Bilgenin verdiği cevaplar Bir bilgeye sormuşlar, Efendim, dünyada en fazla kimi seversiniz? Terzimi severimdiye yanıt vermiş Soruyu soranlar şaşırmışlar, Aman üstad, dünyada sevecek böylece fazla kimse varken terzi de kim oluyor? O da nereden çıktı Niçin terzi? Bilge, bu soruya da şöyle cevap vermiş: Dostlarım, evet ben terzimi severim Çünkü ona her gittiğimde, benim ölçümü bitmiş alır Lakin ötekiler öyle değildir Bir kez benim hakkımda karar verirler, ölünceye kadar da, beni her zaman aynı gözle görürler Bir bilgeye sormuşlar: Bir insanın zekâsını nereden anlarsınız? Konuşmasından Ya hiç konuşmazsa pek akıllı insan yoktur ancak Bir bilgeye nasıl bu kadar içten kararlar alabildiğini sormuşlar Tecrübedemiş O deneyimi nasıl kazandın, diye sormuşlar Hatalarımla Bir bilgeye sormuşlar: Efendim canınız ne istiyor? Bilge cevaplamış: Canım hiçbir şey istememeyi istiyor Ve devam etmiş Bu ruh halinin adı, gönül yorgunluğudur Bir bilgeye sormuşlar “Dünya da en güzel şey ne diye? Hoşuna Gitmekdemiş Peki sonra, demişler Sevilmekdemiş Peki niçin hoşuna gitmek sevilmekten önce geliyor, demişler O da demiş ancak insan sevdiğine sevildiğinden daha fazla emindir Bir bilgeye Sormuşlar; İnsan neden dilek diler? İnsan gerçekleşmesi için diler, ama bilmez ancak yerine getirmek için istemek gerek Bir bilgeye sormuşlar En mutlu insan kimdir? İşte o dağdaki çobandırdemiş Niçin diye sormuşlar Çünkü demiş insan bildikleriyle yaşar Onun bildikleri, koyunları ve çevresiyle sınırlı Kendisini mutsuz edecek veya kafasını karıştıracak fazla bir bilgiye sahip yok