Oyun yerküresi, tarihi boyunca devrim sayılabilecek birçok yeniliğe konut sahipliği yaptı. Yazı tabanlı oyunlardan 2D grafiklere sahip prodüksiyonlara geçtik. Hayal gücümüzün üzerindeki yükü hafifleten bu yenilik ile birlikte artık oyunlar yalnızca birer kitap gibisi deneyim değil, görsel bir anlatım da sunmaya başladı. 90'ların başında ise yavaş yavaş 3D yerküresine adım attık. 3D grafikler ile birlikte artık oyunların derinliği artmaya, keşfettiğimiz sanal dünyalar daha mealli olmaya başladı. 3D grafiklerin yaygınlaşıp standart hale gelmesinden itibaren oyun yerküresi artan gerçekçilik haricinde önemli bir yenilik görmedi. Gelen yeni nesil konsollar grafiklerin kalitesini arttırmaktan öteye gidemedi. Nintendo Wii ile birlikte tahminen bu durum biraz egale etmiş olsa da, tam manası ile bir devrim diyemedik.
Blood & Truth inceleme

Bugünlerde ise oyun yerküresi tam manası ile bir devrimin eşiğinde. Sanal gerçeklik teknolojisi, birinci bakışta fantastik ve uygulanabilir gözükmese de, sunduğu deneyim gerçek manada oyun yerküresi için bir devrim sayılabilir. Zira bu teknoloji ile birlikte artık oyunlar bizler için izlediğimiz ve şahit olduğumuz bir kurgu, hikaye yahut kişi mahalline, kendimizin başrol olduğu, gerçek manasıyla first person etkinlikler haline geliyor. Artık birçok arkadaşımız bu kelamların abartı olduğunu, VR teknolojisi ile şimdiye kadar düzgün hiçbir oyun göremediğimizi belirtmek isteyecektir, ve sonuna kadar da haklı olacaklar. Lakin bugün incelediğimiz Blood & Truth isimli imalat, VR teknolojisinin aslında ne kadar başarılı kullanılabileceğinin ve neler yapabileceğinin canlı kanıtı olmuş.
Öncelikle Blood & Truth günümüz AAA kalitesindeki oyunlara nazaran sessiz sedasız bir geliştirme süreci izledi. Velev ben dahi oyunun inceleme sürümü elime ulaşana kadar oyundan habersizdim. Büsbütün sıfır beklenti ile oyunu PS4'e kurana kadar önümde geçmişteki örneklerine benzeri, kolay ve sıkıcı bir VR deneyimi bekledim. Lakin Blood & Truth beni fazlası ile şaşırtmayı başardı. Neden mi? Şu yüzden;
Blood & Truth bir aksiyon oyunu. Londra'da geçen prodüksiyonda ailesinin başına istenilmeyen şeyler gelmiş eski bir İngiliz erini canlandırıyoruz. Kardeşimiz ile birlikte ailemiz ve İngiltere İstihbaratı ile birlikte makûs adamlara karşı akiyona geçtiğimiz nispeten klişe sayılabilecek bir hikaye mevcut. Gelgelelim birinci cümlede belirttiğim üzere Blood & Truth bir aksiyon oyunu, ve aksiyonu şimdiye kadar hiç deneyimlemediğiniz formda sizlere sunmayı başaran bir imalat. VR deneyimini sıradan koşullarda tam manası ile yaşamak için geniş bir meydana, birçok farklı ekipmana gereksiniminiz oluyor. Blood & Truth ise iki adet Move kolu ve PSVR ile oturarak oynanan bir oyun. Ayarlama yapması, alışması kolay bir aşamadan sonra direk olarak aksiyona dalabiliyorsunuz.

Imalatın klasik VR oyunlarından ayıran birkaç değerli nokta var. Bunlardan biri oyun nitekim AAA kalitesinde. Yani seslendirmeler, ara sahneler, animasyonlar, grafikler tam meali ile kalite kokuyor. Velev sair karakterlerin yüz animasyonları bana tıpkı L.A. Noire'de kullanılan tekniği hatırlattı. Hakikaten konuşmalar esnasında önünüzdeki karakterin mimiklerini görebiliyorsunuz. Oyunculuk tarafında da başarılı iş çıkaran prodüksiyon, AAA tezine sahip bir imalat için gerekeni ziyadesiyle veriyor.
Oyun içerisinde hareket imkanınız görünür başlı noktalara ilerlemekle sonlu. Virtua Cop serisini oynamış oyuncular bu hareket sistemine hiç şaşırmayacaktır. Oyundaki harita içerisinde durum alabileceğiniz görünür başlı noktalara bakıyor ve Move'un hareket tuşuna basarak o noktaya hareket edebiliyorsunuz. Konum aldıktan sonra ise vücut hareketleriniz teğe bir olarak oyuna yansıtılıyor. Yani siper aldıysanız hafif dikilerek siper ardına bakabiliyor. Silahınızı başınızı göstermeden ateşleyebiliyorsunuz.