Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Çipura (Çupra) Balığının Özellikleri

Çipura (Çupra) Balığının Özellikleri
0
202

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Halk arasında “Çipura ya da “çupra olarak bilinen, Sparidae familyasına mensup sparus aurata, genellikle Akdenizde yaşayan bir balık türüdür
İklimsel yapısından dolayı, neredeyse tüm Akdenizde kendisine rastlanılabilen bu balık türü, aynı zamanda doğu ve güneydoğu Akdeniz açıklarında, İngiltere kıyılarında, Kanarya Adaları’nda, Verde Burnunda ve çok az olmak kaydıyla da Karadeniz kıyılarında yaşamaktadır Çipura, daha çok tropikal, yarı tropikal ve ılıman kuşaklarda yer alan denizlerde yaşamayı tercih etmektedir Aynı zamanda da, deniz fenogramlarının bulunduğu kumlu – çamurlu ve sadece çamurlu ortamlarda da hayatlarını idame ettirebilirler Çipura, yaşadığı iklim ve şartlara göre, zaman zaman akarsuların başlangıcındaki ağızlara da girmektedir

Çipura, Türkiyede en çok güney bölgesindeki sahillerde ve Ege kıyılarında sıklıkla yaşamaktadır Büyüklüklerine göre isimlendirilen çipuralarda, aile bireyleri şu şekilde sınıflandırılabilir;
* 30 – 50 gram arasında olanlar – ince lidaki
* 100 gram olanlar – lidaki
* 100 – 180 gram arasında olanlar – kaba lidaki
* 200 gram ve üzerinde ağırlığa sahip olanlar – çipura
Beslenme özellikleri adına yapılan çalışmalarda, 0 – 3 yaş arasındaki çipuraların midelerinin içi incelenmiştir Bu çalışmaya göre, çipuraların karnivor bir form özelliğinde olduğu ve bilhassa ergin çipuraların Crustacea ve Mollusca familyasına mensup olan canlı türleri ile beslendiği saptanmıştır
Fizyolojik incelemeler sonucunda ise, çipuraların sırt yüksekliğinin biraz fazla olduğu, lateralden yassılaşmış simetrik bir sırt ve gövde yapısının görüldüğü ortaya konmuştur Baş bölgesinin iri olduğu gözlenen çipura’nın, burnu küt bir yapıda ve ağzı da terminal konumlu şekilde düz durumdadır Diş yapısı ise, alt çenede ön bölgede 4 adet kanin, arka bölgede 4 sıra molar; üst çenede ön bölgede 4 adet kanin, arka bölgede ise 3 sıra molar şeklinde yerleşim göstermektedir Çipuranın üst dudak kısmı, alt dudak kısmına nispeten daha kalın durumdadır Bu bölüm, gözün başladığı yerin hemen paralelinde son bulur Çipuraların gözleri ise, orta derece bir seviyede gelişmiştir Göz çukurunun önünde bulunan mesafe, gözün çapından en az iki kat daha uzun durumdadır Çipuranın gözleri arasında, V harfine benzer şekilde bir bant bulunmaktadır Çenesi çok kuvvetli olan çipura, küçük kabuklu canlıları, bazı balıkları ve beslendiği diğer hayvanları kolaylıkla yiyebilen, etçil bir balıktır Hava sıcaklığının arttığı yaz aylarında sığ sularda, sıcaklığın düştüğü kış aylarında da 30 ?40 metreye varan derin sularda yaşayan çipuralar, iki yaşını doldurduklarında daha derin sularda yaşamak istemektedirler Çipuraların üreme dönemi, Ekim ve Aralık ayları arasında gerçekleşmektedir ve bu dönemde 100 ile 150000 adet arasında yumurta bırakmaktadırlar
Çipuraların etindeki kılçık sayısı azdır Aynı zamanda biraz sert, beyaz ve oldukça da lezzetlidir Yemek konusunda, ızgarada pişirilen çipuralar daha çok tercih edilmektedir Bunun yanı sıra, kültür balığı diye adlandırılan çiftlik üretimleri konusunda da oldukça uyumlu bir balıktır Üretim çiftlikleri bakımından Çipura balığı daha çok Türkiye’de, İsrail’de, Yunanistan’da ve İspanya’da başarılı olarak üretilmektedir Bilinçsiz avlanmalar nedeniyle, yıllar içinde denizlerdeki sayıları oldukça azalan çipuralar, bu nedenle balık çiftliklerinde yetiştirilmeye başlanmıştır Ancak, balık çiftliklerinde yetiştirilen balıkların büyüklükleri nispeten daha iri olsa da, lezzet konusunda deniz balıkları kadar iyi değillerdir
Kaynakça:
http:trwikipediaorgwiki%C3%87ipura
 

Similar threads

Millet arasında “Çipura ya da “çupra olarak bilinen, Sparidae familyasına mensup sparus aurata, genelde Akdenizde yaşayan bir balık türüdür İklimsel yapısından dolayı, yaklaşık olarak bütün Akdenizde kendisine rastlanılabilen bu balık türü, bununla birlikte doğu ve güneydoğu Akdeniz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
249
Akdeniz’in en değerli deniz ürünlerinden olan Çipura, şefler tarafından büyük değer gören, evlerimizde ise sofralarımıza lezzet katan bir balık çeşidi. Eylül ve Ekim aylarında çokça sofralara misafir olan Çipura balığı nasıl pişer? En lezzetli çipura pişirmenin yöntemi hangisidir? sorusunun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
48
Pullu balık çeşitlerinden biri olan Çipura balığı Çupra olarak da bilinir. Potasyum, fosfor, sodyum yönünden zengin olan çipura protein içeriği, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri sayesinde besleyici bir besindir. Peki, bu faydalı balığı ayıklarken nelere dikkat edilmelidir? Çipura balığın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
61
Pullu balık çeşitlerinden biri olan Çipura balığı Çupra olarak da bilinir. Potasyum, fosfor, sodyum cephesinden güçlü olan çipura protein içeriği, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri sayesinde besleyici bir besindir. Pekala, bu yararlı balığı ayıklarken nelere dikkat edilmelidir? Çipura balığın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
132
Pullu balık çeşitlerinden biri olan Çipura balığı Çupra olarak da bilinir. Potasyum, fosfor, sodyum yönünden zengin olan çipura protein içeriği, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri sayesinde besleyici bir besindir. Peki, bu faydalı balığı ayıklarken nelere dikkat edilmelidir? Çipura balığın...
Cevaplar
0
Görüntüleme
37
858,496Konular
981,633Mesajlar
29,718Kullanıcılar
MercestgSon üye
Üst Alt