Çam ağacı ailesine ilişkin olan köknar ağacından toplanan çam sakızının yararlarının ne olduğunu biliyor musunuz? Yüzyıllardır alternatif tıpta ve çeşitli formlarda kullanılan çam sakızı hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık. Kuru öksürükten akciğer iltihaplanmasına kadar birçok illete doğal şifa olan çam sakızına dair her şey haberin detayında...
Çam ağacı ya da çam ağacı ailesine bağlı olan köknar ağacından elde edilen sakızın rengi bala emsal. Ama kıvam olarak biraz daha sert olan çam sakızı, ağır kokusu vardır. Tadı da acı olan çam sakızı, çiğnendikçe mor rengini alır. Birebir vakitte çiğnedikçe sertlik orantısı artar. Her mevsim yeşil kalabilen köknar ağacı, 300 yıl boyunca yaşar. Köknar ağaçları yukarı yanlışsız uzar. Kozalakları olan köknar ağacının gövdesindeki kabukların altında sakız oluşur. Göknar olarak da bilinen köknar ağacı, nemli iklimlerde yetişir. Eski çağlardaki beşerler köknar ağacı için şifacı derler. Zira ağacın sakızından yapraklarına reçinesine kadar her konumu yararlıdır. Köknar ağacının içinde D, B12, A vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, sodyum ve şeker bulunur. Bu sayede sakızda da birebir kıymetler bulunmaktadır. Güçlü bir antioksidan olan çam sakızı iltihabı vücuttan kolay kolay söküp atar. Akciğerleri yenileyen çam sakızı, bilhassa öksürüğe uygun gelir. Kilosu adeta altınla yarışan çam sakızı, Artvin'de kilosu 600'den satılır. Toz hale getirerek balla karıştırılan çan sakızı kanser marazlarını önler. Aktarlarda satılan çam ağacı sakızı, doğal ilaç olarak da kullanılır.
ÇAM SAKIZININ YARARLARI NELERDİR?
- En yaygın yararı ağız ve diş sağlığınadır. Çiğnendikçe besin atıklarını tükürük yoluyla atan çam sakızı, dişlerin beyaz kalmasını sağlar. Diş çürümesini de önleyen çam sakızı birebir hengamda ağız içi yaralara da güzel gelir.
- Midenin asit orantısını düşüren çam sakızı ülser ve gastirit üzere marazlara yarar sağlar. Yemek sonrası bu stil hastalık yaşayanlara tavsiye edilir. Tıpkı zamanda karın şişliği sorunu içinde olur.
- Güçlü bir antioksidan olan çam sakızı, teneffüs yolu hastalıklarına da uygun gelir. Münhasıran akciğeri temizler. Teneffüs problemlerinde doğal ilaç olan çam sakızı, öksürüğü de keser. Balgam söktürücüdür.
- Yüzyıllardır yaralar için doğal ilaç yapılan çam sakızı, birebir devranda kozmetik eserlerde ham unsur olarak kullanılır. Cilt hücrelerini süratle yenileyen çam sakızı, kırışık ve kuruluğa da uygun gelir. Cildin parlaklığını artırır.
- Yüksek ölçüde A vitamini içerdiğinden göz sıhhatine da yeterli gelir. İleri yaşlarda azalan göz vitaminlerini artırarak katarak ve kuruluk üzere marazlara yarar sağlar.
- Yapılan araştırmalarda çam sakızı tozu ve balı vücuttaki hücrelerin mutasyona uğramasını önler. Böylelikle kanser marazlarının yaşanmasının önüne makbul.