
Cepli Poğaça Tanımı İçin Materyaller
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 1 yemek kaşığı şeker
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5-5.5 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- Marul
- Domates
- Peynir
Cepli Poğaça Tanımı Yapılışı
- Öncelikle bir cezvede 1 su bardağı süt ve 1 su bardağı suyu ılık olacak biçimde ısıtalım.
- Isınınca içerisine 1 yemek kaşığı şekeri ekleyip karıştıralım.
- Şeker eriyince yoğurma kabımıza dökelim ve üzerine mayayı ekleyip maya eriyene kadar karıştıralım. (şekerli süt sayesinde maya daha süratli aktifleşecektir.).
- Daha sonra üzerine yarım su bardağı sıvı yağı ve 1 tatlı kaşığı tuz ve üzerine süreceğimiz yumurta sarısını ayırıp beyazınıda hamura katıp karıştırıyoruz.
- Karıştırdıktan sonra denetimli bir biçimde unu ekleyelim yumuşak bir hamur olunca üzerini hava almayacak halde sıkıca kapatıp 1-1. 5 saat mayalanmaya bırakalım.
- Hamur mayalanınca hamuru ceviz büyüklüğünde kesimlere ayıralım. 15adet olması lazım.
- Daha sonra bu bezeleri tatlı tabağından biraz küçük olacak biçimde açalım üzerine elimizle ve ya fırça yardımıyla sıvı yağ sürelim.
- Sonra ikiye katlayalım yeniden yağ sürelim tekrar katlayalım. ( yağ sürmemizin maksadı cep olacak kısımların birbirine yapışmaması. ).
- Bütün bezelere bu süreci uygulayalım.
- Bitince tepsinin üzerine nemli bir bez kapatalım ve 15dakika tepside mayalanmasını bekleyelim.
- Mayalanınca üzerine yumurta sarısı isteğe bağlı susam serpip 180 derecelik fırında alt üst kızarana kadar pişirelim.
- Poğaçalar pişince tepsiyi çıkartıp üzerine nemli bir bez kapatarak poğaçaların soğumasını bekleyelim daha sonra cep kısımlarına isteğe bağlı gereç koyalım.