Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

buğday nerede yetişir nerelerde yetişir

buğday nerede yetişir nerelerde yetişir

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Türkiye'de buğday nerede yetişir


TAHILLAR
Ekilidikili alanlar içinde en geniş alanı olan, en fazla yetiştirilen ürünler tahıllarıdırTopraklarımızın %70 ’i tahıl tarımına ayrılmıştır
UYARI:Tahıl ekim alanlarının geniş olmasının temel nedeni:Ülkemizin büyük bölümünde yaz kuraklığı yaşanması ve yeterince sulama yapılmamasıdır
ABUĞDAY:Yükselme döneminde nem, olgunlaşma döneminde sıcak ve verimsiz iklim isterBu nedenle Her mevsim yağışlı olan Karadeniz kıyılarında ve Doğu Anadolu ’nun düşük sıcaklığa sahip yüksek yerlerinde üretimi yapılamaz
*Doğu Anadolu ’da yazlar kısa sürdüğü için yazlık , diğer bölgelerde kışlık ekim yapılır
*Üretimde İç Anadolu, Marmara, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu
Not: 1950 yılından sonradan tahıl üretiminde artma meydana gelmesinin nedeni tarımda makineleşmedir
Not: İhraç ürünlerimiz içinde yer almamasının nedeni nüfusumuzun artı olmasıdır
BARPA:Tahıl üretiminde 2 sırada yer alırBuğdayın ekildiği tekrar ekilir Yetişme ve olgunlaşma dönemi buğdaydan kısadır
*İç Anadolu ve Doğu Anadolu azami buğday üreten bölgelerdir
Anekdot: Sıcağa ve soğuğa, buğdaya tarafından daha dayanıklı olduğu için Doğu Anadolu ’nun yüksek kesimlerinde de üretilir
Not: Hayvan yemi ve bira sanayinde kullanıldığı için üretimi yaygınlaşmıştır
Anekdot: Her mevsimi yağışlı Karadenizin kıyı kesiminde yetişmez
Not: Orta Doğu ülkeleri ile bira sanayi gelişmiş ülkelere ihraç edilir
CMISIR:Fazla su ve sıcaklık ister Karadeniz Bölgesinde her mevsim yağışlı olduğu için sulamadan doğal yetişir
*Ülkemizde azami Akdeniz ve Karadeniz ’de yetişirdaha daha sonra Marmara ve Ege ’de yetiştirilirİç bölgelerde üretimi eksik ve sulanabilen alanlarda yetişir
*Karadeniz Bölgesinde buğdayın yerini mısır almıştır
Not: Karadeniz Bölgesi ’nde darı üretimi pozitif olmasına karşın bölge ticaretinde manâlı olmamasının nedeni, Halkın temel beslenme kaynağı olmasından dolayı üretilenin bölge içinde tüketilmesidir
Not:Mısırdan yemeklik yağ üretilmeye başlandıktan sonradan üretimi yaygınlaşmıştır
DPİRİNÇ: Sıcak ve nemli bir iklim ister Yakalamak için azami suya gereksinim duyan tahıldırDaha çok dere vadi tabanlarındaki düzlüklerde yetişir
*Karadeniz(orta ve Batı Karadeniz), Marmara (Ergene),Akdeniz(Amik Ovası) yetiştirilir
Anekdot:Ülkemizde ekim alanı geniş olmasına karşın ekim alanları kuytu ve dağınıktırNedeni Ekiminin devlet kontrolünde olmasıdır (sıtma hastalığına neden olan sivri sineklerin üreme alanı olduğu için
EÇAVDAR ve YULAF:verimi düşük topraklarda yetiştirilebilirDüşük sıcaklığa dayanıklıdırHayvan yemi ve içki sanayinde kullanılır *
 
858,543Konular
981,905Mesajlar
32,560Kullanıcılar
emoooSon üye
Üst Alt