iltasyazilim
FD Üye
Şifalı akarsu elde edilen şifalı ot gibi yaşama
IHLAMUR ÇAYI
Soğuk algınlığına ve öksürüğe aleyhinde en etkin ve en yaygın olarak kullanılan doğal ilaçlardan biri olan ıhlamur, uykusuzluk, spazm ve kan dolaşımı bozukluklarında da kullanılır Bilhassa akşam saatlerinde artı içmemeye dikkatli olmak gerekir, çünkü fazla miktarda alındığında uykusuzluğa sebep olabilir
Yapraklarında çok miktarda klorofil taşımasından nedeniyle, kansızlık durumunda kullanılmasında üstünlük vardır Diğer çaylarda olduğu gibi ıhlamuru da hazırladığınız zaman için ve bir daha kaynatmayın Çünkü uzun zaman kaynatılıp içilen ıhlamur size yarardan fazla hasar verebilir
YOGİ ÇAYI
Hintli yogilerin içtiği baharatlı bir çay Tam da kış mevsimine yerinde, yani ısıtıcı Ayurvedik bir nehir yogi çayı ve yoğun baharatların karışımından oluşuyor Bu çayı düzenlemek için ufak bir tencereye bir tutam kabuk tarçın, 45 kakule her birine, 1 küçük kök zencefil, 2 karanfil ve 45 adet tane karabiber koyun Üstüne 2 su bardağı su ek edip 5 dakika değin kaynattıktan sonradan dilerseniz içine 1 tatlı kaşığı siyah dere ekleyip biraz demlendirip süzün Dilerseniz sütle karıştırıp için
ISIRGAN
Isırgan, çoğu rahatsızlığa iyi gelen ve sonbahardan ilkbaharın ardına kadar bahçelerde oldukça çok yetişen bir ottur Bilhassa metabolizma rahatsızlıklarına, mide, bağırsak, böbrek, romatizma ve gut hastalıklarına iyi gelir Keza nefrit, sarılık, idrar yolları taşları ve özellikle kansere karşısında günde 34 fincan ısırganotu çayı fazla yararlıdır Isırgan çayını hazırlamak için kişi başına bir tatlı kaşığı kuru ya da bir avuç taze ısırganotu yeterlidir
BİBERİYE ÇAYI
Bu güzel kokulu bitkinin kullanılmadığı hastalık yok gibi Bilhassa kan dolaşımı hastalıklarına, romatizma ve astım hastalıklarına, mide ve bağırsak gazlarına karşı kullanıldığı gibi ağır yemeklerden daha sonra içildiğinde sindirimi kolaylaştırır Ayrıca bronşit, öksürük, migren, gastrit, başağrısı, ağrılı adet, düşük tansiyon, kabızlık, safra kesesi taşı, ishal ve karaciğer rahatsızlıklarına da birebirdir Hoş bir lezzet vermesi açısından biberiye çayına bir parça da kabuk tarçın atabilirsiniz
REZENE ÇAYI
Rezene, Ege Bölgesi pazarlarında bahar aylarında bol bulunan bir bitkidir Rezene çayı özellikle gaz ve kramp ağrılarında, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır Bilhassa bebeklerin gazlı olduğu zamanlarda sık başvurulan bir ilaçtır rezene çayı Öksürük ve soğuk algınlıklarında ve çocuklarda boğmaca hastalığı esnasında rezene çayı yararlıdır Listeyi uzatmak mümkün: Hıçkırık, bulantı, idrar yolları iltihabı, böbrek taşları gibi çoğu durumda rezene çayına başvurabiliriz
HİNDİBA ÇAYI
Ayrıca salatalarda, keza de haşlanarak zeytinyağı ve limon ilavesiyle kullanılabilen hindiba iyi bir idrar söktürücüdür Karaciğer hastalarının, romatizmalıların ve şeker hastalarının sofralarının baş köşesine oturtması gereken otlardan biridir hindiba ve bunlardan başka bağırsakları yumuşatır, müzmin romatizma, gut, böbrek ve safra kesesi hastalıklarında yararlıdır Hindiba köklerinden yapılan kahve iyi bir iştah açıcıdır Romatizma hastaları ilkbahar ve sonbaharda 46 hafta arası sabah ve akşam hindiba çayı içerek kür yapabilirler ve faydasını da hızla görürler Hindiba çayı hazırlamak için birey başına 12 tatlı kaşığı doğranmış hindiba kullanılır
