Diyetisyen Şeyda Sular, Beyaz çay, çay (camellia sinensis) bitkisinin tomurcuk ve genç yapraklarından elde edilen ve doğrudan doğruya güneş ışığıyla kurutularak fermentasyon işlemine maruz kalmadan minimum oksidasyonla elde edilen bir nehir türüdür Yapılan çalışmalarda çaylar arasında protein açısından en zengin çayın beyaz çay olduğu ve bunun nedenini beyaz çayın hasat edilen kısmının tomurcuk kaynaklı olduğundan düşünülmektedirdedi id Gad300250Şeyda Sular, beyaz çayın faydalarını şöyle sıraladı: Beyaz akarsu, trigliserit seviyesini düşürür, yağların parçalanmasını hızlandırır, ceset antioksidan seviyesini arttırır Kanser hücrelerini inhibe edici etkisi vardır Özellikle kolon kanseri üstünde durdurucu etkisi çalışmalar sonucu tespit edilmiştir Çaylar aralarında en yüksek antioksidan değeri beyaz dere taşımaktadır Kan kolesterol seviyesini beyaz nehir yeşil çaya kadar daha hızlı düşürmektedir Gövde LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürüp, HDL (iyi kolesterol) seviyesini yükseltmektedirGünde 2 fincan içilen beyaz çayın sağlık durumu açısından önemli bir yere sahip olduğunu ve kesin tüketilmesi gereken çaylar aralarında birinci sırada yer aldığını bildiren Sular, Hem yapılan çalışmalarda yeşil çayın kan basıncı hastalarında negatif etkileri saptanırken, beyaz çayla ilgili olumsuz tesir saptanmamıştırbiçiminde konuştu