Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Canakkale şehitlerinin mektupları

0
94

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
88
F-D Coin
0

Canakkale Zaferi sadece Turk tarihi değil Dunya tarihi icinde neredeyse bir donum noktasıdır Pek cok şehit verilmiş, pek cok kan dokulmuş olan Canakkale Savaşından geriye kalan birkac mektup orneği

MUSTAFA KEMAL ’İN CEPHEDEN YAZDIĞI MEKTUP
Mustafa Kemal, 2 Temmuz 1915 yılında Arıburnu ’ ndan Madam Corinne ’ ye yazdığı mektupta şoyle der :
“Aziz Madam ,
Karargahımın katiplerinden Hulki Efendi ’nin İstanbul ’a seyahatinden faydalanarak size bu mektubu yazıyorum Birkac gun evvel icinde latife sozleri bulacağınız bir kartpostal yollamıştımBurada hayat , o kadar sakin değil Gece gunduz her gun ceşitli toplardan atılan şarapneller ve diğer mermiler başlarımızın ustunde patlamaktan hali kalmıyorKurşunlar vızıldıyor ve bomba gurultuleri toplarınkine karışıyor Gercekten bir cehennem hayatı yaşıyoruz Cok şukur , askerlerim pek cesur ve duşmandan daha mukavemetlidirler Bundan başka hususi inancları , cok defa olume sevk eden emirlerimi yerine getirmelerini cok kolaylaştırıyor Filhakika onlara gore iki semavi netice mumkun , Ya gazi veya şehit olmak Bu sonuncusu nedir bilir misiniz ? Dosdoğru cennete gitmek Orada Allah'ın en guzel kadınları , hurileri onları karşılayacak ve ebediyen onların arzusuna tabi olacaklarYuce
saadetSizin mantıki nasihatlerinizi bekleyen şimdiki hadiseler yuzunden kazandığım sert karakteri yumuşatacak romanları etud etmeye ve boylece umit ederim ki , hayatın bu hoş ve iyi taraflarını hissedecek hale gelmeye karar verdim()

VEDA MEKTUBU
“Sebebi Hayatım,
Sevgili peder ve Valideme!
Arıburnu ’ nda ilk girdiğim muthiş muharebede sağ yanımdan muthiş bir İngiliz kurşunu gectiHamdolsun kurtuldum Fakat bundan sonra gireceğim muharebelerden kurtulacağıma umidim olmadığından bir hatıra olmak uzere , şu satırları yazıyorum Hamdu senalar olsun cenabı Hakk ’a ki,beni bu rutbeye kadar ulaştırdıYine mukadderati İlahiye olarak beni asker yaptı Sizde ebeveynim olmak dolayısıyla ,beni vatan ve millete
hizmet etmek icin nasıl yetiştirmek lazımsa oyle yetiştirdiniz…Sizlere cok teşekkur ederim Şimdiye kadar milletin bana verdiği parayı bugun hak etmek zamanıdır Vatanıma olan mukaddes vazifemi yerine getirmeye calışıyorum Şehitlik rutbesine kavuşursam , Cenabı Hakk ’ın en sevimli kulu olduğuma kanaat edeceğimAsker olduğum icin , bu her zaman bana pek yakındır Sevgili babacığım ve valideciğim,goz bebeğim olan zevcem Munevver ve oğlum Nezihciğim once Cenabı Hakk ’ın sonra sizin himayenize bırakıyorum…Bana
hakkınızı helal ediniz Ruhumu şad edinizRefikama yardımcı olunuz Hepiniz her gun beş vakit kılınız…Ruhuma fatiha okuyarak beni sevindiriniz… Elveda,elveda, cumlenizi Cenabı Hakk ’a tevdi ve emanet ediyorumEbediyen Allah ’a ısmarladıkSevgili babacığım ve valideciğim
Oğlunuz
Mehmet Tevfik
19 Mayıs 1331 (1915)
(Yuzbaşı Mehmet Tevfik, mektubu yazdıktan iki hafta sonra şehit oldu)

KINALI HASAN ’IN MEKTUBU
Canakkale ’nin koylerinden cepheye giden Hasan ’ın oykusudur bu Hasan ’ın sacının bir tarafı kınalanmıştırbunu goren komutanı Hasan ‘a
“ Hic erkek kınalanır mı? diye sorar
Hasan da cepheye gemeden anasını kınaladığını soyler Komutan bunun nedenini annesine sormasını soyleyince Hasan mektup yazar
“Anacığım, Kardeşlerimi askere gonderirken başlarına kına yakma mahcup oldum Zabit efendi bana
sordu cevap veremedim Niye benim sacımı kınaladın? Kardeşlerim de cevap veremeyip mahcup olmasınlar
Oğlun Hasan“

ANNESİNİN HASAN ’A YAZDIĞI MEKTUP
“Ey gozumun nuru Hasan ’ım, Koyumuzde rahat rahat oturalım mı?Vatan sevgisi icimizde alev alev yanıyor
Sen ecdadından,babandan aşağı kalamazsın… Ben,senin anan isem; beni ve seni Allah yarattı vatan buyuttu
Allah,bu vatan icin seni beslediBu vatanın ekmeği iliklerinde duruyor Sen bu ailenin secilmiş bir kurbanısın…
Hasan ’ım soyle zabit efendiye : Bizim koyde kurbanlık ayrılan koyunlar kınalanır Bende seni evlatlarımın arasından vatana kurban adadım Onun icin sacını kınalamıştım… Elhukmu billah Allah, seni İsmail Peygamber ’in yolundan ayırmasın Seni melekler şimdiden rahmetle anacaktır Gozlerinden operim…
Anan – Hatice

(Bu Hasan ’ın son mektubudurAnnesinden aldığı mektup ve tamamlayamadığı şiir olduğunde
uzerinde bulunacaktır)
(Şiir:“ Anam yakmış kınayı adak diye,
Ben de vatan icin kurban doğmuşum
Anamdan Allah ’a son bir hediye,
Kumandanım ben İsmail doğmuşum )