Brezilya Mutfağı yemek tarifleri
Brezilya Mutfak kulturu
Brezilya Yemek Kulturu nedir
Goclerle birlikte Brezilya’ya gelen her etnik grup beslenme alışkanlıklarını ve mutfaklarını da ulkeye taşımış Aynı zamanda bulundukları ulkenin topraklarında yetişen yiyecekleri de kendi mutfaklarına uygulamışlar Orneğin Portekizliler zeytinyağı, morina balığı ve sarımsağı, Afrikalılar ise baharatlarını beraberlerinde getirmişler
Ulusal bir yemek: Feijoada
Aslında ulusal bir Brezilya Mutfağı’ndan bahsetmek zor Her bolgede ceşitli ulkelerin mutfak geleneklerinin birbirine karışmasından değişik yemekler ortaya cıkmış Bu nedenle yoresel mutfaklardan bahsetmek daha doğru Ancak yi ne de bu buyuk ulkenin genelinde tanınan ve her Brezilya ailesinde haftada en az bir kez pişen yemekler de var Bunlardan biri fasulye anlamına gelen “feijoada Salcalı domuz, sığır eti ve barbunya fasulyesi ile pişiriliyor Yemeğin yanında garnitur olarak pirinc, lahana gibi yiyecekler yeniyor Uzerine fasulye, limon, biber, manyoka unu ve portakal dilimlerinden hazırlanmış bir sos dokuluyor Cumartesi gunu tum lokantalarda oğle yemeği olarak bu yemek cıkarılıyor Genelde hafta boyunca, pirinc, fasulye, kurutulmuş et, ve manyokayla beslenen Brezilyalılar, cumartesi gunleri sindirimi oldukca guc olan feijoada yemeyi adet haline getirmişler Portekiz Mutfağı’nda balık ve diğer deniz urunleri ne kadar onemli yer tutarlarsa tutsunlar, Brezilyalılar mutfaklarında sadece yengec, istakoz ve karidesi kullanarak binlerce ceşit yemek pişiriyorlar Diğer deniz urunlerine ise pek rağbet etmiyorlar Sadece kıyı bolgelerinde kızarmış balık, kalamar ve ahtapot yaygın olarak tuketiliyor
Yoresel Mutfaklar:
Kuzeydoğu bolgesinin Afrika – Portekiz karışımı mutfağı, yoresel mutfaklar arasında en zengin olanı Şekerkamışı tarımı icin ulkeye getirilen ilk gocmenlerden kalan bu mutfakta, ceşit ceşit soslar, baharat, palmiye yağı ve hindistancevizi kullanımı yaygın Kuzeyde, Para ve Maranhao bolgelerinde gercek kızılderili mutfağı ortaya cıkıyor ilk tadışta lezzetsiz ve kokusuzmuş gibi gelen bu yemekler, başka hicbir yerde yiyemeyeceğiniz yore kaplumbağaları, iguanaları, yılanları, balıkları, yosunları, bitkileri ve ulkenin her yanında tuketilen manyokayı tatma olanağı sağlıyor Madenierin bulunduğu orta kesim, av, hayvancılık, fasulye, pirinc, ve mısır uretim bolgesi Burada hemen hemen her gun aynı şeyler yeniyor; fasulye, manyoka unu, pirinc ve guneşte kurutulmuş et
Her an her yerde: Kahve
Brezilya’da gunun her saati, kucuk aralarla “cafezinho adı verilen kucuk fincanlarda kahve iciliyor Bununla birlikte icine şekerkamışından elde edilen sert ve hoş kokulu “cachaca alkolu katılmış “batida adı verilen bir aperatif meyve suyu da sıklıkla tuketiliyor Et yemeklerinin yanında ise kaliteli sek şaraplar tercih ediliyor
Brezilya Mutfak kulturu
Brezilya Yemek Kulturu nedir
Goclerle birlikte Brezilya’ya gelen her etnik grup beslenme alışkanlıklarını ve mutfaklarını da ulkeye taşımış Aynı zamanda bulundukları ulkenin topraklarında yetişen yiyecekleri de kendi mutfaklarına uygulamışlar Orneğin Portekizliler zeytinyağı, morina balığı ve sarımsağı, Afrikalılar ise baharatlarını beraberlerinde getirmişler
Ulusal bir yemek: Feijoada
Aslında ulusal bir Brezilya Mutfağı’ndan bahsetmek zor Her bolgede ceşitli ulkelerin mutfak geleneklerinin birbirine karışmasından değişik yemekler ortaya cıkmış Bu nedenle yoresel mutfaklardan bahsetmek daha doğru Ancak yi ne de bu buyuk ulkenin genelinde tanınan ve her Brezilya ailesinde haftada en az bir kez pişen yemekler de var Bunlardan biri fasulye anlamına gelen “feijoada Salcalı domuz, sığır eti ve barbunya fasulyesi ile pişiriliyor Yemeğin yanında garnitur olarak pirinc, lahana gibi yiyecekler yeniyor Uzerine fasulye, limon, biber, manyoka unu ve portakal dilimlerinden hazırlanmış bir sos dokuluyor Cumartesi gunu tum lokantalarda oğle yemeği olarak bu yemek cıkarılıyor Genelde hafta boyunca, pirinc, fasulye, kurutulmuş et, ve manyokayla beslenen Brezilyalılar, cumartesi gunleri sindirimi oldukca guc olan feijoada yemeyi adet haline getirmişler Portekiz Mutfağı’nda balık ve diğer deniz urunleri ne kadar onemli yer tutarlarsa tutsunlar, Brezilyalılar mutfaklarında sadece yengec, istakoz ve karidesi kullanarak binlerce ceşit yemek pişiriyorlar Diğer deniz urunlerine ise pek rağbet etmiyorlar Sadece kıyı bolgelerinde kızarmış balık, kalamar ve ahtapot yaygın olarak tuketiliyor
Yoresel Mutfaklar:
Kuzeydoğu bolgesinin Afrika – Portekiz karışımı mutfağı, yoresel mutfaklar arasında en zengin olanı Şekerkamışı tarımı icin ulkeye getirilen ilk gocmenlerden kalan bu mutfakta, ceşit ceşit soslar, baharat, palmiye yağı ve hindistancevizi kullanımı yaygın Kuzeyde, Para ve Maranhao bolgelerinde gercek kızılderili mutfağı ortaya cıkıyor ilk tadışta lezzetsiz ve kokusuzmuş gibi gelen bu yemekler, başka hicbir yerde yiyemeyeceğiniz yore kaplumbağaları, iguanaları, yılanları, balıkları, yosunları, bitkileri ve ulkenin her yanında tuketilen manyokayı tatma olanağı sağlıyor Madenierin bulunduğu orta kesim, av, hayvancılık, fasulye, pirinc, ve mısır uretim bolgesi Burada hemen hemen her gun aynı şeyler yeniyor; fasulye, manyoka unu, pirinc ve guneşte kurutulmuş et
Her an her yerde: Kahve
Brezilya’da gunun her saati, kucuk aralarla “cafezinho adı verilen kucuk fincanlarda kahve iciliyor Bununla birlikte icine şekerkamışından elde edilen sert ve hoş kokulu “cachaca alkolu katılmış “batida adı verilen bir aperatif meyve suyu da sıklıkla tuketiliyor Et yemeklerinin yanında ise kaliteli sek şaraplar tercih ediliyor