Bitki bazlı omega3 yağ asidi ALA açısından zengin olan ceviz kiraz, ahududu ve yeşil çayla birlikte tüketildiğinde bu faydalar daha da artıyorOregon Eyalet Üniversitesi’nden Dr Neil Syay’in öncülüğünde gerçekleştirilen çalışmada , cevizin sağlık durumu açısından potansiyel faydalarını değerlendirmek amacıyla tipik bir Batı tarzı diyette diğer çeşitli tam gıdalarla birlikte tüketimi değerlendirildi Farelere, insan eşdeğeri düşük yağ ya da yüksek yağ içerikli bir perhiz ile birlikte ağırlığa göre %86 ceviz ek edilen yüksek yağ içerikli perhiz verildi Diğer gruplara ikinci bir bütün gıdayla birlikte ceviz diyeti verildi Çalışmanın sonuçları, cevizin en iyi kombinasyonunun kiraz, ağaççileği ya da yeşil çayla olduğunu gösterdi id Gad300250cevizboyletuketilirsecokdahafaydali5c43c72283288jpegEldeki ceviz lekesine ne iyi kazanç?10 hafta daha sonra, ceviz grubu, yüksek yağ içerikli perhiz alan denetim grubuna tarafından bariz biçimde daha sağlıklıydı Yüksek yağ içerikli diyetle beslenen farelerle karşılaştırıldığında, öteki tam gıdalarla birlikte cevizle beslenen farelerde karaciğer yağ konsantrasyonları azaldı Çalışmada ayrıca, cevize ikinci bir tam gıdanın eklenmesi sonucunda metabolit ve gen ekspresyonu düzeylerinde ve öteki fizyolojik parametrelerde başka değişikliklerin meydana geldiği ve bunun da enflamasyon ve metabolizma üzerinde faydalı etkiler yarattığı saptandı “Münferit gıdalar veya belirli gıda öğelerinin etkileri hakkında fazla artı araştırma yapılmış olsa da, halk müziği yalnızca bir şeyi veya bir beslenme öğesini tek başına tüketmiyor, farklı gıdaları birlikte tüketiyoruz Bu çalışmada, bambaşka bütün gıdaların birlikte tüketildiğinde Batı tipi beslenmede potansiyel olarak nasıl fazla bir tesir yarattığı araştırıldı diyen Dr Shay, bu manâlı değişikliklerin tipik tüketim miktarlarında, yani her gıdadan günde yalnızca 15 porsiyon tüketildiğinde ortaya çıktığının unutulmaması gerektiğini sözlerine ekledi Tam gıda olarak cevizin beslenmedeki yardımsever rolünün doğrulanması gerekiyor Kaliforniya cevizi, sağlıklı gıda ve yaşam tarzına katkı maddesi karşılayan yaşamsal gıda öğeleri içeriyor Ceviz, insan vücudunun gereksinim duyduğu ve diyetle alınması gereken bitki bazlı omega3 yağ asidi olan alfa linolenik asidi önemli miktarda barından tek kabuklu kuruyemiş Ceviz lif, protein ve potasyum gibi gıda bileşenleri taşıyan baskı deposudurBu çalışmanın sonuçlarının dengeli bir beslenmede cevizin tam gıda olarak rolünü teyit ettiğini dile getiren California Walnut Commission(CWC) CEO’su Dennis A Balint, “CWC, cevizin istisnai faydaları konusunda daha kuvvetli kanıtların elde edilmesi nedeniyle afiyet araştırmalarına yatırım yapmaya devam edecek dedi Şu ana değin CWC’nin desteklediği araştırmalar sonucunda hakemli dergilerde 100’den artı çalışma yayımlandı