Beyaz Peynir (Mayalı) Tanımı İçin Gereçler
- 5 kg çiğ süt
- 1 tatlı kaşığı maya (süper maya)
- Kaya tuzu
- Besin termometresi
- Pamuklu süzme torbası
- Buz kalıpları
Beyaz Peynir (Mayalı) Tanımı Yapılışı
- Çiğ sütümüzü genişçe bir tencereye alalım.
- Birinci olarak pastörize süreci yapacağız 70 derecede yapılan bu süreci ben 72 derece de bitiriyorum termometrelerin hassasiyetinden emin olmak ismine.
- 72 derece olan sütü süratlice soğutmamız gerekiyor.
- Leğenin içine buzlu su torbası ve soğuk su koyup tencereyi içine oturuyorum ve kepçeyle sütü havalandırıyorum.
- Sütümüz 36 – 40 derece ortasına ulaşınca tenceremizi kenara alıp içine 1 tatlı kaşığı mayamızı ekliyoruz güzelce karıştırıyoruz.
- Isıyı sabit tutmak içinde güzelce sarmalıyoruz yoğurt mayalar üzere.
- Yaklaşık 1.,5- 2 ” saat sonra peynir telememiz oluşmuştur.
- Bıçak yardımı ile fazla suyun ayrışması için dilimliyoruz.
- 10 dk kadar bekliyoruz suyu üstüne çıkmış oluyor.
- Telememizi pak pamuklu bir tülbente süzülmesi için alıyoruz. (ben bu kademede üst gelecek biçimde astım torbamı su aksın diye) daha sonra üzerine yük koyuyoruz 5-10 saat baskıda kalabilir.
- Şayet sert bir peynir istiyorsanız baskıdan alınca dilimleyip her yerine gelecek formda kaya tuzuna bulayıp 1 gece dolapta bekletin. (amaç peynirin içindeki fazla suyu salmasını sağlamak).
- Salamura içinde 1 litre suya 2-3 yemek kaşığı kaya tuzu ekleyip kaynatın.
- Soğuyunca kavanoza dizdiğimiz peynirim izle buluşturabiliriz. (salamura suyu kesinlikle peynirin üzerine çıksın yoksa bozulmalar olur).
- Peynir altı suyunu süzdükten sonra kaynatın. Daha sonra hamur işlerinizde kullanın çok lezzet verecektir).