Chia Tohumlu, Ekşi Mayalı Çavdar Ekmeğimiz (El Değmeden) Tanımı İçin Materyaller
- 2 yemek kaşığı ekşi maya
- 1 tepeleme çay kaşığı faal kuru maya, (bende pakmayanın ki vardı)
- 3 su bardağı ılık çeşme suyu
- 2 su bardağı çavdar unu
- 3 su bardağı tam buğday unu
- 1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tepeleme çay kaşığı chia tohumu
- 1 çay kaşığı keten tohumu
- 1 çay kaşığı zencefil
- 1 çay kaşığı zerdeçal
- 2 yemek kaşığı su
- 1 tatlı kaşığı chia tohumu
- 1 tatlı kaşığı keten tohumu (arzu edilirse mavi haşhaşta kullanılır)
Chia Tohumlu, Ekşi Mayalı Çavdar Ekmeğimiz (El Değmeden) Tanımı Yapılışı
- 2, 5 bardak suyumuz yoğurma kabımıza alınır üzerine 2 dolu yemek kaşığı ekşi maya ve 1 tepeleme çay kaşığı kuru maya ek edilir ıspatula ile karıştırılır (kullandığımız materyaller metal olmamalıdır).
- Bir su bardağı unumuz ek edilir ıspatula ile karıştırılır kalan unlarımız da yavaş yavaş karıştırılarak ek edilir elimizi hiç değdirmiyoruz ıspatulamızla alttan üste yanlışsız ekmek hamurumuzu çırpma hareketleri ile özleşene kadar kendini toparlayana kadar 10 dakika civarı yoğuruyoruz.
- Yoğurma kabımızın kapağını kapatıp hamurumuz iki katını çıkana kadar mayalandırıyoruz.
- Mayalanma müddeti odasına nazaran değişebilir süreyi siz kendiniz ayarlayın lakin en az bir 2 saat mayalanmalıdır.
- Daha sonra hamurumuzun üzerine tuzumuzu zeytinyağı zerdeçalı zencefil chia tohumu keten tohumu diğer içine koymak istediğiniz baharat ya da gereç varsa onları da koyuyoruz.
- Katlama tekniği ile yeniden spatula yardımıyla alttan üste hamurumuzu katlayarak gereçlerin uygunca karışmasını sağlıyoruz bir çay bardağı kadar unu hamurumuzun etrafına serpiştiriyoruz tekrar spatularımızla unla birlikte hamurun altına gerçek hareketlerle hamurumuzu toparlanıyoruz yapışkanlığı gidiyor altı üstü unlu kalıyor.
- Daha sonra kalıbımıza yağlı kağıdımızı buruşturup açarak yerleştiriyoruz unla topladığımız ekmek hamurumuzu kalıbımıza yerleştiriyoruz. (kağıt kullanmak istemiyorsak kalıbı mızı güzelce yağlamamız gerekir)
- Ben gece 12’de yapmıştım konut biraz serin sabaha kadar mayalandı.
- Şayet meskenimiz sıcaksa çabucak pişirmek istemiyorsak buzdolabında bekletebilirsiniz ben gece yapmıştım sabaha kadar oda ısısında bekledi mart ayında olduğumuz için taşmadan kalıbın ağzına kadar kabardı.
- Ekmeğimizin üzerine fırçayla nazik hareketlerle bastırmadan suyumuzu her tarafında sürüyoruz gazını almak için ucu keskin bir bıçakla birkaç yerinden çizikler atıyoruz .
- Üzerini chia tohumu ve keten tohumuyla süslüyoruz (buzdolabında bekletirseniz oda ısısına gelene kadar bekletip o denli fırına atınız).
- Fırınımızı evvelden en son ısısına kadar alt, üst ayarında ısıtın benim fırınım 220 dereceydi kızgın fırına ekmeğimizi koyuyoruz.
- 25 dakika sonra fırının ısısını 200 dereceye indiriyoruz üstü daha fazla kurumaması için fırına sağlam bir kabın içerisine bir bardak su koyup fırın en altına yerleştiriyoruz .
- Denetimli formda 20 dakika daha pişiriyoruz kürdan testimizi yapıyoruz .
- Pak çıkarsa ekmeğimizi kalıptan mutfak bezimize çıkarıp 15-20 dakika sararak dinlendiriyoruz.