi için zorunlu beslenme planlamasını yapar, uygulanmasını denetler Tedavi diyetisyeni, hastaların durumuna göre verilecek özel diyetleri düzenler, yemeğin hastaya verilmesini ve hasta göre tüketilmesini sağlar Taburcu olan ve polikliniğe gelen hastaları, evde uygulamaları gereken diyet konusunda eğitir Millet sağlığı diyetisyenleri sağlık merkezlerinde ödev alırlar ve halkın dinç beslenmesi için gerekli önerilerde bulunurlar Keza diyetisyenler yiyecek teknolojisinde eğitimci ve danışman olarak da çalışmaktadırlar
Çalışma Alanları: Mezunların alıştırma alanları dört grupta toplanabilir:
1 Diyetisyen olarak sıhhat kuruluşlarında yataklı çare kurumları diyetisyenliği ve ırk sağlığı diyetisyenliği yapabilirler
2 Toplu beslenme yapan kuruluşlarda çalışabilirler
3 Gıda eğitimcisi ve öğretmen olarak eğitim kurumlarında çalışabilirler
4 Araştırma ve endüstri kuruluşlarında atama alabilirler
Diyetisyenlik ülkemizde yeni gelişen bir iş alanıdır Okullarda, sosyal hizmet kurumlarında, hastanelerde, millet ve endüstri kuruluşlarında vb yerlerde diyetisyenin çalışmalarından kullanım eğilimi artmaktadır böylece iyi yetişmiş bir diyetisyenin meslek bulgu sorunu olmayabilir *
Gıda ve besinlerle ilgili bilimsel ilkelerin sağlığın korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi çalışmalarının uygulanması alanında çalışacak insan gücü yetiştirilir ve araştırma yapılır Beslenme Uzmanı olarak sıhhat kuruluşlarında, yataklı çare kurumları, diyetisyenliği ve halk sağlığı diyetisyenliği yapılabilir Toplu besin yapan kuruluşlarda çalışılabilir Gıda eğitimcisi olarak Eğitim kurumlarında çalışılabilir, araştırma ve endüstiri kuruluşlarında ödev alınabilir
Programın Amacı: Besin ve diyetetik programının amacı, besin ve besinlerle ilgili bilimsel ilkelerin, sağlığın korunması ve hastalıkların iyileştirilmesi çalışmalarının uygulanması alanında çalışacak insan gücünü yetiştirmek ve bu alanda araştırma yapmaktır
Programda Okutulan Başlıca Dersler:Besin ve diyetetik programında eğitimi süresince temel kimya, biyoloji, fizik, matematik, istatistik, psikoloji, sosyoloji derslerinin yanı sıra besin biyokimyası, beslenme ilkeleri ve besinler, fizyoloji, anatomi, mikrobiyoloji, bireysel ve toplumsal sıhhat, aile planlaması, toplum beslenmesi ve besin hastalıkları epidemiyolojisi, besin kimyası ve analizi, başlıcaçocuk beslenmesi, kurum beslenmesi, besin kontrolü, yönetim ekonomisi alanlarında dersler verilir Üçüncü yılın sonunda sağlık durumu ocakları ve anaçocuk sağlığı merkezlerinde 6 hafta süreli ahali sağlığında gıda, son sınıfta bir sene süreli hastane ve kurumlarda besin stajı yaptırılır
Gereken Nitelikler:Beslenme bilimi biyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ve beslenme bilimi ile yakından ilgili bir alandır böylece, gıda ve diyetetik alanında çalışacak şahısların doğa bilimlerine meraklı ve bu alanda iyi yetişmiş olmaları gerekir Ayrıca sabırlı, başkaları ile işbirliği yapabilen, düşüncelerini başkalarına aktarıp onları etkileyebilen kimseler bu alanda başarılı olabilirler
Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Dört takvim eğitimi başarı ile tamamlayanlara Beslenme Uzmanıünvanı verilir Beslenme Uzmanı sağlık hizmetleri sınıfı içerisinde yer alır Başarılı öğrenciler, besin ve diyetetiğin yanı sıra biyokimya, anatomik yapı, fizyoloji, insanlar sağlığı ve metabolizma dallarında lisansüstü eğitime devam edebilirler Diyetisyenler, idareci beslenme uzmanı, tedavi diyetisyeni ve ırk sağlığı diyetisyeni olarak ayrılırlar Yönetici beslenme uzmanı hastane, okul, yurt, endüstri ve ulus kuruluşları gibi kurumlara, beslenme maddelerinin satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve servisiyle uğraşır İnsanların en iyi ve en hesaplı yönden beslenebilmesi için zorunlu beslenme planlamasını yapar, uygulanmasını denetler Tedavi diyetisyeni, hastaların durumuna göre verilecek özel diyetleri düzenler, yemeğin hastaya verilmesini ve hasta göre tüketilmesini sağlar Taburcu olan ve polikliniğe gelen hastaları, evde uygulamaları gereken diyet konusunda eğitir Millet sağlığı diyetisyenleri sağlık merkezlerinde ödev alırlar ve halkın dinç beslenmesi için gerekli önerilerde bulunurlar Keza diyetisyenler yiyecek teknolojisinde eğitimci ve danışman olarak da çalışmaktadırlar
Çalışma Alanları: Mezunların alıştırma alanları dört grupta toplanabilir:
1 Diyetisyen olarak sıhhat kuruluşlarında yataklı çare kurumları diyetisyenliği ve ırk sağlığı diyetisyenliği yapabilirler
2 Toplu beslenme yapan kuruluşlarda çalışabilirler
3 Gıda eğitimcisi ve öğretmen olarak eğitim kurumlarında çalışabilirler
4 Araştırma ve endüstri kuruluşlarında atama alabilirler
Diyetisyenlik ülkemizde yeni gelişen bir iş alanıdır Okullarda, sosyal hizmet kurumlarında, hastanelerde, millet ve endüstri kuruluşlarında vb yerlerde diyetisyenin çalışmalarından kullanım eğilimi artmaktadır böylece iyi yetişmiş bir diyetisyenin meslek bulgu sorunu olmayabilir *