Çıtır Çıtır Kiymali Börek Tanımı İçin Materyaller
- 4 su bardağı un
- 1 buçuk su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 200 gram (%75 yağlı)margarin sana
- Sıvı yağ
- 250gr kıyma
- 1 orta uzunluk kuru soğan
- 2 silme çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
Çıtır Çıtır Kiymali Börek Tanımı Yapılışı
- Öncelikle yoğurma kabına un, su ve tuz alınıp güzelce yoğrulur.
- Oda sıcaklığında yumuşamış 200 gram %75 yağlı margarin kullanılması gerekiyor.
- Margarin bir kaba alınarak el yahut kaşıkla yoğrulur.
- Kıyma, soğan bir tavada kavrulur ve içine tuz ve karabiber eklenip hazır hale getirilir.
- Hamur 8 eşit modüle bölünüp, yuvarlanarak bezeler oluşturulur.
- Açılan hamurlardan birinin üzerine 1 yemek kaşığı dolusu margarin yayılır ve öbür hamur üzerine kapatılıp kenarlardan parmaklarla bastırılır.
- Daha sonra içindeki margarinin her yerine eşit dağılması için elinizle yada merdane yahut oklava ile hamurun üzerine bastırın.
- Bu biçimde ortalarına yağ konularak ikili olarak 4 adet hamur elde edilir.
- Ortalarına sıvı yağ sürülüp bir tabakta üst üste alınan hamurlar üzerine bir streç sinema kapatılarak 90 dakika dinlendirilir.
- Dinlenen hamurlar tezgahın üzerinde el ile kenarlarından çekiştirilerek açılabileceği en ince hale gelene kadar açılır.
- Açılan hamurun üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ serpilip el ile yayılır.
- İç harcından bir ölçü açılan hamurun içine yayılıp evvel kenarlarından ortaya hakikat zarf üzere kapatıp daha sonra sarılarak kol böreği formu verilir.
- 200 derece evvelce ısıtılmış fırında kızarana kadar.