Alkali gıdalar genellikle vucuttaki pH dengesini koruyan sağlıklı besinlerdir Ancak asitli gıdalar, vucuttaki homeostaz dengesini korumak icin bloke edilmesi gereken asidik yan urunlerin oluşmasına sebep olur Bir besinin icerdiği asit miktarı, vucudunuza girdiğinde oluşturduğu pH dengesiyle bağlantılı değildir Orneğin, C vitamini gibi asit bakımından yuksek besinlerin bircoğu vucudunuza girdikten sonra alkali gıdalara donuşurler Aynı şekilde, bazı alkali gıdalar da vucudunuza girdikten sonra yuksek miktarda asit oluşturabilir
C vitamini
Askorbik asit olarak da bilinen C vitamininin oncelikli işlevi, vucuttaki ana proteinlerden biri olan kolajenlerin oluşturulmasına yardım etmektir C vitamini; dişeti, diş, kemik, eklem, bağ, kıkırdak ve damar sağlığı icin oldukca onemlidir Yara ve iltihapların iyileşmesinde onemli rol oynar C vitamini, aynı zamanda hucreleri serbest radikallerin zararlarından koruyan doğal bir antioksidandır C vitamini, kanser ve katarakt oluşumu riskini azaltır ve sigara dumanı ve kirli hava gibi toksik etmenlerden oluşan zararlara karşı vucudunuzu korurken bağışıklık sisteminizi de guclendirir C vitamini, ister sentetik ister doğal olarak alınsın; kimyasal yapı, davranış ve etkenlik bakımından aynı ozellikleri taşır
Asitli besinler
C vitamini oldukca asidik bir besindir Bir asit olarak, icerdiği besinlerin pH dengesini aşağıya ceker C vitamini, butun meyve ve sebzelerde az da olsa bulunur Quinik, malik ve oksalik asitler gibi C vitamini de (yani askorbik asit) butun sebze ve meyvelerin asidik pH değerlerine sahip olmasının sebeplerinden biridir Lahana, papaya, kavun ve maydanoz gibi pH değeri 4,6 ve 7 arasında olan besinler asidik değeri duşuk besinlerdir Kayısı, limon, domates, mango, cilek ve ahududu gibi pH değeri 4,6’dan duşuk besinler de asidik değeri yuksek besinlerdir
pH değerinin metabolizma uzerinde etkisiBir besinin icerdiği asit miktarı, vucudunuza girdiğinde oluşturduğu pH dengesiyle bağlantılı değildir Bir besinin vucudunuzda parcalandıktan sonra oluşturduğu maddelerin bazik ya da asidik olması, vucudun bu maddeleri nasıl kullandığına bağlıdır Orneğin, protein bakımından zengin besinler, sindirim sonrasında oldukca asidik yapıları olan fosforik ve sulfurik yapıtaşlarına ayrılır Doğal pH oranı 7 olan kırmızı et, sindirildikten sonra yuksek asidik bir besin haline gelir Aynı şekilde, asidik ozelliğe sahip potasyum sitrat bakımından zengin bircok meyve ve sebze de sindirildikten sonra potasyum bikarbonata donuşur Potasyum ve bikarbonat, alkali oluşumu bakımından oldukca onemli maddelerdir Hemen hemen butun meyve sebzeler asidik yapıya sahip olan fakat sindirildikten sonra bazik ozellik kazanan besinlerdir Pazu, yaban mersini, erik ve havuc istisnalar arasındadır
Dikkate alınması gerekenlerC vitamini bakımından zengin sebze ve meyveler, sindirildikten sonra alkali besinlere donuşerek vucudunuzdaki bazik pH dengesini korumaya yardımcı olur C vitamini bakımından oldukca zengin meyve ve sebzeler – kavun, kantalup, kivi, turuncgiller, mango, papaya, cilek, brokoli, maydanoz, biber, lahana, tatlı patates ve balkabağı – vucudunuzdaki alkali oluşumuna en cok katkı sağlayan besinlerdir Fakat, uzun sure bekleme, ısınma ve pişirilme bir besinde yer alan C vitamini oranını oldukca duşurur Taze ve pişmemiş olgun meyve ve sebzeler en yuksek C vitamini oranına sahiplerdir Bu meyve ve sebzeler pişirilmeden, ısıtılmadan ve curumeden tuketildiklerinde alkali oluşumundaki etkileri de artar
Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi icin yorum yazın
C vitamini
Askorbik asit olarak da bilinen C vitamininin oncelikli işlevi, vucuttaki ana proteinlerden biri olan kolajenlerin oluşturulmasına yardım etmektir C vitamini; dişeti, diş, kemik, eklem, bağ, kıkırdak ve damar sağlığı icin oldukca onemlidir Yara ve iltihapların iyileşmesinde onemli rol oynar C vitamini, aynı zamanda hucreleri serbest radikallerin zararlarından koruyan doğal bir antioksidandır C vitamini, kanser ve katarakt oluşumu riskini azaltır ve sigara dumanı ve kirli hava gibi toksik etmenlerden oluşan zararlara karşı vucudunuzu korurken bağışıklık sisteminizi de guclendirir C vitamini, ister sentetik ister doğal olarak alınsın; kimyasal yapı, davranış ve etkenlik bakımından aynı ozellikleri taşır
Asitli besinler
C vitamini oldukca asidik bir besindir Bir asit olarak, icerdiği besinlerin pH dengesini aşağıya ceker C vitamini, butun meyve ve sebzelerde az da olsa bulunur Quinik, malik ve oksalik asitler gibi C vitamini de (yani askorbik asit) butun sebze ve meyvelerin asidik pH değerlerine sahip olmasının sebeplerinden biridir Lahana, papaya, kavun ve maydanoz gibi pH değeri 4,6 ve 7 arasında olan besinler asidik değeri duşuk besinlerdir Kayısı, limon, domates, mango, cilek ve ahududu gibi pH değeri 4,6’dan duşuk besinler de asidik değeri yuksek besinlerdir
pH değerinin metabolizma uzerinde etkisiBir besinin icerdiği asit miktarı, vucudunuza girdiğinde oluşturduğu pH dengesiyle bağlantılı değildir Bir besinin vucudunuzda parcalandıktan sonra oluşturduğu maddelerin bazik ya da asidik olması, vucudun bu maddeleri nasıl kullandığına bağlıdır Orneğin, protein bakımından zengin besinler, sindirim sonrasında oldukca asidik yapıları olan fosforik ve sulfurik yapıtaşlarına ayrılır Doğal pH oranı 7 olan kırmızı et, sindirildikten sonra yuksek asidik bir besin haline gelir Aynı şekilde, asidik ozelliğe sahip potasyum sitrat bakımından zengin bircok meyve ve sebze de sindirildikten sonra potasyum bikarbonata donuşur Potasyum ve bikarbonat, alkali oluşumu bakımından oldukca onemli maddelerdir Hemen hemen butun meyve sebzeler asidik yapıya sahip olan fakat sindirildikten sonra bazik ozellik kazanan besinlerdir Pazu, yaban mersini, erik ve havuc istisnalar arasındadır
Dikkate alınması gerekenlerC vitamini bakımından zengin sebze ve meyveler, sindirildikten sonra alkali besinlere donuşerek vucudunuzdaki bazik pH dengesini korumaya yardımcı olur C vitamini bakımından oldukca zengin meyve ve sebzeler – kavun, kantalup, kivi, turuncgiller, mango, papaya, cilek, brokoli, maydanoz, biber, lahana, tatlı patates ve balkabağı – vucudunuzdaki alkali oluşumuna en cok katkı sağlayan besinlerdir Fakat, uzun sure bekleme, ısınma ve pişirilme bir besinde yer alan C vitamini oranını oldukca duşurur Taze ve pişmemiş olgun meyve ve sebzeler en yuksek C vitamini oranına sahiplerdir Bu meyve ve sebzeler pişirilmeden, ısıtılmadan ve curumeden tuketildiklerinde alkali oluşumundaki etkileri de artar
Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi icin yorum yazın