Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Bilgisayar Destekli Öğretim

Bilgisayar Destekli Öğretim
0
55

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Bilgisayar Destekli Öğretim Bilgisayar Destekli Öğretim Yapılan Sınıflarda Öğretmenler Ne Yapmalı? Öğretimde bilgisayar kullanımıyla ilgili en çok sözü edilen terim Bilgisayar Destekli Öğretimdir Bilgisayar destekli öğretim, bilgisayarın bir dersin öğretiminde bir vasıta olarak kullanılmasıdır Eğitsel ders yazılımları kullanan öğrenciler, bilgisayar başında kendi öğrenme hızları doğrultusunda konuyu öğrenebilirler Altında bilgisayar destekli öğretim verilen sınıflarda, öğretmenin bilgisayarları ve eğitim yazılımlarını bir öğretim metodu olarak nasıl kullanması gerektiğine ilişkin bilgileri bulabilirsiniz Burada laf edilen yöntemleri, bulunduğunuz koşullara kadar değiştirerek daha etkili eğitim ve öğretim yöntemleri oluşturabilirsiniz Öğretmenin Tavrı Bilgisayarın kullanıldığı bir sınıfta eğitim veriyorsanız, klâsik sınıf ortamından öbür bir ortamda olduğunuz bir gerçektir Bu yüzden derslik içi denetimde ayrı yöntemler uygulamanız gerekebilir Bu durumda öğretmen doğrudan bilgiyi aktaran birey olmaktan çok bilgiye yönlendiren birey olmalıdır Bilgisayar destekli öğretim yeni bir bölge olduğu için, ilk olarak birçok konuda öğrencilerin yardıma gereksinimi olabilir Bilgisayar kullanımı esnasında öğrencilerin yapmamaları gereken davranış ve hareketleri açık ve net bir biçimde ortaya koymalı, bu nedenle öğrencilerin bilgisayarın oyuncak yok, bir eğitim aracı olduğunu kavramalarını sağlamalısınız Sınıfı etkin bir biçimde yönetebilmek için sabırlı ve elastik bir hitabe takınarak derslik yönetimine hâkim olmanız ve bilgisayar kullanımı sırasında çıkabilecek güçlüklere aleyhinde önceden hazırlanmanız nasihat olunur Bilgisayar kullanımına yabancı olmaktan kaynaklanan güçlükler ortadan kalktığında eğitim yazılımları da rahatlıkla etkili bir biçimde kullanılabilir Yazılımların Uygulama Zamanı Bilgisayar, kullandığınız ders kitapları veya lâboratuar malzemeleri gibi etkili bir ders aracıdır Burada öğretmenin hedefi ilk önce, günlük ders işleyişi sırasında, en yeni teknolojilerin ürünü olan bilgisayarı ne süre kullanacağına karar devretmek olmalıdır İlköğretim müfredatına uygun hazırlanmış yazılımlarla, sınıfta işlediğini konuya uygun olarak, etkileşimli deneyler, oyunlar, alıştırmalar testler ve ansiklopedi bölümleri ile zenginleştirilmiş yazılımlar rahatlıkla sınıflarda kullanabilir Yeni Bir Döneme Başlarken Hazırlık Evresi Dönemin başladığı birincil hafta öğrencilere kullanacakları yazılım ve donanımlarla ilgili bilgi vermek ve onların bu yeni düzene alışmalarını sağlamak yararlı olur Bunu yaparken de sene boyu kullanılacak yazılımlar ve bilgisayar kullanımıyla ilgili esas bilgiler aktarılmalıdır Bu yöntemle öğrencilerin bilgisayar uygulama düzeyleri, yazılım ve donanımlara yatkınlıkları konusunda veri sahibi olabilirsiniz Bu konuda beceriksiz olan öğrencileri en ilk önce belirleyerek onların bilgisayar kullanımı bilgilerini artmak, sonradan karşılaşabileceğiniz sorunları azaltacaktır Hazırlık evresi sona erdikten sonradan öğrenciler yazılımla ilgili etkinliklere başlayabilirler Sınıf Yerleşimi Sınıfta kullanılacak bilgisayarların sayısına emrindeki olarak yapacağınız bir derslik düzenlemesinde öğrencilerin kullandığı bilgisayar ekranlarının tümünü görebilmeniz sizin için daha yararlı olacaktır Böylece öğrencilerin dersleriyle ilgilenip ilgilenmediklerini, çalışmalarında