iltasyazilim
FD Üye
Sağlık sorunlarına yol açabilen bozulmuş gıdaları anlamanın püf noktaları
Önemli sağlık sorunlarına hatta zehirlenmelere yol açabilecek bozulmuş gıdaların, dış görünüşleri ve tatları, tazelik veya bozulmuşlukları hakkında anahtar sözcük veriyor
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Beslenme Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Mustafa Tayar, bozulmuş ya da mikrop bulaşan gıdaların zehirlenmelere, hatta önemli sıhhat sorunlarına yol açabileceğini söyledi
Bir Takım gıdalardaki bozulmanın dış görünüşü ve tadıyla anlaşılabileceğini kaydeden Tayar, şunları söyledi:
''Bozulmuş balık kötü koku, küflenmiş lezzet, koku ve renk değişikliği ile saptama edilebilir Turşu gibi fermente gıdalardaki acı tat, renkte kararmalar ve fena koku, ham sütteki ahır kokusu, balık, sabun, acı, ekşi, yanık ve malt tatları, mavisarı, kırmızı renk oluşumu, sünme ve köpürme biçimsizleşme olduğunu gösterir
Bozulmuş ekmekte sünme ve küflenme, etlerde dış yüzeyinde yapışkanlık, renginde bozulmalar, ekşime ve kokuşma görülür Kabuklu deniz hayvanlarında biçimsizleşme fena koku ve ekşime, konserve gıdalarda kapakların şişmesi, ekşi ve acı tatlar, asidik ve fena kokular, renkte kararmalarla anlaşılabilir''
Meyvelerdeki bozulmanın çeşitli renkte çürümelerden rahatlıkla saptama edilebileceğini ifade eden Tayar, peynirde acı tat, gaz oluşumu nedeniyle delinmiş inşa, değişik renk oluşumlarının ürünün bozulmuş olduğunu gösterdiğini bildirdi
Reçel ve marmelattaki ekşime ve köpürme, sucukta yapışık katman oluşumu, kokuşma, ekşime ve yeşil renk oluşumunun bozulmayı işaret edeceğini bildiren Tayar, ''Taze sebzedeki yapışkanlık, çürümeler ve ekşime, tereyağındaki acılaşma, ekşime, değişik tat bozuklukları, fena koku, siyahlaşma, mavisiyah lekeler, pembekırmızı, mavi ve yeşil renkler bozulma olduğunu gösterir'' dedi
Prof Dr Tayar, yoğurtta görülen ekşime ve köpürmenin bozulmayı göstereceğini vurgulayarak, yumurtadaki bozulmanın akının yeşilimtırak olması, sarısında siyah çürüklük, kırmızımsı, pembe renkli çürümeler, küflü ve fena kokuyla anlaşılabileceğini bildirdi *
Önemli sağlık sorunlarına hatta zehirlenmelere yol açabilecek bozulmuş gıdaların, dış görünüşleri ve tatları, tazelik veya bozulmuşlukları hakkında anahtar sözcük veriyor
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Beslenme Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof Dr Mustafa Tayar, bozulmuş ya da mikrop bulaşan gıdaların zehirlenmelere, hatta önemli sıhhat sorunlarına yol açabileceğini söyledi
Bir Takım gıdalardaki bozulmanın dış görünüşü ve tadıyla anlaşılabileceğini kaydeden Tayar, şunları söyledi:
''Bozulmuş balık kötü koku, küflenmiş lezzet, koku ve renk değişikliği ile saptama edilebilir Turşu gibi fermente gıdalardaki acı tat, renkte kararmalar ve fena koku, ham sütteki ahır kokusu, balık, sabun, acı, ekşi, yanık ve malt tatları, mavisarı, kırmızı renk oluşumu, sünme ve köpürme biçimsizleşme olduğunu gösterir
Bozulmuş ekmekte sünme ve küflenme, etlerde dış yüzeyinde yapışkanlık, renginde bozulmalar, ekşime ve kokuşma görülür Kabuklu deniz hayvanlarında biçimsizleşme fena koku ve ekşime, konserve gıdalarda kapakların şişmesi, ekşi ve acı tatlar, asidik ve fena kokular, renkte kararmalarla anlaşılabilir''
Meyvelerdeki bozulmanın çeşitli renkte çürümelerden rahatlıkla saptama edilebileceğini ifade eden Tayar, peynirde acı tat, gaz oluşumu nedeniyle delinmiş inşa, değişik renk oluşumlarının ürünün bozulmuş olduğunu gösterdiğini bildirdi
Reçel ve marmelattaki ekşime ve köpürme, sucukta yapışık katman oluşumu, kokuşma, ekşime ve yeşil renk oluşumunun bozulmayı işaret edeceğini bildiren Tayar, ''Taze sebzedeki yapışkanlık, çürümeler ve ekşime, tereyağındaki acılaşma, ekşime, değişik tat bozuklukları, fena koku, siyahlaşma, mavisiyah lekeler, pembekırmızı, mavi ve yeşil renkler bozulma olduğunu gösterir'' dedi
Prof Dr Tayar, yoğurtta görülen ekşime ve köpürmenin bozulmayı göstereceğini vurgulayarak, yumurtadaki bozulmanın akının yeşilimtırak olması, sarısında siyah çürüklük, kırmızımsı, pembe renkli çürümeler, küflü ve fena kokuyla anlaşılabileceğini bildirdi *