Sözcü yazarı Nedim Türkmen, geçe haftalarda maliye bürokrasisinin bütçe açığını kapatabilmek ve kalan son dört ayı rahatça geçirebilmek için Katma Bedel Vergisi oranlarında ikişer puanlık artış üzerinde çalıştığını söz etti. Türkmen, "Yüzde 1 olan Katma Paha Vergisi oranı yüzde 3'e, yüzde 8 olan Katma Paha Vergisi oranı yüzde 10'a, yüzde 18 olan genel oran ise yüzde 20'ye çıkartılacak, buradan elde edilecek ilave gelirlerle bütçe açığı kapatılmaya çalışılacakmış" diye yazdı.
Türkmen'in, "Sahte fatura tavan yaptı!" başlığıyla (23 Eylül 2019) yayımlanan yazısının ilgili kısmı şöyle:
Bütçe açığının Merkez Bankası'na ilişkin temettü, geçmiş yıllar yedek akçeleri ve bir kerelik gelirlere karşın, birinci sekiz ayda 68.1 milyar olduğu bu devirde, kalan dört ayı da dikkate alarak, Maliye Bakanlığı'nın Tansu Çiller'in Başbakanlığı periyodunda çıkartılan bir kereye mahsus ek vergiler gibisi bir düzenlemeyi ekim ayında Meclis açıldığında gündeme getireceğini, her ortamda lisana getirmekteyim. Bu düzenlemeler yapılsa bile; bunun bir tahlil olmayacağını Türkiye'de servet bildiriminin geri getirilerek, servet vergisinin de gündeme alınması gerektiğine ait yazılarımı anımsayacaksınız.
Biz bu hususlar üzerinde baş yorup fikir beyan ede duralım; geçen haftalarda maliye bürokrasisinin bütçe açığını kapatabilmek ve kalan son dört ayı rahatça geçirebilmek için, Katma Paha Vergisi oranlarında ikişer puanlık artış üzerinde çalıştıklarını duydum. Yani yüzde 1 olan Katma Bedel Vergisi oranı yüzde 3'e, yüzde 8 olan Katma Kıymet Vergisi oranı yüzde 10'a, yüzde 18 olan genel oran ise yüzde 20'ye çıkartılacak, buradan elde edilecek ilave gelirlerle bütçe açığı kapatılmaya çalışılacakmış.
Katma Paha Vergisi'nde tahakkuk tahsilat oranının yüzde 24 olduğu ve bütçede 2019 yılı için Katma Paha Vergisi'nde bir evvelki yıla nazaran artış gayesinin yüzde 25.4 olarak belirlenmesine karşın; birinci sekiz ayda eksi yüzde 13 olarak gerçekleştiği unutularak ve üstelik uydurma fatura düzenleme ve kullanma fiilleri nedeniyle salınan vergi ve kesilen cezaların rekor kırdığı bir periyotta, oran artıralım bütçe gayesini tutturalım tahlili harakiri olacaktır.
Üstelik, neredeyse bütün kesimler iktisatta canlanma için katma paha vergisi ve özel tüketim vergisinde indirim beklerken.