Çinkonun bitki, hayvan ve mikroorganizma dokularının büyümesi, çoğalması ve yenilenmesini sağlayan, vücudumuzda fazla fazla enzimin yapısında bulunan elzem bir mineral olduğunu dile getiren Uzman Diyetisyen Şefika Kültürlü Selçuk, “Çinko vücudumuzun karbonhidratları, protein ve yağları kullanmasında etkin bir rol oynamaktadır Özellikle protein katlanmasına asistan olarak biyoloji ile ilgili faal moleküllerin oluşumunu sağlamaktadır dedi Çinko eksikliğinin negatif sonuçları Uzman Diyetisyen Şefika Aydınlatılmış Selçuk, çinko eksikliğinin olumsuz sonuçlarını şöyle sıraladı; “Ağır çoğalma geriliği, İmmün fonksiyon bozukluğu, Diyare, Alopesi, Bere iyileşmesinde geç kalma, Lezzet duyusunda azalma, İştahsızlık, Göz ve deri bulguları, Tavır değişiklikleri ve Cinsel olgunlaşmada duraksama Hafif düzeyde çinko eksikliklerinin özellikle gelişmekte olan ülkelerde yaygın görülen ve birçok sıhhat sorununu beraberinde getiren bir tablo olduğunu kaydeden Bilirkişi Diyetisyen Şefika Aydınlatılmış Selçuk, “Bu durumda yapılan çinko desteği fiziksel, nörolojik ve psikolojik gelişmeyi iyileştiren yaşamı tehdit eden enfeksiyonların sıklığını azaltmaktadır Ağır çinko eksikliği tablosu; diyette yetersiz alımdan fazla, genetik bozukluk, ağır yanıklar ve uzamış diyare gibi artmış çinko kaybı durumlarında gelişmektedir Bilirkişi Beslenme Uzmanı Şefika Okumuş Selçuk, çinko eksikliği açısından tehlikeli grupları ise şöyle anlattı; Süt çocukalrı ve çocuklar, Adölesanlar, Hamile ve emzikli kadınlar, kimsesiz parenteral beslenen hastalar, Malnütrisyonu olan diyaresi olanlar, Orak hücresel anemisi olanlar ve Vejeteryanlar “ Çinko gereksinimimiz ne değin? Bilirkişi Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, sonra şunları söyledi; İnek sütünün çinko miktarı anne sütüne oranla daha yüksek olmasına karşın; bunun %32’si kazeine ve %63’ü kalsiyum fosfata ast olduğu için anne sütüne oranla emilimi daha eksik olmaktadır Anne sütünün emilimi hem inek sütünde ayrıca de inek sütünden hazırlanan formülalardan daha yüksek olmaktadır Soya bazlı formülalarda ise minimum düzeyde emilim vardır 01 yaş bebeklerin çinko gereksinmesi 2 ile 3 mg aralarında değişmektedirRDA yetişkinlerdeki jurnal gereksinmeyi kadınlarda jurnal 12mg erkeklerde ise 15 mg olarak belirlemiştir Bu koşul gebelikte 15 mg emziklilikte 19 mg olarak belirlenmiştir En iyi kaynakları; kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinlerdir Vücudun çinkodan yararlanması bilhassa çinko emilimini kolaylaştıran sistin ve metiyonin amino asitlerinden varlıklı et, deniz ürünleri ve yumurtada artmaktadır Orta seviye kaynakları; fındık, fıstık gibi kuruyemişler ve kurubaklagiller çinkodan varlıklı nebati kaynaklardırTahıl ve nebati proteinlerdeki yüksek fitat içeriğini çinkonun emilimini olumsuz yönde etkilemektedir Jurnal ortalama 15 mg çinko alımı için; 3 yumurta büyüklüğünde köfte ya da 6 yumurta büyüklüğünde tavuk eti, 1 kase yoğurt veya cacık, 2 karper kadar peynir, 1 su bardağı süt, 50 gram badem ya da fıstık, 3 ince dilim ekmek tatmin edici çimko alımını sağlayabilmektedir^ id Gad300250