NANE ÇAYI
Nane çayı, mide ve bağırsak gazlarında, bulantı ve kalp çarpıntısında içilir Sindirim sistemi rahatsızlıklarında, karın ağrısı, ishal, safra kesesi taşı, baş ağrısı, migren, sinüzit, diş ağrısı, halsizlik, bronşit, öksürük gibi rahatsızlıklarda da çare edici özelliği olan nane, nefes darlığında da şöyle kullanılabilir: Bir tülbentin üzerine bal konur, üstüne taze veya kuru nane yaprakları serpilir ve yatmadan önce göğüs üstüne bağlanır, sabaha değin bırakılır
KEKİK ÇAYI
Kekik fazla enerjik bir antiseptik olarak biliniyor Kekik yağıln baharatların karışımndan elde edilen timol çoğu ilaçta, hatta ameliyatlarda bere temizlemek için kullanılıyor Eski zamanlarda salgın hastalıklarda kullanılan kekik günümüzde de grip salgınlarında bol bol kullanılmalı Ve boğmaca olana, öksürene, bronşite yakalanana, midesi rahatsız olana, ishal olana, adet sancısı çekene kekik çayı içirmeli Haşere sokmalarında deriye sürülerek kullanılan kekik, deri hastalıklarında da banyo suyuna atılarak kullanılabiliyor
ZENCEFİL ÇAYI
Ayurveda ve Çin Tıbbı ’nda 5 bin yıldır kullanılan zencefil, ısıtıcı bir ottur Bilhassa metabolizma rahatsızlıklarında arıtıcı, düzenleyici ve canlandırıcı bir etkiye sahip Hem faranjitte, ishal, gaz gibi durumlarda, kan dolaşımını artırmak için, adale hastalıklarında ve romatizmal ağrılarda kullanılıyor Soğuk algınlıklarında çayını içebilir, öksürük için zencefil, zerdeçal ve bal karışımını sabahleyin ve akşam aç karnına şurup niyetine kullanabilirsiniz Zencefil canlandırıcı olduğu için akciğerleri temizler, gazı önler ve terlemeyi artırarak cildin de temizlenmesini sağlar
ADAÇAYI ÇAYI
Kızılderililerin kutsal bitkisi sayılan adaçayı, Akdeniz yöresinde bol bol yetişir Antibiyotik hap görevi görebilen adaçayı diş eti rahatsızlıklarında ve boğaz ağrılarında fazla yararlıdır Asap bozukluğu, baş dönmesi, titremeye iyi gelir ve menopoz döneminde karşılaşılan terlemeyi durdurur Keza dolaşım sistemi hastalıklarında, tansiyon düşüklüğünde, sindirim sistemi bozukluklarında, psikolojik rahatsızlıklarda, halsizlikte, sinir hastalıklarında da kullanılır Özellikle boğaz ve ağız içi iltihaplarında günde birkaç kere adaçayıyla hazırlanıp soğutulmuş çayla gargara yapın, iyi geldiğini göreceksiniz
ELMA ÇAYI
Elma, gıda değeri dışarıya nefes darlığı ve yürek hastalıklarına aleyhinde koruyucudur Vücuttan toksinlerin atılmasına asistan olur, lifli olduğu için bağırsakları temizler, karaciğerinden şikayet edenler, romatizmalılar ve hatta şeker hastaları bile elmadan faydalanabilirler Elma yatıştırıcı, uyku vericidir, baş ağrılarına iyi kazanç Taze elma suyu cilde sürüldüğünde dokuları sağlamlaştırır ve teni güzelleştirir İlkbaharda toplanan elma çiçekleri kurutularak sonbahar ve kış aylarında kaynatılır, göğse ve öksürüğe iyi gelecek bir şurup elde edilir Kurutulmuş elma parçalarından çay yapabileceğiniz gibi kabuğuyla küçük parçalara böldüğünüz elmaları kaynatarak içine isterseniz limon ve portakal koyarak çay olarak tüketebilirsiniz *
