Biber neden acıdır?
Biber nicin acıdır?
Biber acı değildir Acı, tatlının tersidir ve acıya ornek olarak kininin veya greyfurdun tadı gosterilebilir Biber acı değil yakıcıdır Bunun tersi ise serinletici olup, buna da ornek olarak nane veya mentol gosterilebilir
Biberin yakıcılığı, icinde bulunan kapsaisin adı verilen bir tur bileşikten kaynaklanır Bu maddenin buyuk bir kısmı, biberin etli kısmında ve tohumlarında bulunur Bu nedenle ucu pek yakıcı olmayan biberin, yenildikce yakıcılığı daha cok hissedilir
Kapsaisin maddesi bibere yakıcılık vermekle kalmaz, cilde temas ettiğinde tahrişe de yol acar Hatta bu ozelliğinden dolayı bazı romatizma ilaclarının formullerinde de kullanılır
Yeşil biber kırmızı olanından daha yakıcı değildir Yakıcı biberler koyu renkli ve cok sivri ucludur Biberler A ve C vitaminleri bakımından cok zengin olup, sıcak havada yenilen yakıcı biberler insanı terletirler ve terin buharlaşmasıyla insanda bir serinlik hissi duyulur
Buna karşın, biberin icindeki kapsaisin maddesi, insanda tukuruk salgısını da arttırır, solunum ve kan basıncında değişimler yaratır, bağırsaklarda emilimin azalmasına yol acar
Hayvanlar uzerinde yapılan deneyler sonucunda, diğer kanserojen maddelerle birlikte alındığında, karaciğer kanserinin ortaya cıkmasında, hızlandırıcı rolu olduğu konusunda ciddi kuşkular vardır
Biberden ağzımız yanınca coğumuz hemen su iceriz ve bir işe yaramadığını goruruz Peki nasıl oluyor da, biberin yakıcı tesirini su gideremiyor? Sebebi basit, yağ ve su kesinlikle birbirlerine karışmaz Biberlerin yakıcılık veren maddesi yağlı olduğu icin, ne kadar su icerseniz icin onunla birleşmez En iyi metot ekmek yemektir Ekmek bu yağı absorbe eder ve mideye taşır Bir diğer etkili yol da sut icmektir Sutun icindeki kasein maddesi bir deterjan gorevini ustlenir, biberin yağı ile karışarak ağzı temizler Bu da yeterli değilse rakı icilmesi Onerilir Rakı da diğer alkol iceren sıvılar gibi yağı cozer ve sorunu giderir, ama sonucları ertesi sabah ortaya cıkacak başka sorunlar getirir
kaynak:takvim
Biber nicin acıdır?
Biber acı değildir Acı, tatlının tersidir ve acıya ornek olarak kininin veya greyfurdun tadı gosterilebilir Biber acı değil yakıcıdır Bunun tersi ise serinletici olup, buna da ornek olarak nane veya mentol gosterilebilir
Biberin yakıcılığı, icinde bulunan kapsaisin adı verilen bir tur bileşikten kaynaklanır Bu maddenin buyuk bir kısmı, biberin etli kısmında ve tohumlarında bulunur Bu nedenle ucu pek yakıcı olmayan biberin, yenildikce yakıcılığı daha cok hissedilir
Kapsaisin maddesi bibere yakıcılık vermekle kalmaz, cilde temas ettiğinde tahrişe de yol acar Hatta bu ozelliğinden dolayı bazı romatizma ilaclarının formullerinde de kullanılır
Yeşil biber kırmızı olanından daha yakıcı değildir Yakıcı biberler koyu renkli ve cok sivri ucludur Biberler A ve C vitaminleri bakımından cok zengin olup, sıcak havada yenilen yakıcı biberler insanı terletirler ve terin buharlaşmasıyla insanda bir serinlik hissi duyulur
Buna karşın, biberin icindeki kapsaisin maddesi, insanda tukuruk salgısını da arttırır, solunum ve kan basıncında değişimler yaratır, bağırsaklarda emilimin azalmasına yol acar
Hayvanlar uzerinde yapılan deneyler sonucunda, diğer kanserojen maddelerle birlikte alındığında, karaciğer kanserinin ortaya cıkmasında, hızlandırıcı rolu olduğu konusunda ciddi kuşkular vardır
Biberden ağzımız yanınca coğumuz hemen su iceriz ve bir işe yaramadığını goruruz Peki nasıl oluyor da, biberin yakıcı tesirini su gideremiyor? Sebebi basit, yağ ve su kesinlikle birbirlerine karışmaz Biberlerin yakıcılık veren maddesi yağlı olduğu icin, ne kadar su icerseniz icin onunla birleşmez En iyi metot ekmek yemektir Ekmek bu yağı absorbe eder ve mideye taşır Bir diğer etkili yol da sut icmektir Sutun icindeki kasein maddesi bir deterjan gorevini ustlenir, biberin yağı ile karışarak ağzı temizler Bu da yeterli değilse rakı icilmesi Onerilir Rakı da diğer alkol iceren sıvılar gibi yağı cozer ve sorunu giderir, ama sonucları ertesi sabah ortaya cıkacak başka sorunlar getirir
kaynak:takvim