hangi aşamada olduklarını denetleme edebilirsiniz Ekranların tamamını göremediğiniz durumlarda da bilgisayar masalarını, aralarında dolaşabileceğiniz ve öğrencilerin çalışmalarını peşine düşüp takip edebileceğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz Yararlı Öneriler Bilgisayar kullanırken uyulması gereken kuralların olduğu bir listeyi her öğrenciye gönderebilir ve bir örneğini de sınıfa asabilirsiniz Öğrencilerin bilgisayarlarına ulaşarak yaptıkları meslek hakkında veri edinebilmek için bilgisayarların birbirlerine bir ağla bağlı olduğundan belirli olmalısınız Öğrencilerin çalışırken birbirlerinden zihin almalarını, grup çalışmaları yapmalarını destekleyebilirsiniz Öğrenciler kendilerine verilen ödev ve projeleri okuldaki bilgisayar lâboratuarlarında bireysel veya grup çalışmaları ile yapabilirler Projektör ya da bir televizyon ekranı kullanarak öğrencilerin yaptıkları çalışmaları sınıfla paylaşmalarını ve kendilerini değerlendirmelerini sağlayabilirsiniz Öğrencilere kendi ekranlarını özelleştirme yani istedikleri rengi, fontu, sesi vs ayarlama fırsatı verebilir ve böylece yazılımı kullanırken kendilerini daha etkili hissetmelerini sağlayabilirsiniz Öğrencilere yaptıkları çalışmaları kendi adlarıyla kaydolma alışkanlığı kazandırmak için yaptıkları işin adını içeren bir dosya yaratmayı ve tek bir bilgisayarı paylaşıyorlarsa kendilerine ait klâsörler içine yeni klâsörler açmayı öğretebilirsiniz Özel klâsörlerde dönem her tarafında öğrencilerin yaptıkları çalışmaların kaydını tutabilir ve yapılan iyi ödevleri ilerde örnek amacıyla kullanabilirsiniz Öğrenciler beğendikleri resimleri toplu hâlde saklamak için bir klâsör oluşturabilirler Öğrencilere arama motorlarını kullanmayı öğretebilirsiniz Örneğin öğrenciler Başlatmenüsünden ulaşılan bulile bilgisayarda istedikleri dosyayı arayabilir, Düzenden ulaşılan bulile sayfa içinde aradıkları seziş rahatça ulaşabilir ya da Internet'te yer alan arama motorlarını kullanarak istedikleri kavramı içeren web sitelerine girebilirler Günlük ödevlerle ilgili bilgileri ailelere yollayarak, evde ailelerin çocuklarının eğitimleriyle ilgilenmelerini sağlayabilirsiniz Aileleri Internet kullanımı konusunda bilgilendirmek için veli toplantıları düzenleyebilirsiniz Ödevleri bilgisayar yoluyla gönderip, konuyla ilgili web adresleri de önerebilirsiniz Sınıfa ait bir web sitesi oluşturabilir böylece bu siteyle aileleri; mektep ve sınıf konusunda bilgilendirebilirsiniz Kendi mektep ve sınıf sitenizde yer almak üzere hazırlayacağınız eğitim siteleri temas listesiyle, aileler ve öğrencilere evden bu sitelere ulaşma olanağı sunabilirsiniz Jurnal ziyaret edilecek siteler listesi oluşturarak, öğrencileri ziyaret edecekleri web adresleri konusunda yönlendirebilirsiniz Öğrencilerinizin yardımsever web sitelerine girmelerini sağlamak nedeniyle evvelden oluşturduğunuz bir çocuk portalları listesi sağlayabilirsiniz Bu Nedenle öğrenciler bu portallardaki eğitim etkinliklerine ulaşabilirler ve dilerlerse üzerinde çalıştıkları projeler hakkında daha pozitif bilgi sahibi olabilirler Öğrencilerin, yazılımlarımızda yer alan Internet düğmesini kullanmalarını söyleyebilirsiniz Öğrenciler bu Internet sayfamızda istedikleri eğitim konularını bulabilir ve yardımsever sayfalara yönlendirilir Öğrencileri, yanlışlıkla girilmiş web sayfalarından çıkmak için kullanılacak geri düğmelerin ya da diğer yöntemlerin, aynı sayfalara yönlendirebileceğine ve bu yüzden ekranı kapatmanın en iyi usul olduğuna dair uyarmalısınız kaynak