Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çilek (Fragaria) Meyve Midir?

Çilek (Fragaria) Meyve Midir?

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Çilek, botanik açıdan incelendiğinde, dişi organda gelişmediği için gerçek bir meyve değil, beyaz çiçek sapının tablasında etlenip olgunlaşan yalancı bir meyvedir Asıl meyve, bildiğimiz kırmızı çileklerin yüzeyindeki minik sarımsı renkteki çekirdeklerdir
Nemli, serin ve çürümüş bitki artıkları yönünden zenginleştirilmiş yani humuslu toprakları seven çilek bitkisi, gülgiller familyasının fragaria*cinsini oluşturur Fazla büyümeyen bu otsu bitkinin beyaz çiçekleri ve 3 parçalı yaprakları vardır En sık görünen türlerinden biri, Kuzey Amerika, Asya ve Avrupa’ da bulunan ve doğada kendiliğinde yetişen, orman çileği (Fragaria Vesca) olarak da bilinen dağ çilekleridir Paris Louvre Bahçeleri’ nden 14 yy’ da alınarak tarıma kazandırılan bu türün, sonraki çağlarda pek çok çeşidi geliştirilmiştir Örn: Frenk çileği (Fragaria Moschata) Bu türün meyveleri, orman çileğinden daha tatlı ve büyüktür
Günümüzde Çilek Yetiştiriciliği
Çilek bitkisi, toprağa yatay uzanan sürgünler çıkarır ve değdikleri yerde köklenirler Onların bu yayılma özelliği çilek tarımı açısından verimi artıran en önemli faktördür Eğer geniş alanlara ekilir ve toprak özel minerallerle zenginleştirilirse tek bir anaç bitkiden 150 – 160 kadar yeni bitki üretilebilir
Günümüzde en çok tüketilen, bordomsu kırmızı renkli ve iri çeşidin anavatanı Amerika’dır İki yaban çileğinin (Fragaria Virginiana – Fragaria Chiloensis) melezidir
Türkiye’ deki çilek üretimi yakın tarihlere kadar sadece İstanbul, Bursa ve Karadeniz Ereğlisi’ nde yapılırken, bugün gelişen tarım ve yöntemler sayesinde Marmara, Ege ve Akdeniz Bölgeleri’ nde giderek artan bir verimle, birçok yörede yapılmaktadır Trakya ve Marmara Bölgesi’ nde mayıs ayının ilk haftalarında, Ege’ de nisan ayının ortalarında, Akdeniz’ de ise mart ayında olgun çilekler piyasaya sürülmektedir Bu kadar yaygın yörede yetiştirilmesindeki en büyük etken, bitkinin 10 derecelerde bile malçlama (plastik örtü, saman vs ile örtme ) tekniği dışında çok fazla özel bir önlem gerektirmiyor olmasıdır Malçlama ile, çiçeklenme dönemi uzun zamana yayılan çilek bitkisinin, özellikle plastik malçla ot ve sulama kontrolü rahat yapılmakta, meyveler temiz kalmakta, bu hassas meyvede çürüme (botrytis hastalığı) daha az görülmektedir
Chandler, Sweet, Pajaro, Charlie, Selva, Rapella, Douglas, Dorit – 216, Yalova – 15, Yalova – 104, Aliso gibi çeşitleri olan çileklerden, reçel ve meyve suyu gibi sanayi üretimine en uygun olan cinsi iri meyveli Aliso’ dur Fakat çürümeye dayanıklı ve derin dondurucuya uygun sofralık çeşitleri ise Yalova ve Douglas türleridir
Çileğin Faydaları
– Zengin antioksidan ( antosiyanin, ellagik asit, kaempferol, kuersetin) içeriği sayesinde kuvvetli bir kanser savaşçısıdır
– Kötü kolesterolü düşürür, damarları korur
– Lif ve su içeriği yüksek, kalori değeri düşüktür Bu yüzden zayıflama diyetlerinin yardımcısıdır
– İçeriğinde bulunan folat sayesinde moral bozukluğuna iyi gelir, sakinlik verir
– Şekersiz hazırlanan lapası karaciğerin kuvvetlenmesine katkı sağlar
– Yüksek C vitamini kanı temizler, cildi yeniler
– Kalp krizi, yüksek tansiyon ve diyabet hastalıklarında faydalıdır
– İdrar yolu hastalıklarında kullanılabilir
– Manganez içerdiğinden dolayı dişleri ve kemikleri güçlendirir
Çilek, tüm bu faydaları sağlamakla birlikte, kür olarak kullanılacaksa mutlaka hastalığı takip eden doktora danışılarak tüketilmelidir Ayrıca bazı metabolizmalarda alerjik etki yaptığı unutulmamalıdır
Düşük Kalorili Çilek Reçeli
Günümüzde beyaz şekerin insan vücuduna verdiği zarar herkesçe bilinirken, yapılan reçellerde klasik ölçü olan 1 kg meyveye, 1 kg toz şeker formülünün de değişmesi gerektiğini düşünüyorum Aşağıdaki tarif, meyvenin kendi şekerinin açığa çıkarılması esasına dayanan, hanımların hiç olmazsa 12 kg meyveden yaparak denemeleri gereken bir tariftir Böylece daha az kalorili, daha çok faydalı bir lezzeti gönül rahatlığı ile tüketebilirler Diğer meyvelere de uygulanabilecek tarifimize gelince:
Çilek Reçelinin Malzemeleri
– 1 kg çilek
– 12 kg ( daha da az olabilir)
– 1 çay kaşığı tereyağı
– 10 15 damla limon
Yapılışı: Çilekleri bıçak ve rondo ile çok da püre yapmadan, dişe gelecek gibi kıyın Tencereye alıp, taşmaması için ağız kısmına tereyağını çepeçevre sürün Suyunu salıp çekmeye başlayana dek, ara ara köpüklerini alarak kısık ateşte 1 – 1;5 saat kadar kaynatın İnmesine 20 dakika kala şekerini gezdirip, limonunu sıkın Artık pişmiş olan reçelinizi ılıdıktan sonra kavanoza alın, sulanmaması için de bu aşamaya dek asla üzerini örtmeyinSoğuduktan sonra kavanozun kapağını kapatabilirsiniz
 
858,496Konular
982,224Mesajlar
30,138Kullanıcılar
mcraneSon üye
Üst Alt