Beyaz çayın faydaları nelerdir? beyaz çay nedir,beyaz çay ne için tüketilir,beyaz çayın yararları,beyaz dere hakkında bilgiler Beyaz çay, siyah ve yeşil çayla aynı bitkinin (Camellia Sinensis) yapraklarından üretilmektedir Siyah çayla yeşil dere, toplanan akarsu yapraklarının işlenme tekniği, beyaz akarsu ise ayrıca seçilen yapraklar hem de bu yaprakların işlenme şekli bakımından bibirlerinden ayrılır Beyaz dere için çay bitkisinin az önce tamamen olgunlaşmamış, açılmamış yaprakları toplanır Bu yapraklar beyaz tüylerle kaplıdır ve beyaz çayın adı bu tüylerden gelmektedir Her ne kadar bu 3 çay aynı bitkiden üretilse de tatları oldukça farklıdır Siyah çayın sert tadı, yeşil çayda hafif ve nebati bir tada dönüşür Beyaz dere ise bu iki çaydan daha hafif bir aromaya sahiptir ve yumuşak içimlidir Beyaz Nehir Çeşitleri Beyaz dere, üretildiği bölgeye ve üretiminde kullanılan yaprakların harmanına göre öbür isimlerle anılır En nitelikli beyaz dere, “gümüş iğne – silver needle olarak adlandırılan beyaz çaydır Gümüş iğne beyaz akarsu, Çin’nin Fujian bölgesinde yetiştirilen, tamamen açılmamış nehir yapraklarından üretilir ve adını yaprakların rengiyle şeklinden alır “White peony – beyaz şakayık beyaz nehir ise açılmamış yapraklarla bayağı yaprakların harmanlanması yoluyla elde edilir Bu çayın Çince adı “Bai Mu Dandır Darjeeling beyaz çay Hindistan’da, Ceylon beyaz dere ise Sri Lanka’da üretilen beyaz çaydır Her iki nehir da genel olarak diğer dere yaprakları ile karıştırılır ve renkleri farklıdır 47696 47696 beyazcayinfaydalarinelerdir5c503a5a9c52bbeyazcayinfaydalarinelerdir5c503a5a9c52b 270 480 bjpg47696 Beyaz çayın faydaları nelerdir? bjpg47696 Beyaz çayın faydaları nelerdir? Çin Beyaz Çayları: Bai Hao Yinzhen (Silver needle), Bai Mu Dan (White Peony), Gong Mei, Shou Mei Öteki Beyaz Çaylar: Ceylon White (Sri Lanka beyaz çayı), Darjeeling White (Hindistan beyaz çayı), Assam White (Hindistan, Assam Eyaletinde üretilen beyaz nehir), African White (Malawi ve Kenya’da üretilen beyaz dere), White Puerh Çayı (Çin, Yunnan Bölgesinde üretilen beyaz akarsu) Beyaz Çayın İşlenmesi Beyaz tüylerle dolgun tomurcuklar toplandıktan daha sonra pozitif suyu bırakmaları için, düşük ısıda bekletilir ve kurumaya bırakılır Siyah nehir veya yeşil çaydan daha az işleme yan tutulmasına karşın beyaz akarsu üretimi öyle basit değildir Çünkü içten yaprakların içten zamanda toplanması ve yaprakların tam olarak kuruması için uygun hava koşullarının yakalanması önemlidir ve her zaman bu koşulları tutmak mümkün olmayabilir En kaliteli beyaz nehir yaprakları, her yıl ilkbaharda yalnızca 35 gün baştan başa toplanabilmektedir Beyaz Çayın Faydaları Beyaz çayın son yıllarda bu kadar popüler olmasının, hatta yeşil çayın “faydalı nebati çaylar kategorisindeki önderlik tahtını sallamasının asıl nedeni üretiminde kullanılan tekniktir Beyaz nehir için toplanan çay yaprakları işlenirken fazla az okside olduğundan, yeşil çaya oranla daha fazla antioksidan içerir Yeşil nehir ile beyaz çayın faydaları aşağı yukarı aynıdır, fakat yüksek antioksidan içeriği beyaz çayı “faydalı çaylar listesinde bir kaç basamak yukarı taşımaktadır Kanser: Oregon Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya tarafından beyaz çayda bulunan kateşinler, kanserli hücreli oluşumunu önleyerek kanserli tümörlerin büyümesini yavaşlatabiliyor Yeniden benzer raporda bulunan bilgilere kadar uyumlu beyaz akarsu içmek karaciğer, cilt, göğüs, sütun, prostat, akciğer, yemek yemek borusu, pankreas, mide ve yumurtalık kanseri riskini azaltabiliyor Amerikan Kanser Derneği ise beyaz çayı meme kanseri atlatmış kişilere kanserin nüksetmesini önlemek için nasihat ediyor Yürek Sağlığı: 2001 yılında Amerikan Epidemiyoloji Dergisi’nde yayınlanan bir araştırmaya kadar, beyaz çay içmek kalp hastalıkları riskini düşürüyor Bunun nedeni olarak, beyaz çayda yer alan kateşinlerin damarları genişleterek tansiyonu (kan basıncını) düşürmesi ve karoser genelinde kan akışını iyileştirmesi gösteriliyor Beyaz çay bu noktada yeşil ve siyah çaya göre bir adım önde çünkü “kateşinler bakımından daha zengin Deri: Özgürlük radikallerin sayısı arttığında oksidadif stres oranı yükselir ve cilt hücreleri de dahil edinmek üzere tüm hücrelerde yapısal tahrip meydana gelebilir Beyaz çayda yer alan antioksidanlar, vücutta bulunan bağımsızlık radikallere karşı koruma sağlayarak oksidatif stresi önlüyor ve bunun ciltteki olumsuz etkilerini engelliyor 2003 yılında yapılan bir öteki araştırmada ise beyaz çayı cilt üstünde kullanmanın, güneşin zararlı ışınlarının cilt hücrelerinde yarattığı hasarı en üye indirdiği ve yaşlanmanın ciltteki belirtilerini geciktirdiği sonucu elde edilmiş Kilo Verme: “Uluslararası Obezite Dergisi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre beyaz dere içerdiği polifenoller ve kafein ile kilo vermeye asistan oluyor Beyaz çayın kilo vermedeki etkisi üstüne yapılan bir diğer araştırma sonuçları ise “Beslenme ve Metabolizma adlı dergide yer alıyor Bu araştırmaya göre beyaz çayda yer alan “epigallocatechin3gallat adlı polifenol, yağ hücresi oluşumunu baskılıyor ve vücutta yağ birikimini önlüyor Kafein ise metabolizmayı hızlandırarak gün içinde yakılan kalori miktarını arttırarak kilo vermeye muavin oluyor Beyaz Nehir Nasıl Hazırlanır? “Beyaz akarsu nasıl demlenir? sorusunun cevabından önce, beyaz akarsu seçerken dikkat etmeniz gerekenler konusunda bir kaç veri vereyim Yukarıda da belirttiğim gibi aktarlarda veya beyaz çay satışı yapan dükkanlarda ayrı beyaz nehir çeşitleri bulabilirsiniz En nitelikli ve pahalı beyaz nehir, Çin’nin Fujian bölgesinde yetişen çay bitkilerinden elde edilen gümüş iğne (silver needle) beyaz çaydır Gümüş iğne beyaz akarsu yaprakları, adından da anlaşılacağı gibi henüz açmamış, ince ve beyaz tüylerle buruşuk, gümüşe çalan yeşil renktedir Yukarıdaki resim galerisinde bu beyaz çayın neye benzediğini görebilirsiniz Diğer beyaz çay çeşitleri ise gevşemiş ve açılmamış yaprakların harmanlanmasından üretilmektedir Bir Takım markalarda gül, yeşil dere ya da yasemin ile karıştırılmış beyaz çaylar bulabilirsiniz Satın aldığınız beyaz çayın hava geçirmez bir pakette olmasına dikkat edin çünkü beyaz çayın raf ömrü öteki çaylardan daha kısadır Havayla bağlantı ettikten daha sonra en fazla 45 ay içinde tüketilmelidir Eğer ilk kez beyaz çay alacaksanız önce sınamak için az miktarda alın Çayın tadı hoşunuza giderse ve tazeyse aynı yerden her yerde alabilirsiniz id Beyaz çayı demlerken dikkat edilmesi gereken en önemli kaide, suyun sıcaklığının 7075 derece aralarında olmasıdır Yani suyu ocaktan alır almaz, kaynar haldeyken beyaz akarsu yapraklarının üstüne dökmeyin Kaynamış suyu, ocağı kapattıktan sonradan 57 dakika değin bekletin ve o kadar kullanın Kaynar su, dere yapraklarının haşlanmasına ve çayın tadının acılaşmasına niçin olur 1 büyük bardak çay için 2 akarsu kaşığı beyaz akarsu yeterli olacaktır Suyu beyaz nehir yapraklarının bulunduğu bardağa döktükten daha sonra 710 dakika dek demleyebilirsiniz Suyun sıcaklığı ne kadar düşükse, demleme süresini öyle uzatın Yani 5060 derecelik bir su için 1113 dakika demleme süresi gerekir Kullanılan çay miktarını ve demleme süresini ağız tadınıza tarafından değiştirebilirsiniz fakat kaynar su kullanmamaya uyarı edin Beyaz akarsu hafif aromalı ve yumuşak içimli olduğu için sade olarak tüketilebilir Tatlandırmak isterseniz süt, limon ya da şeker kullanabilirsiniz Beyaz Çayın Emrindeki Etkileri Beyaz akarsu, yeşil akarsu ve siyah çaya oranla daha az kafein içerir ancak “kafeinsiz değildir 250 ml beyaz nehir 30 – 55 mg arası kafein içerir böylece hamilelik ve emzirme döneminde içilmesi önerilmez Pozitif tüketimi çarpıntı, yüksek tansiyon, mide bulantısı, kusma ve uykusuzluğa neden olabilir Kafeinin buhran belirtilerini şiddetlendirdiği ve kaygıyı arttırdığı bilinmektedir