Buzluk İçin Lavaş Tanımı İçin Materyaller
- 1 su bardağı ılık süt
- 2 su bardağı ılık su
- 1 su bardağından 2 parmak eksik sıvı yağ
- 2 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı şeker
- 1 paket instant maya (10-11 gram)
- 6.5 bardak un (Lakin yavaş yavaş ekleyin, kalitesine nazaran ölçü değişebilir)
Buzluk İçin Lavaş Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Ilık sütü, ılık suyu, sıvı yağı, şekeri ve mayayı ekleyin. 5 dakika mayanın etkinleşmesini bekleyin.
- Daha sonra tuzu ekleyip elinizle güzelce karıştırın. 4 su bardağı unu eleyerek ekleyin, yoğurun.
- Bundan sonra yavaş yavaş unu eleyerek ekleyin, güzelce yumuşacık bir hamur elde edin. Çok katı bir hamur olmasın lütfen.
- Ben 6. 5 bardak un kullandım, sizin un markanıza nazaran değişiklik gösterebilir yavaş ekleyin.
- Daha sonra hamurun üzerine çok azıcık unu eleyip, streç sinema ile kapatın. Sofra bezi ile kapatıp, 1 saat mayalandırın.
- Mayalandıktan sonra unlu tezgaha alın, yavaşça yoğurup havasını alın.
- Ben 20 bezeye bölüyorum zira ince seviyoruz ailecek.
- Lakin çok ince sevmiyorsanız 15 bezeye bölün.
- Bezeleri yağlı kağıdın üzerine alın üzerine bir bez örtün.
- Bezenin birini alıp servis tabağından çok az büyüklükte açın,.
- İsterseniz birini pişirirken, oburunu açın.
- İsterseniz 5-6 taneyi açıp tezgahın üzerine koyun, daha sonra pişirin.
- Pişirirken tavanıza her seferinde çok azıcık yağ ekleyip fırça ile dağıtın. Bu sayede çok çok daha lezzetli oluyor.
- Orta ateşte kısık olmayacak formda pişirin, çok kısıkta pişirirseniz lavaş sert olacaktır.
- Pişirdiğiniz lavaşları sofra bezinin ortasına koyun ki sertleşmesin. Sıcak sıcak da tüketebilirsiniz.
- İsterseniz soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup buzluğa kaldırabilirsiniz.
- Buzluktan çıkardıktan sonra ister tantuni ister, çiğköfte için kullanabilirsiniz. Elinize, kolunuza ve yüreğinize sıhhat. Afiyetler olsun.