Boza Tanımı (Geleneksel Kış Lezzeti) İçin Materyaller
- 1,5 su bardağı iri bulgur/ince bulgur
- 1,5 su bardağı şeker (bozanın şekeri için)
- Bulgurların üzerini alacak kadar sıcak su (ıslatmak için)
- Yarım tatlı kaşığı toz maya
- Çeyrek su bardağı ılık su (Mayası için)
- 2 yemek kaşığı şeker (Mayaya eklemek için)
- 1 paket vanilya
Boza Tanımı (Geleneksel Kış Lezzeti) Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
- Bir gece evvelce bulgurlarımızı ıslatıyoruz.
- Sonraki gün bulgurların suyunu süzüp üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip kaynamaya bırakıyoruz.
- Lapa kıvamına gelince ocaktan alıp bulgularımızı blenderdan düzgünce geçiriyoruz.
- Orta ara sıcak su ekleyip blend etmeye devam ediyoruz.Kıvamını nasıl seviyorsanız o formda ayarlayabilirsiniz.
- Blend ettikten sonra süzgeçten geçiriyoruz, bulgurun postasınız kullanamamak üzere atıyoruz.
- Süzgeçten geçirdikten sonra ılımaya bırakıyoruz.
- Çeyrek su bardağı suya yarım tatlı kaşığı mayayı alıp uygunca karıştırıyoruz.
- Akabinde 2 yemek kaşığı şekeri de ekleyip şekerler eriyene kadar karıştırıyoruz.
- Ilıyan bozamızın içine ek ediyoruz ve düzgünce karıştırıp üzerini örterek serin bir yerde 1 gün mayalamaya bırakıyoruz.
- Orta ara kapağını açıp havalandırarak bozayı karıştırıyoruz. Bu biçimde asgarî 1 gün mayalandıralım.
- Bozamız bir gün bekledikten sonra 1,5 su bardağı şekeri ve vanilyayı ek edip karıştırıyoruz. Şayet akışkan seviyorsanız biraz su (oda ısısında) ekleyip kıvamını kendiniz ayarlayabilirsiniz.
- Dolapta saklanarak 2 gün içinde tüketilmelidir. Şimdiden afiyet şifa olsun. ????.