Beyaz Lahana Turşusu (Çıtır Çıtır Kesinlikle Deneyin Şaşmaz Tarifim) İçin Materyaller
- 1 orta uzunluk turşuluk beyaz lahana
- 2 su bardağı turşuluk kaya tuzu
- 8-9 havuç (azaltıp çoğaltabilirsiniz)
- Acı biber ( koymaya bilirsiniz)
- 10 -12 tane sarımsak
- 1 yemek kaşığı limon tuzu
- Aldığı kadar şu ( hazır su yada kaynamış soğumuş su koyun çeşmeden koymayın )
- 3,5 su bardağı üzüm sirkesi (ben mesken yapımızı üzüm sirkesi kullandım siz market şirkeleriyle yapabilirisiniz)
- Maydanoz
- 1 yemek kaşığı şeker
Beyaz Lahana Turşusu (Çıtır Çıtır Kesinlikle Deneyin Şaşmaz Tarifim) Yapılışı
- Lahanamızın dış kısımlarından 1-2 tane çıkartalım onları koymayacağız dış kısmı yumuşak oluyor zira ezilir içinde.
- Lahanamız sarmalık olmasın turşuluk olsun turşuluk lahana beyaz olur sarmalık lahana ise dış yaprakları yeşildir onunla yaparsanız ezilir.
- Lahanamızı 4 bölelim ve akabinde çok küçük olmayacak formda doğrayalım ve leğenlere paylaştırlam ne kadar sığarsa benimki 2 leğen oldu.
- Akabinde avucumuzla her leğene 2, 5 avuç gelecek biçimde kaya tuzu atalım ve harmanlayalım,üstlerini kapatalım ve 1 gece bu türlü bekletelim.
- Buradaki emel lahananın sulanıp içinde gazını dışarı bırakması birde tuzu içine çekiyor.
- Lahanalar çıtırlığından bir şey kaybetmiyor emin olun.
- Lahanamızın altında kalan suyu muhakkak kullanmayın bütün gazını oraya bıraktı o suyu dökelim. (resimde var çıkan su)
- Sonraki günü artık neye kuracaksanız lahananızı çıkartalım ben 5 kiloluk evvelden bitmiş turşu kabım vardı ona kurdum.
- Tabanına lahanamızdan biraz koyalım üstüne halka halka doğradığımız havuçlarımızdan koyalım ,biraz birkaç tane sarımsak ve bir kaçtane biberlerden koyalım.
- Bu süreci lahanamız bitene kadar ve kabımız dolana kadar devam edelim.
- Akabinde lahanamızın üstüne 1 bardak üzüm sirkesi dökelim en altına girsin diye.
- Akabinde yarısına gelene kadar suyumuzu koyalım ve akabinde tekrar sirke koyalım , biraz daha su koyalım , sirkemizi de dökelim ve lahanamızın üstünü 1-2 parmak geçene kadar suyunuzu dolduralım.
- Akabinde 1 yemek kaşığı limon tuzumuzu dökelim ve maydanozla ağzını kapatalım ve maydanozun üstüne 1 yemek kaşığı şeker dökelim ve kapağını hava almayacak biçimde sıkıca kapatalım.
- Turşumuz hazır ortalama 20-25 gün sonra olur inşaallah afiyetle yersiniz ????.
Rabbim ağız tadıyla yememizi nasip etsin şifa olsun inşaallah.
Şifa deposu bu virüs vaktinde doğal probiyotik şeyler yemek çok değerli sıhhatimiz için.