Boşnak Böreği (Börek Açmayan Kalmasın) Tanımı İçin Materyaller
Hamuru için:
- 1+çeyrek su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz (Damak zevkinize göre)
- Aldığı kadar un
- 500 gram ıspanak
- 2 sap pırasa
- 1 tatlı kaşığı salça
- Tuz, karabiber, pulbiber (Damak zevkinize göre)
- Sıvıyağ (Tereyağda kullanabilirsiniz)
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 5 yemek kaşığı sıvıyağ
Boşnak Böreği (Börek Açmayan Kalmasın) Tanımı Yapılışı
- Birinci olarak hamurumuzu hazırlıyoruz. Uygun bir kaba su ve tuzu koyup karıştırıyoruz.
- Akabinde unumuzu denetimli olarak ekleyerek ele yapışmayan yumuşak pürüzsüz bir hamur elde ediyoruz.
- Hamurdan 5 beze ayırıp üzerlerini örterek dinlenmeye bırakıyoruz(hamur dinlenirse çok kolay açılıyor).
- Hamur dinlenirken iç harç için güzelce yıkadığımız ıspanak ve pırasayı ince ince doğruyoruz. Az sıvı yağ gezdirdiğimiz tavaya pırasaları alıp kavuruyoruz.
- Kavrulan pırasaların üzerine ıspanaklarımızı da koyup sularını çekene kadar kavuruyoruz.
- Salça ve baharatları da ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
- İç harcımız soğurken hamur bezelerini elimizle pasta tabağı büyüklüğünde açıp üzerlerine 3 er kaşık sıvı yağ döküp her yerine yayıyoruz.
- Bir tabağa aldığımız hamurları 15 dakika kadar dinlendiriyoruz.
- Dinlenen hamurları 1-2 yemek kaşığı sıvı yağ gezdirdiğimiz tezgahımıza alıyoruz. Elimiz ile çekiştirerek incecik olana kadar açıyoruz(hamur dinlendiği için çok kolay açılıyor)
- İç harcımızı hamurun uç kısımlarına koyuyoruz ve ortaya gerçek rulo yapar üzere sarıyoruz.
- Hamurun orta kısmına bir kesik yapıyoruz. Yuvarlak formda bir hamur elde ediyoruz.
- Bıçak ile iki modüle böldüğümüz hamuru tepsimize yerleştiriyoruz(fotoğraflarda bütün kademeleri mevcut).
- Üzerlerine yoğurt ve sıvı yağ karışımını sürerek 200 derece fırında güzelce kızarana kadar pişiriyoruz. İster sıcak ister soğuk olarak servis ediyoruz. Deneyeceklere afiyet olsun ????.