
Beyaz Lahana Sarması Tanımı İçin Materyaller
Haşlamak için;
- Çeyrek lahana
- 1 litre sıcak su
- Yarım çay kaşığı tuz
- 150 gram kıyma
- 1 adet soğan
- 1 diş sarımsak
- Yarım su bardağı pirinç
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı pulbiber
- Bir tutam maydanoz
- 1 kase yoğurt
- 1 diş sarımsak
- Yarım çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1 çay kaşığı pulbiber
Beyaz Lahana Sarması Tanımı Yapılışı
- Öncelikle lahanamızı pakça yıkayıp yapraklarını uygun bir tencereye alıyoruz.
- Üzerine 1 litre sıcak su ve yarım çay kaşığı tuz ekleyip kısık ateşte yavaşça haşlıyoruz.
- Haşladığımız lahanaları kevgir yardımıyla alıp suyunu süzüyoruz.
- Akabinde iç harcını hazırlamaya başlıyoruz. Bunun için 1 adet soğan ve sarımsağı rendeliyoruz. Yarım su bardağı pirinci yıkayıp suyunu süzüyoruz.
- Bir tutam maydanozu ince ince doğruyoruz.
- Uygun bir kaseye tüm materyalleri alıyoruz.
- Üzerine zeytinyağ, salça ve baharatlarını ek edip karıştırıyoruz.
- Lahana yapraklarının orta sert kısmını kesiyoruz. Kestiğimiz ve arta kalan kesimleri tenceremizin en alt kısmına yerleştiriyoruz.
- Sarmalarımızın yeterlice pişmesi ve alt kısmının yanmaması için bu nokta çok değerli.
- Uygun olan lahana yapraklarının ortasına harçtan koyup dilerseniz sarma dilerseniz muska biçiminde sarıyoruz.
- Tüm lahana yaprakları bitene kadar bu süreci tekrarlıyoruz.
- Akabinde lahanaların üzerine 1, 5 su bardağı sıcak et suyu koyuyoruz.
- En üst kısmına uygun bir borcam kapağı kapatıp tenceremizin kapağını da kapatıyoruz.
- Kısık ateşte yaklaşık yarım saat lahana sarmalarımızı pişiriyoruz. Bu esnada sarımsaklı yoğurdunu hazırlıyoruz.
- Uygun bir kasede yoğurt, rendelenmiş sarımsak ve tuzu koyup karıştırıyoruz.
- Öteki yanda tereyağlı sosunu da hazırlamaya geçiyoruz. Bunun için bir tavaya tereyağ koyup eritiyoruz
- Üzerine pulbiber ekleyip kızdırıyoruz.
- Lahana sarmalarımız pişince uygun bir servis tabağına alıyoruz.
- Üzerine evvel sarımsaklı yoğurt gezdirip akabinde tereyağlı sosunu döküyoruz. Lahana sarmamızı sıcak olarak servis yapıyoruz, afiyet olsun????.