IHLAMUR ÇAYI
Soğuk algınlığına ve öksürüğe aleyhinde en etkin ve en yaygın olarak kullanılan doğal ilaçlardan biri olan ıhlamur, uykusuzluk, spazm ve kan dolaşımı bozukluklarında da kullanılır Bilhassa akşam saatlerinde artı içmemeye dikkatli olmak gerekir, çünkü fazla miktarda alındığında uykusuzluğa sebep olabilir
Yapraklarında çok miktarda klorofil taşımasından nedeniyle, kansızlık durumunda kullanılmasında üstünlük vardır Diğer çaylarda olduğu gibi ıhlamuru da hazırladığınız zaman için ve bir daha kaynatmayın Çünkü uzun zaman kaynatılıp içilen ıhlamur size yarardan fazla hasar verebilir
YOGİ ÇAYI
Hintli yogilerin içtiği baharatlı bir çay Tam da kış mevsimine yerinde, yani ısıtıcı Ayurvedik bir nehir yogi çayı ve yoğun baharatların karışımından oluşuyor Bu çayı düzenlemek için ufak bir tencereye bir tutam kabuk tarçın, 45 kakule her birine, 1 küçük kök zencefil, 2 karanfil ve 45 adet tane karabiber koyun Üstüne 2 su bardağı su ek edip 5 dakika değin kaynattıktan sonradan dilerseniz içine 1 tatlı kaşığı siyah dere ekleyip biraz demlendirip süzün Dilerseniz sütle karıştırıp için
ISIRGAN
Isırgan, çoğu rahatsızlığa iyi gelen ve sonbahardan ilkbaharın ardına kadar bahçelerde oldukça çok yetişen bir ottur Bilhassa metabolizma rahatsızlıklarına, mide, bağırsak, böbrek, romatizma ve gut hastalıklarına iyi gelir Keza nefrit, sarılık, idrar yolları taşları ve özellikle kansere karşısında günde 34 fincan ısırganotu çayı fazla yararlıdır Isırgan çayını hazırlamak için kişi başına bir tatlı kaşığı kuru ya da bir avuç taze ısırganotu yeterlidir
BİBERİYE ÇAYI
Bu güzel kokulu bitkinin kullanılmadığı hastalık yok gibi Bilhassa kan dolaşımı hastalıklarına, romatizma ve astım hastalıklarına, mide ve bağırsak gazlarına karşı kullanıldığı gibi ağır yemeklerden daha sonra içildiğinde sindirimi kolaylaştırır Ayrıca bronşit, öksürük, migren, gastrit, başağrısı, ağrılı adet, düşük tansiyon, kabızlık, safra kesesi taşı, ishal ve karaciğer rahatsızlıklarına da birebirdir Hoş bir lezzet vermesi açısından biberiye çayına bir parça da kabuk tarçın atabilirsiniz
REZENE ÇAYI
Rezene, Ege Bölgesi pazarlarında bahar aylarında bol bulunan bir bitkidir Rezene çayı özellikle gaz ve kramp ağrılarında, mide ve bağırsak rahatsızlıklarında kullanılır Bilhassa bebeklerin gazlı olduğu zamanlarda sık başvurulan bir ilaçtır rezene çayı Öksürük ve soğuk algınlıklarında ve çocuklarda boğmaca hastalığı esnasında rezene çayı yararlıdır Listeyi uzatmak mümkün: Hıçkırık, bulantı, idrar yolları iltihabı, böbrek taşları gibi çoğu durumda rezene çayına başvurabiliriz
HİNDİBA ÇAYI
Ayrıca salatalarda, keza de haşlanarak zeytinyağı ve limon ilavesiyle kullanılabilen hindiba iyi bir idrar söktürücüdür Karaciğer hastalarının, romatizmalıların ve şeker hastalarının sofralarının baş köşesine oturtması gereken otlardan biridir hindiba ve bunlardan başka bağırsakları yumuşatır, müzmin romatizma, gut, böbrek ve safra kesesi hastalıklarında yararlıdır Hindiba köklerinden yapılan kahve iyi bir iştah açıcıdır Romatizma hastaları ilkbahar ve sonbaharda 46 hafta arası sabah ve akşam hindiba çayı içerek kür yapabilirler ve faydasını da hızla görürler Hindiba çayı hazırlamak için birey başına 12 tatlı kaşığı doğranmış hindiba kullanılır
