Cilt sağlığı ve güzelliği nelerde dar? Yediğimiz gıdalar cildimizi nasıl etkiliyor? Dr Ayfer Aydın, Dış görüntümüz iç sağlığımızın aynasıdır ve yediğimiz gıdalar da dış görünüşümüzü kayda değer ölçüde etkilerdedi Açık Fikirli cildi dinç ve hoş kılmanın formülünü anlattıMemorial Hastanesi Dermatoloji Bölümü'nden Uz Dr Ayfer Aydınlatılmış cilde, saçlara, tırnaklara, gözlere canlılık katabilmenin sırrının beslenmede olduğunu söyledi Dış görüntümüz iç sağlığımızın aynasıdır ve yediğimiz gıdalar da dış görünüşümüzü kayda değer ölçüde etkilerdiyen Okumuş, Cildimiz yalnızca vücudumuzu kaplamaz bununla birlikte vücudumuzun kayda değer ve en büyük parçasıdır; yediklerimizden aracısız olarak etkilenir Yiyip içtiğimiz her şey, meyveler ve sebzeler deri sağlığımız için büyük tartma taşır Tamamlanmış ve katkı maddeleri taşıyan hazır gıdalar, tütsülenmiş etler, dondurucuda bekletilmiş hazırlanmış yiyecekler son derece sağlıksızdırdedi SU CİLDİN HAYATIDIR Cildin kayda değer bir toksin atma yolu olduğunu dile getiren Dr Kültürlü, Vücudumuz yabancı maddelerle, zararlı atıklarla dolduğunda diğer boşaltım kanalları zorlanır ve vücudumuz bu atıkları cildimiz aracılığıyla, ter ile dışarı atmaya çalışır Bu durum da ciltte değişik hastalıkların baş göstermesine neden olabilir Yaşla birlikte deri artan bir şekilde nem oranını ve esnekliğini kaybeder Bunu çok ucuz ve fazla dinç bir şekilde çözecek tek şey bol su içmektir Bol su içmekle derinin hem nem oranı artar keza de su yolu ile çok sayıda toksin atılarak cildimiz parlak, diri ve genç kalır Günde an eksik iki litre su içerekhücreleri temizlemek, dolgunlaştırmak ve kırışıklıkları azaltmak mümkündür Kahve, akarsu ve meyve suyu gibi bambaşka sıvı gıdalar tüketmek cildin su ihtiyacını karşılamaz Içki almayın, kahve ve soda içmeyin çünkü bunlar idrar söktürücüdür ve su kaybına neden olurlardiye konuştu TAZE CİLDİN SIRRI Aydın, canlı ve ışıltılı görünümlü bir deri için çokça çiğ meyve, sebze ve bunların sularını tüketmek gerektiğini bildiren Dr Okumuş, Çünkü bu besinler pişirildiklerinde hasar görür ve yardımsever özelliklerini kaybeder Bu besinlerin içerdiği yüksek miktarda akışkan da vücuda alınan suyu destekler Ham sebze ve meyvelerin ağırlıklı olduğu bir gıda düzeni; cildi korur, yeniler, esnekliğini sağlar ve sağlıklı bir ışıltı verir Kabuklu ham yemişler ve tohumları tüketmek de son derece faydalıdır Unutmamak gerekir ama; bunlar ısıya duyarlıdır ve pişirildiklerinde hücrelere avantaj sağlayacak öyle çok özelliklerini kaybederlerifadelerini kullandı ÇOK IYI DERI İÇİN ÖNERİLER DrAyfer Aydınlatılmış deri sağlığını gözetmek için aşağıdaki önerilerde bulundu: C Viittamiinii:: Kolajen inşa için gereklidir, deri esnekliğini sağlar Narenciyelerde, kivi, orman meyveleri ve maydanozda bulunur Çiinko:: Kolajen inşa için fazla önemlidir ve saçın beyazlamasını engeller Kabak çekirdeği ve zencefil kökünde bulunur Süllffürr:: Tüm bağlayıcı dokuların inşa edilmesine asistan olur Lahana, brokoli, sarımsak ve soğan en varlıklı kaynaklarıdır Siilliika:: Deri esnekliğinin korunmasını sağlar, kemikleri güçlendirir, dinç tırnaklar ve aydınlık saçların oluşmasını sağlar Salatalık, domates, dolmalık biber ve yulafta bulunur Magnezyum:: Hücresel zarlarındaki su pompalamayı teftiş eder, bu da atıkların temizlenmesini sağlar, aşırı tuz ve diğer toksinlerin niçin olduğu fazla su tutulmasının önüne geçerek hücreyi rahatlatır Yeşil yapraklı sebzeler en iyi kaynaklarıdır Beta karoten: Güneş yanığına karşısında korur Havuç ve yeşil yapraklı sebzeler önemli beta karoten kaynaklarıdır E Viittamiinii:: Çözülebilir antioksidan bir yağdır, hücresel zarlarının korunmasına tezgâhtar olur Zeytin, avokado,kabuklu yemişler, tohumlar ve tabii ancak yeşil sebzelerde bulunur Temell yağ asiittllerrii:: Tüm hücresel duvarlarının manâlı bir bileşkenidir Cildin elastikiyetinin korunmasında anahtardır Cildin doğal yağlarını dengeler ve canlı bir görünüm sağlar