Beslenmemizde Yağ ve Şekerlerin Yeri
Beslenmede amac, bireyin yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivitesi ve icinde bulunduğu fizyolojik duruma gore gereksinimi olan enerji ve besin oğelerini yeterli ve dengeli miktarlarda almasıdır Et, sut, tahıl, sebze ve meyve grubunda yer alan besinler vucudun ihtiyac duyduğu 50'ye yakın besin oğesini icerirken, yağların ve şekerlerin protein, vitamin ve mineral gibi besleyici değeri yoktur O nedenle yağlar ve şekerler sporcu, asker, işci gibi enerji harcaması fazla olanlara ve kilo almak isteyenlere onerilmektedir
Yemekler zaten yağ ile pişirilmektedir Et, sut, yoğurt, peynir, yumurta ve yağlı tohumların icerisinde de yağ bulunmaktadır Burada dikkat edilmesi gereken nokta; kızartma ve kavurma işlemlerinden kacınmak, ekmeğe yağ surmemek, zeytinyağı bile olsa aşırı miktarda kullanmamaktır Şeker acısından durumu değerlendirirsek; bazı şekerler besinlerde doğal olarak bulunurlar (meyvelerde fruktoz, sutte laktoz, tahıllarda nişasta gibi) Bazıları ise sonradan ilave edilirler Kaynağı ne olursa olsun, vucut gercekte bu farkı anlamaz Vucut, kan şekerinin tumunu aynı anda enerjiye ceviremez Kan şekeri duzeyi normalin uzerine cıktığında; insulin bu fazla şekerin depolanması icin karaciğer, kas ve diğer hucreleri uyarır Glikozun bir kısmı, kas ve karaciğerde glikojen şeklinde depolanır İhtiyacından fazla enerji tuketimi durumunda vucut, bir kısım glikozu vucut yağına cevirir O halde tatlılardan biraz uzak durmakta yarar vardır Tatlıların tuketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek, lokma ve tulumba gibi ağır tatlılar yerine; sutlu ve meyveli tatlıları tercih etmek daha sağlıklı olacaktır
Ote yandan hızla ve hemen kana karışan, saflaştırılmış ve rafine şeker iceren besinler kan şekerinde ani bir dalgalanmaya neden olurlar Diyabetliler başta olmak uzere, şeker tadından vazgecemeyen, iştahını baskılayamayan ve formuna onem veren bireyler ve aileleri icin alternatif olarak yapay tatlandırıcıların kullanılması daha uygun gorulmektedir İceceklerde ve tatlıların icerisinde guvenle ve rahatlıkla kullanılabilecek olan bu yapay tatlandırıcıların enerji değeri yok veya goz ardı edilecek kadar duşuktur Kan şekeri uzerinde de olumsuz etki yaratmamaları nedeniyle saflaştırılmış ve rafine şeker yerine tercih edilmeleri daha sağlıklı olacaktır
Ornek olarak; her gun 2 şekerli olarak icilen 3 adet cay 72 kkal enerji vermektedir Goz ardı edilecek kadar az gorunen bu enerji kişiye senede 35 kg ağırlık kazandırmaktadır Ağırlık cok değişken bir kavramdır, gun icerisinde bile baskulde 1 2 kg farklılıkla karşılaşılmaktadır Ancak 10 sene suresince bu şekilde icilen cay 35 kg olarak geri donmektedir İşte size obezite ve beraberinde 40'ı aşkın hastalık icin cıkartılan bir davetiye Halbuki o cayların icerisine yapay tatlandırıcı atıldığı durumlarda boylesi bir sorun ortaya cıkmamaktadır Bu nedenle aşırı şeker ve yağ tuketiminden kacınmakta yarar vardır
alıntı
Beslenmede amac, bireyin yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivitesi ve icinde bulunduğu fizyolojik duruma gore gereksinimi olan enerji ve besin oğelerini yeterli ve dengeli miktarlarda almasıdır Et, sut, tahıl, sebze ve meyve grubunda yer alan besinler vucudun ihtiyac duyduğu 50'ye yakın besin oğesini icerirken, yağların ve şekerlerin protein, vitamin ve mineral gibi besleyici değeri yoktur O nedenle yağlar ve şekerler sporcu, asker, işci gibi enerji harcaması fazla olanlara ve kilo almak isteyenlere onerilmektedir
Yemekler zaten yağ ile pişirilmektedir Et, sut, yoğurt, peynir, yumurta ve yağlı tohumların icerisinde de yağ bulunmaktadır Burada dikkat edilmesi gereken nokta; kızartma ve kavurma işlemlerinden kacınmak, ekmeğe yağ surmemek, zeytinyağı bile olsa aşırı miktarda kullanmamaktır Şeker acısından durumu değerlendirirsek; bazı şekerler besinlerde doğal olarak bulunurlar (meyvelerde fruktoz, sutte laktoz, tahıllarda nişasta gibi) Bazıları ise sonradan ilave edilirler Kaynağı ne olursa olsun, vucut gercekte bu farkı anlamaz Vucut, kan şekerinin tumunu aynı anda enerjiye ceviremez Kan şekeri duzeyi normalin uzerine cıktığında; insulin bu fazla şekerin depolanması icin karaciğer, kas ve diğer hucreleri uyarır Glikozun bir kısmı, kas ve karaciğerde glikojen şeklinde depolanır İhtiyacından fazla enerji tuketimi durumunda vucut, bir kısım glikozu vucut yağına cevirir O halde tatlılardan biraz uzak durmakta yarar vardır Tatlıların tuketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek, lokma ve tulumba gibi ağır tatlılar yerine; sutlu ve meyveli tatlıları tercih etmek daha sağlıklı olacaktır
Ote yandan hızla ve hemen kana karışan, saflaştırılmış ve rafine şeker iceren besinler kan şekerinde ani bir dalgalanmaya neden olurlar Diyabetliler başta olmak uzere, şeker tadından vazgecemeyen, iştahını baskılayamayan ve formuna onem veren bireyler ve aileleri icin alternatif olarak yapay tatlandırıcıların kullanılması daha uygun gorulmektedir İceceklerde ve tatlıların icerisinde guvenle ve rahatlıkla kullanılabilecek olan bu yapay tatlandırıcıların enerji değeri yok veya goz ardı edilecek kadar duşuktur Kan şekeri uzerinde de olumsuz etki yaratmamaları nedeniyle saflaştırılmış ve rafine şeker yerine tercih edilmeleri daha sağlıklı olacaktır
Ornek olarak; her gun 2 şekerli olarak icilen 3 adet cay 72 kkal enerji vermektedir Goz ardı edilecek kadar az gorunen bu enerji kişiye senede 35 kg ağırlık kazandırmaktadır Ağırlık cok değişken bir kavramdır, gun icerisinde bile baskulde 1 2 kg farklılıkla karşılaşılmaktadır Ancak 10 sene suresince bu şekilde icilen cay 35 kg olarak geri donmektedir İşte size obezite ve beraberinde 40'ı aşkın hastalık icin cıkartılan bir davetiye Halbuki o cayların icerisine yapay tatlandırıcı atıldığı durumlarda boylesi bir sorun ortaya cıkmamaktadır Bu nedenle aşırı şeker ve yağ tuketiminden kacınmakta yarar vardır
alıntı