NANE ÇAYI
Nane çayı, mide ve bağırsak gazlarında, bulantı ve kalp çarpıntısında içilir Sindirim sistemi rahatsızlıklarında, karın ağrısı, ishal, safra kesesi taşı, baş ağrısı, migren, sinüzit, diş ağrısı, halsizlik, bronşit, öksürük gibi rahatsızlıklarda da çare edici özelliği olan nane, nefes darlığında da şöyle kullanılabilir: Bir tülbentin üzerine bal konur, üstüne taze veya kuru nane yaprakları serpilir ve yatmadan önce göğüs üstüne bağlanır, sabaha değin bırakılır
KEKİK ÇAYI
Kekik fazla enerjik bir antiseptik olarak biliniyor Kekik yağıln baharatların karışımndan elde edilen timol çoğu ilaçta, hatta ameliyatlarda bere temizlemek için kullanılıyor Eski zamanlarda salgın hastalıklarda kullanılan kekik günümüzde de grip salgınlarında bol bol kullanılmalı Ve boğmaca olana, öksürene, bronşite yakalanana, midesi rahatsız olana, ishal olana, adet sancısı çekene kekik çayı içirmeli Haşere sokmalarında deriye sürülerek kullanılan kekik, deri hastalıklarında da banyo suyuna atılarak kullanılabiliyor
ZENCEFİL ÇAYI
Ayurveda ve Çin Tıbbı ’nda 5 bin yıldır kullanılan zencefil, ısıtıcı bir ottur Bilhassa metabolizma rahatsızlıklarında arıtıcı, düzenleyici ve canlandırıcı bir etkiye sahip Hem faranjitte, ishal, gaz gibi durumlarda, kan dolaşımını artırmak için, adale hastalıklarında ve romatizmal ağrılarda kullanılıyor Soğuk algınlıklarında çayını içebilir, öksürük için zencefil, zerdeçal ve bal karışımını sabahleyin ve akşam aç karnına şurup niyetine kullanabilirsiniz Zencefil canlandırıcı olduğu için akciğerleri temizler, gazı önler ve terlemeyi artırarak cildin de temizlenmesini sağlar
ADAÇAYI ÇAYI
Kızılderililerin kutsal bitkisi sayılan adaçayı, Akdeniz yöresinde bol bol yetişir Antibiyotik hap görevi görebilen adaçayı diş eti rahatsızlıklarında ve boğaz ağrılarında fazla yararlıdır Asap bozukluğu, baş dönmesi, titremeye iyi gelir ve menopoz döneminde karşılaşılan terlemeyi durdurur Keza dolaşım sistemi hastalıklarında, tansiyon düşüklüğünde, sindirim sistemi bozukluklarında, psikolojik rahatsızlıklarda, halsizlikte, sinir hastalıklarında da kullanılır Özellikle boğaz ve ağız içi iltihaplarında günde birkaç kere adaçayıyla hazırlanıp soğutulmuş çayla gargara yapın, iyi geldiğini göreceksiniz
ELMA ÇAYI
Elma, gıda değeri dışarıya nefes darlığı ve yürek hastalıklarına aleyhinde koruyucudur Vücuttan toksinlerin atılmasına asistan olur, lifli olduğu için bağırsakları temizler, karaciğerinden şikayet edenler, romatizmalılar ve hatta şeker hastaları bile elmadan faydalanabilirler Elma yatıştırıcı, uyku vericidir, baş ağrılarına iyi kazanç Taze elma suyu cilde sürüldüğünde dokuları sağlamlaştırır ve teni güzelleştirir İlkbaharda toplanan elma çiçekleri kurutularak sonbahar ve kış aylarında kaynatılır, göğse ve öksürüğe iyi gelecek bir şurup elde edilir Kurutulmuş elma parçalarından çay yapabileceğiniz gibi kabuğuyla küçük parçalara böldüğünüz elmaları kaynatarak içine isterseniz limon ve portakal koyarak çay olarak tüketebilirsiniz *