Cam balı nedır? Sırça agaclarinda yasayn bir kisimcanlilarin, yani basra`ranin ( örnegin cam pamuklu kosnili) salgiladiklari bal sebnemi ( bal cicegi basura) denen tatli addeler, balarıları göre toplanarak değişikliğe uğratılır Çam balının oluşumu iki aşamada gerçekleşir: 1 Evre Önce, basra denilen canlı, onbinlercesi biraraya gelerek topraktan ağacın gövdesine tırmanır ve orada yaşamaya başlar Bu sırada ağaçların cephelerinde beyaz pamuk sözde tomarlar meydana getirirler Bu, insan gözüyle kolayca görünür Yaz aylarına, Ağustos’ a doğru basra canlısı çam ağacının özünden elde ettiği ettiği beyaz ve soluk bir salgı oluşturur Bu salgı ağacın gövdesinde ince bir ip gibi sallanır 2 Evre: Kovana bal taşıyacak arılar çam ormanlarında dolaşır ve yukarıda bahsedilen, çam ağaçlarının gövdesindeki çam kısa ve öz salgıyı alırlar Arılar, bünyesindeki salgılarla bu ham haldeki çam balını işleyip kovana taşır Peteklerdeki gözlere işçi arılar göre yerleştirilir Dünyadaki çam balı üretimin %90′ı Türkiye’de yapılmaktadır Kalitesi, aroması ve içerdiği zengin besin maddeleriyle Türk Çam Balına yurt dışından büyük bir istek vardırÇam balının en önemli özelliği kıvamı bozulmadan veya donmadan yıllardan beri saklanabilmesidir böylece pazarlaması da kolaydır Rengi çiçek ballarının ekseriyetinden daha koyudur Beslenme değeri biraz daha düşük olmakla birlikte, bilhassa boğaz rahatsızlıklarına çok iyi gelir Çam balı, kristalizasyona dayanıklılığı ve önleyici özelliği ile, tıpta ve yiyecek sektöründe dağıtılmış ürünlerde (örneğin dondurmalarda) bir doğal katkı maddesi olarak geniş bir kullanım alanına, ve önemli ihracat potansiyeline sahip bir üründür Ülkemizin akciğeri sayılan zengin orman bölgelerinin doğal ürünüdür Çam balı öteki balların aksine çiçeklerden toplanan nektarlardan değil, arıların çam ağaçları üzerinde oluşan reçineleri işleyerek elde ettikleri salgı balı türüdür Ilk Önce Ege ve Akdeniz bölgelerinde üretilir İlkbahar güz aralıklarında işlenir Koyu flu kahverengi renkte, bariz bir tadı ve çam ağacına özgü rayihası vardır Çam balının solunum yollarına, sindirim sistemine olan olumlu etki ve faydaları tıpta kabul görmüştür Her sabahtan bir kadeh ılık su ile karıştırılarak aç karnına içildiğinde, kilo verdirme özelliğine sahiptir