Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Çanakkale şehitlerinin mektupları

0
77

nicebayan

FD Üye
Etkileşim
2
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90

Çanakkale Zaferi sadece Türk tarihi yok Dünya tarihi içinde yaklaşık olarak bir dönüm noktasıdır Böylece çok şehit verilmiş, böylece fazla kan dökülmüş olan Çanakkale Savaşından geriye kalan birkaç mektup örneği

MUSTAFA KEMAL ’İN CEPHEDEN YAZDIĞI MEKTUP
Mustafa Kemal, 2 Temmuz 1915 yılında Arıburnu ’ ndan Madam Corinne ’ ye yazdığı mektupta şöyle der :
“Aziz Madam ,
Karargahımın katiplerinden Hulki Efendi ’nin İstanbul ’a seyahatinden faydalanarak size bu mektubu yazıyorum Birkaç gün evvel içinde latife sözleri bulacağınız bir kartpostal yollamıştımBurada yaşam , öyle ağırbaşlı yok Gece gündüz her gün değişik toplardan atılan şarapneller ve diğer mermiler başlarımızın üstünde patlamaktan hali kalmıyorKurşunlar vızıldıyor ve bomba gürültüleri toplarınkine karışıyor Doğrusu bir cehennem hayatı yaşıyoruz Çok şükür , askerlerim böylece cesur ve düşmandan daha mukavemetlidirler dahası hususi inançları , fazla kez ölüme sevk eden emirlerimi yerine getirmelerini fazla kolaylaştırıyor Filhakika onlara tarafından iki semavi netice muhtemel , Ya gazi ya da şehit olmak Bu sonuncusu nedir bilir misiniz ? Doğrudan Doğruya cennete gitmek Orada Allah'ın en hoş kadınları , hurileri onları karşılayacak ve daima onların arzusuna tabi olacaklarYüce
saadetSizin mantıki nasihatlerinizi bekleyen şimdiki hadiseler yüzünden kazandığım sert karakteri yumuşatacak romanları etüd etmeye ve böylece ümit ederim oysa , hayatın bu güzel ve iyi taraflarını hissedecek ülkü gelmeye karar verdim()

VEDA MEKTUBU
“Sebebi Hayatım,
Sevgili peder ve Valideme!
Arıburnu ’ nda birincil girdiğim mükemmel muharebede sağ yanımdan mükemmel bir İngiliz kurşunu geçtiHamdolsun kurtuldum Fakat bundan daha sonra gireceğim muharebelerden kurtulacağıma ümidim olmadığından bir hatıra olmak üzere , şu satırları yazıyorum Hamdü senalar olsun cenabı Hakk ’a ki,beni bu rütbeye dek ulaştırdıYine mukadderati İlahiye olarak beni asker yaptı Sizde ebeveynim olmak dolayısıyla ,beni vatan ve millete
hizmet vermek için nasıl yetiştirmek lazımsa öyle yetiştirdiniz…Sizlere fazla teşekkürler Şimdiye dek milletin bana verdiği parayı bugün hak etmek zamanıdır Vatanıma olan mukaddes vazifemi yerine getirmeye çalışıyorum Şehitlik rütbesine kavuşursam , Cenabı Hakk ’ın en sevimli kulu olduğuma kanaat edeceğimAsker olduğum için , bu tekrar tekrar bana pek yakındır Sevgili babacığım ve valideciğim,göz bebeğim olan zevcem Münevver ve oğlum Nezihciğim önce Cenabı Hakk ’ın daha sonra sizin himayenize bırakıyorum…Bana
hakkınızı helal ediniz Ruhumu şad edinizRefikama yardımcı olunuz Hepiniz her gün beş zaman kılınız…Ruhuma fatiha okuyarak beni sevindiriniz… Elveda,elveda, cümlenizi Cenabı Hakk ’a tevdi ve emanet ediyorumEbediyen Allah ’a ısmarladıkSevgili babacığım ve valideciğim
Oğlunuz
Mehmet Tevfik
19 Mayıs 1331 (1915)
(Yüzbaşı Mehmet Tevfik, mektubu yazdıktan iki hafta sonra şehit oldu)

KINALI HASAN ’IN MEKTUBU
Çanakkale ’nin köylerinden cepheye giden Hasan ’ın öyküsüdür bu Hasan ’ın saçının bir tarafı kınalanmıştırbunu görebilen komutanı Hasan ‘a
“ Hiç erkek kınalanır mı? diye sorar
Hasan da cepheye gemeden anasını kınaladığını söyler Komutan bunun nedenini annesine sormasını söyleyince Hasan mektup yazan
“Anacığım, Kardeşlerimi askere gönderirken başlarına kına yakma mahçup oldum Zabit efendi bana
sordu yanıt veremedim Niye benim saçımı kınaladın? Kardeşlerim de cevap veremeyip mahçup olmasınlar
Oğlun Hasan“

ANNESİNİN HASAN ’A YAZDIĞI MEKTUP
“Ey gözümün nuru Hasan ’ım, Köyümüzde kuytu kuytu oturalım mı?Vatan sevgisi içimizde ateş ateş yanıyor
Sen ecdadından,babandan aşağıda kalamazsın… Ben,senin anan isem; beni ve seni Allah yarattı vatan büyüttü
Allah,bu vatan için seni beslediBu vatanın ekmeği iliklerinde duruyor Sen bu ailenin seçilmiş bir kurbanısın…
Hasan ’ım söyle zabit efendiye : Bizim köyde kurbanlık ayrılan koyunlar kınalanır Bende seni evlatlarımın arasından vatana kurban adadım Onun için saçını kınalamıştım… Elhükmü billah Allah, seni İsmail Peygamber ’in yolundan ayırmasın Seni melekler şimdiden rahmetle anacaktır Gözlerinden öperim…
Anan – Hatice

(Bu Hasan ’ın son mektubudurAnnesinden aldığı mektup ve tamamlayamadığı şiir öldüğünde
üzerinde bulunacaktır)
(Şiir:“ Anam yakmış kınayı adak diye,
Ben de vatan için kurban doğmuşum
Anamdan Allah ’a son bir armağan,
Kumandanım ben İsmail doğmuşum ) *