Beyaz ve Kahve Renk Yumurta Hakkında yumurta,beyaz yumurta,kahverengi yumurta,arasındaki ayrım,yumurtanın beslenme değeri,yumurta neye iyi kazanç 1549353357 1549353357 beyazvekahverenkyumurtahakkinda5c59419277d23beyazvekahverenkyumurtahakkinda5c59419277d23beyazvekahverenkyumurtahakkinda5c59419277d23 Bakkaldan ya da marketten yumurta alırken kabuğunun rengi sizin için kayda değer mi, bu konuda bir tercihiniz var mı? Sizce kabuk renkleri farklı olan yumurtaların içleri de gıda değeri olarak öbür olabilir mi? Tavukların neden bazılarının yumurtaları beyaz da bazılarının açık kahverengi? Bu konuda iki ters fakat ikisi de yanlış olan görünüm var Kabuktaki beyaz rengin, yumurtanın ideal oluşumunu tamamladığını gösterdiğini, bunun dışında bir renk değişiminin kalitede düşüş anlamına geldiğini bahis edenlerin yanı sıra kabuğun rengi ne değin koyu ise gıda açısından da böylece kıymetli olduğunu ileri sürenler de var Genelde Avrupa ülkelerinde kahverengi yumurtalar makbul sayılırken ABD'de durum tam tersidir Ancak her iki görünüm de yanlıştır Gıda değeri, lezzet ve pişme karakteristikleri bakımından her iki renk yumurtanın da içi benzer değerdedir Her iki yumurtada da benzer miktarda protein, mineral ve vitaminler (C vitamini hariç) vardır Natürel tavuğun yediği ant kalitesi de açıklanmış farklar yaratabilir Yumurtanın içi yok de kabuğunun rengi ile haklı olarak ilgilenenler sadece onları paketleyenler ve satanlardır, çünkü bir pakette defalarca aynı rengin olması müşteri kadar seçim edilmektedir Tabiatta yaşayan hayvanların yumurtalarını renkli veya koyu renkte hatta gölgeli ve dolgun şekilde yumurtlamalarının belli başlı nedeni, bu yumurtaları yemek yemek isteyen düşmanlarına karşı kamuflaj yaparak neslin devamını sağlamaktır Yumurtaların kabuklarının renklerini, tavuğun kökenine, atalarının yaşadığı yerlere bağlayanlar da var Bu görüşe kadar Asya kökenli tavukların yumurtaları kahverengi, Akdeniz kıyıları kökenlilerin ise beyaz oluyormuş Daha fazla kabul görebilen bir öteki görüşe kadar ise beyaz kabuklu yumurtalar beyaz ibikli ve kulak memesi beyaz olan tavuklar tarafından yumurtlanıyormuş İbik ve kulak memesi kırmızı olanlar ise kahverengi kabukları olanları yumurtluyormuş Kabuğu hangi renk olursa olsun işte size yumurta ile ilgili bir takım yardımsever bilgiler: Yumurtayı haşlayıp haşlamadığınızı unuttunuz Masanın üstünde fırıldak gibi döndürün Eğer hemencecik duruyorsa taze yani pişmemiş, biraz daha uzun vakit dönmeye devam ediyorsa içi katı yani haşlanmış demektir Yumurtanın tazeliğini merak ediyorsanız suya koyun, taze ise suda batacak, bayat ise yüzecektir Yumurtada az daha hayati tüm vitaminler vardır Bulunmayan tek vitamin C vitaminidir Yumurtanın beslenme değeri yüksek olan kısmı sarışıdır Akı ve sarısı karıştırılarak, omlet gibi pişirilen yumurtalarda, aktaki bir takım maddeler sarıdaki vitaminlerin bir kısmının etkilerini değil ederler Kalori açısından et ve süt ile mukayese edildiğinde, 55 gramlık bir yumurta, 40 gram yağlı sığır etine ya da 100 gram yağlı süte eşdeğerdedir