Yapılan araştırmalar sonucunda, bir kişinin beslenmesine ceviz dâhil edildiğinde, hâlihazırda kalp hastalığı olanlara fayda sağlanmasının yanı sıra, kalp hastalığı geliştirme riskinin de önemli oranda azaldığı gözlemlendi id Gad300250Advances in Nutrition dergisinin 14 Kasım 2019 tarihli sayısında meydana çıkan bir makalede, Pennsylvania State University, Beslenme Bilimleri Bölümünden Ordinaryüs Profesör Penny KrisEtherton, ve Jennifer A Fleming, ceviz ve ceviz yağında bol miktarda yer alan aLinolenik Asit (ALA) bölge şahısların kalp ve damar hastalıklarına (CVD) yakalanma riskinin azaldığı sonucuna ulaştılar“ALA ile ilgili bilgimiz son 10 yılda arttıBesin alanında Ordinaryüs Profesör Penny KrisEtherton, ALA’nın kalp damar hastalıklarında sağladığı yararlar konusundaki bilgimiz son on yılda gözle görünür ölçüde ilerledi, mevcut verilere bakıldığında, ALA kalp damar hastalıkları riskini azaltıyordediFlemig ise, Kalp hastalığını durdurmak için neler yapılabileceğini öğrenmek, herkes için kayda değer ve anlamlıdır,diyorFleming ve KrisEtherton; bitkiden elde edilen, ceviz ve ceviz yağında bulunan ALA’nın CVD’nin önlenmesinde deniz ürünlerinde bulunan eicosapentaeonic asit (EPA) ile docosahexaenoic asit (DHA) ile kıyaslanabilecek ölçüde rol oynadığını tespit ettiler2010 yılında, Amerika Birleşik Devletleri Beslenme Kılavuzları Danışma Komitesi, toplam jurnal kalori ihtiyacı içerisinde %0,61,6 oranında ALA alımını tavsiye etti bununla birlikte, Fleming ve KrisEtherton; yaptıkları araştırmada mercek altına alınan bulgulara kadar, daha yüksek oranda ALA alımının yürekdamar sağlığına daha da yardımsever olabileceğini ortaya koydular En ideal miktarın belirlenmesi için daha pozitif klinik çalışmaya ihtiyaç olduğunu önerdilerYürek Krizinde Avrupa Birincisiyiz22 Avrupa ülkesinde CVD’ye yakalanma sıklığının araştırıldığı Euroaspire III adlı çalışmada, 50 yaş altı kişilerde görülen ölümcül kalp krizlerinde, Türkiye’nin Avrupa’daki en yüksek orana sahip olduğu ortaya çıktı Türkiye’de her on kişiden dördü bir şekilde “kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybedecek 2020 yılına değin, Türkiye’de yılda toplam 400000 kişinin kalple ilgili rahatsızlıklardan hayatını kaybetmesi bekleniyorTürkiye Cumhuriyeti afiyet Bakanlığı tarafından yayınlanan Besin Rehberlerinde de, cevizin tekli doymamış yağ asitlerinin yanı sıra omega 3 yağ asidi bakımından da varlıklı olduğu belirtiliyor, rehberde ayrıca şöyle deniyor: “Bu gıdalar kalp hastalığı ve kanser riskini azaltırİç hastalıkları uzmanı Dr Baha Aydoğ, Şahsen bu bulgular son derece manâlı; Türkiye’de günlük hayatta, bilhassa sağlığımızı, kalbimizi ve tansiyonumuzu olumsuz etkileyen strese karşısında vücudumuzun verdiği tepkileri, gıdaların sahiden olumlu yönde nasıl etkileyebileceğini kanıtlıyor diyor ve devam ediyor: “ALA bakımından varlıklı gıdaların vücudumuzun ve hayatımızın hemencecik her yönü için iyileştirici etkileri olduğunu biliyoruz Bundan daha sonra, strese gireceğinizi hissettiğinizde fastfood, bonbon ve geçici olarak kendinizi iyi hissetmenizi karşılayan diğer her şeyden uzakta durun Bunlar yerine, bir avuç ceviz tüketin Stresinize, kalbinize ve genelde sağlığınıza iyi kazançBu bulguların ayrıntılarının yer aldığı makale, The Evidence for aLinolenic Acid and Cardiovascular Disease Benefits: Comparisons with Eicosapentaeonic Acid and Docosahexaenoic Acid ,Advances in Nutrition dergisinin Kasım 2019 sayısında yayınlandı