Beslenme Uzmanı Elif Bilgin, kış aylarında boza tüketilmesi önerisinde bulundubozaninfaydalari5c43cf6068f6fjpegalt Bozanın faydalarıZengin karbonhidrat, protein ve B Grubu vitamin içeriği nedeni ile yoğun meslek temposunda çalışanlar, gebeler, emziren anneler ve sporcular için enerji içeriği yüksek, besleyici,100 ml si 240 kalori içerirbozaninfaydalari5c43cf607b0f2jpegalt Bozanın faydalarıKarbonhidrat ve proteinin yanı sıra çoğu beslenme öğesini içerdiğinden besleyici özelliği sebebiyle “istikrarsız ekmek olarak anılan boza; kalsiyum, demir, fosfor, sodyum, tiamin, niasin, riboflavin bakımından değerlidirbozaninfaydalari5c43cf61664b6jpegalt Bozanın faydalarıMayalı olması içinde süt asiti oluşmasına neden olarak, mideyi koruyucu etki yaratır, sindirimi kolaylaştırır, gaz şikayetlerinin ortadan kalkmasını sağlar, kabızlığı azaltır, mide yanması gibi şikayetlerin oluşmasına engel olur Üstüne eklenen toz tarçın ise kan şekerini düzenleyici etkiye sahiptir dedibozaninfaydalari5c43cf61737acjpegalt Bozanın faydalarıDiyetisyen Elif Alim, kış aylarında afiyet için meyve, süt ve süt ürünleri, yağlı tohumlar, sahlep ve bitki çaylarının tüketiminin de faydalı olacağını belirterek şunları söyledi:bozaninfaydalari5c43cf617f4f7jpegalt Bozanın faydaları“Meyveler: Ara öğün tercihlerinizi taze ve kuru meyvelerden yapabilirsiniz Bilhassa kış aylarında meyveler lif içeriğinin artı olması nedeni ile ayrıca sindirim sisteminizi düzenler ayrıca de uzun süreli tok kalmanızı sağlar Kış aylarının incisi vitamin deposu portakal, mandalina, kivi, greyfurt, antioksidan içeriği yüksek nar ise bağışıklık sisteminizi güçlendirir, bağırsak hareketlerinizi artırır Kuru meyvelerin keza tüketimi pratiktir keza de gün içinde enerjik ve güçlü olmanızı sağlarbozaninfaydalari5c43cf618ba51jpegalt Bozanın faydalarıSüt ve süt ürünleri: Protein ve kalsiyum içeriği yüksek olan süt ve süt ürünleri uzun süreli tokluk sağlar Probiyotik yoğurtlar ve içecekler kış aylarında bağışıklık sistemi için fazla faydalıdır Mutlaka ara öğünlerde tüketilmelidirbozaninfaydalari5c43cf61981b1jpegalt Bozanın faydalarıYağlı Tohumlar: Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar yüksek lif, magnezyum, çinko ve E vitamini içeriğinden besleyici besinlerdir Yağlı tohumlar meyvelerle birlikte tüketildiğinde kan şekerini hızlı yükselmesini önler ve uzun süreli tokluk sağlarbozaninfaydalari5c43cf61a6570jpegalt Bozanın faydalarıSahlep: Yabani orkide çiçeklerinin soğanlarından elde edilir Kışın tüketimi büyüyen sahlep, tatsız yapıldığında ve üzerine zencefil ve toz tarçın eklendiğinde güzel bir ara öğün tercihi olabilir Mide şikayetlerini azaltan, öksürüğe iyi gelen hoş bir alternatiftirbozaninfaydalari5c43cf61ba1d1jpegalt Bozanın faydalarıBitki Çayları: Siyah nehir ve kahve kültürel alışkanlıklarımızdan biridir Fakat bu çaylarda aşırıya kaçıldığında kansızlığa, kafein nedeni ile de uykusuzluğa sebep olabilir Ihlamur, rezene, papatya, yeşil dere ve öteki bitki çaylarından tüketebilirsiniz Yeşil dere doygunluk duygusal veren hormonların artmasını sağlar Böylece öğün aralarında içeceğiniz yeşil akarsu 24 saat tokluğunuzun sürmesini sağlarSağlık veren evde hazırlayacağınız çaylardan ise bilhassa ayvalı ve Elmalı çayları seçim edebilirsinizbozaninfaydalari5c43cf61cf505jpegalt Bozanın faydaları