Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Beslenmede yağlar ve şekerlerin yeri

Beslenmede yağlar ve şekerlerin yeri
0
128

ahmet0135

FD Üye
Katılım
Nis 13, 2018
Mesajlar
3,764
Etkileşim
87
Puan
48
F-D Coin
0
Beslenmemizde Yağ ve Şekerlerin Yeri
Beslenmede amac, bireyin yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivitesi ve icinde bulunduğu fizyolojik duruma gore gereksinimi olan enerji ve besin oğelerini yeterli ve dengeli miktarlarda almasıdır Et, sut, tahıl, sebze ve meyve grubunda yer alan besinler vucudun ihtiyac duyduğu 50'ye yakın besin oğesini icerirken, yağların ve şekerlerin protein, vitamin ve mineral gibi besleyici değeri yoktur O nedenle yağlar ve şekerler sporcu, asker, işci gibi enerji harcaması fazla olanlara ve kilo almak isteyenlere onerilmektedir

Yemekler zaten yağ ile pişirilmektedir Et, sut, yoğurt, peynir, yumurta ve yağlı tohumların icerisinde de yağ bulunmaktadır Burada dikkat edilmesi gereken nokta; kızartma ve kavurma işlemlerinden kacınmak, ekmeğe yağ surmemek, zeytinyağı bile olsa aşırı miktarda kullanmamaktır Şeker acısından durumu değerlendirirsek; bazı şekerler besinlerde doğal olarak bulunurlar (meyvelerde fruktoz, sutte laktoz, tahıllarda nişasta gibi) Bazıları ise sonradan ilave edilirler Kaynağı ne olursa olsun, vucut gercekte bu farkı anlamaz Vucut, kan şekerinin tumunu aynı anda enerjiye ceviremez Kan şekeri duzeyi normalin uzerine cıktığında; insulin bu fazla şekerin depolanması icin karaciğer, kas ve diğer hucreleri uyarır Glikozun bir kısmı, kas ve karaciğerde glikojen şeklinde depolanır İhtiyacından fazla enerji tuketimi durumunda vucut, bir kısım glikozu vucut yağına cevirir O halde tatlılardan biraz uzak durmakta yarar vardır Tatlıların tuketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek, lokma ve tulumba gibi ağır tatlılar yerine; sutlu ve meyveli tatlıları tercih etmek daha sağlıklı olacaktır

Ote yandan hızla ve hemen kana karışan, saflaştırılmış ve rafine şeker iceren besinler kan şekerinde ani bir dalgalanmaya neden olurlar Diyabetliler başta olmak uzere, şeker tadından vazgecemeyen, iştahını baskılayamayan ve formuna onem veren bireyler ve aileleri icin alternatif olarak yapay tatlandırıcıların kullanılması daha uygun gorulmektedir İceceklerde ve tatlıların icerisinde guvenle ve rahatlıkla kullanılabilecek olan bu yapay tatlandırıcıların enerji değeri yok veya goz ardı edilecek kadar duşuktur Kan şekeri uzerinde de olumsuz etki yaratmamaları nedeniyle saflaştırılmış ve rafine şeker yerine tercih edilmeleri daha sağlıklı olacaktır

Ornek olarak; her gun 2 şekerli olarak icilen 3 adet cay 72 kkal enerji vermektedir Goz ardı edilecek kadar az gorunen bu enerji kişiye senede 35 kg ağırlık kazandırmaktadır Ağırlık cok değişken bir kavramdır, gun icerisinde bile baskulde 1 2 kg farklılıkla karşılaşılmaktadır Ancak 10 sene suresince bu şekilde icilen cay 35 kg olarak geri donmektedir İşte size obezite ve beraberinde 40'ı aşkın hastalık icin cıkartılan bir davetiye Halbuki o cayların icerisine yapay tatlandırıcı atıldığı durumlarda boylesi bir sorun ortaya cıkmamaktadır Bu nedenle aşırı şeker ve yağ tuketiminden kacınmakta yarar vardır

alıntı
 

Similar threads

Beslenmemizde Yağ ve Şekerlerin Yeri Beslenmede maksat, bireyin yaşı, cinsiyeti, maddi aktivitesi ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma tarafından gereksinimi olan enerji ve beslenme öğelerini tatmin edici ve dengelenmiş miktarlarda almasıdır Et, süt, tahıl, sebze ve meyve grubunda bulunan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
67
BESLENMEDE ŞEKER VE YAĞLARIN NOKTASI Beslenmede gaye, bireyin yaşı, cinsiyeti, fizikî aktivitesi ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma nazaran gereksinimi olan güç ve besin öğelerini kâfi ve istikrarlı ölçülerde almasıdır. Et, süt, tahıl, zerzevat ve meyve kümesinde mekan alan besinler vücudun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
121
Kış Aylarından Beslenme Nasıldır? Kış mevsiminin etkisini iyice gostermeye başladığı şu gunlerde hava sıcaklığının azalmasıyla birlikte grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi pek cok hastalık pusuda beklemektedir Bu durumda kış mevsimini sağlıklı gecirmek icin bağışıklık sistemini biraz daha...
Cevaplar
0
Görüntüleme
112
Sporcular Nasıl Beslenmelidir Sporcular daha cok enerjiye ihtiyac duyarlar ve dolayısıyla daha cok sıvı kaybederler Sağlıklı beslenme ilkelerini uygulamak kişinin kendini iyi hissetmesini ve formunu yakalayıp surdurmesini sağlar Sporcuların iyi beslenmesi antrenman, efor, yetenek, kişisel...
Cevaplar
0
Görüntüleme
95
imagessporcuicinegzersizvebeslenme5ad52ad870243 Egzersiz ve Beslenme nasıl olmalıdır? Sporcu beslenmesindeki en onemli amac, sporcunun genel sağlığını iyileştirmek ve performansını artırmaktır Antrenman programlarıyla birlikte uygulanan sağlıklı beslenme programları sporcunun branşına gore...
Cevaplar
0
Görüntüleme
105
858,497Konular
982,553Mesajlar
30,289Kullanıcılar
rogeneSon üye
Üst Alt