teknolojiuzmani
FD Üye
Çıtır Çıtır Pırasalı Arnavut Böreği Tarifi İçin Malzemeler
Hamur İçin;
- 1 kilogram un
- 2.5 su bardağı içme suyu
- 1 tepeleme tatlı kaşığı tuz ayrıca
- 250 gram tereyağı
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 demet pırasa ( 1 kilogram)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı nane
- Çay kaşığının ucuyla pul biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 50 gram kadar lor peynir ya da yarım yağlı peynir
Çıtır Çıtır Pırasalı Arnavut Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Unu yoğurma kabına boşaltıyoruz, ortasını havuz gibi açıyoruz. Tuz ilave ediyoruz. 2 su bardağı suyumuzu ortaya döküp kenarlardan alarak kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğuruyoruz. Unun cinsine göre suyu az ya da çok çekebiliyor kontrollü bir şekilde suyumuzu ilave ederek hamurunuzu yoğurunuz.
- 10 dakika dinlendiriniz bu arada hamurumuzun aralarına sürmek için tereyağımızı yakmadan eritiyoruz üzerine sıvı ya da zeytinyağını ilave edip kenarda bekletiyoruz.
- Pırasalarımızı ayıklayıp, yıkayıp 2 milim civarı ince doğruyoruz. Tavamızın dibini kapatacak kadar sıvı yağ koyup pırasaları içine atıp birkaç dakika kadar kavuruyoruz, üzerine kapak kapatıp 5 dakika kendi suyuyla yumuşamasını bekliyoruz.
- Daha sonra kapağını açıp kavurmaya devam ediyoruz. Kavrulan pırasalarımıza baharatlarını, tuzunu ve peynirini ilave ederek soğuması için bekletiyoruz.
- Bu arada dinlenen hamurumuzu 30 bezeye ayırıyoruz. Her bezeyi unlayarak merdane ile tatlı tabağı büyüklüğünde açıyoruz.
- Derince 1 kaseye koyup üzerine 1 yemek kaşığı yağ sürüp ikinci hamuru açıp üst üste 15 kata aynı işlemi uyguluyoruz,her katın arasını yağlıyoruz, üzerini kapatıyoruz.
- Diğer 15 bezeyi de aynı şekilde hazırlayıp tepsinin tabanını yağlayıp ilk yaptığımız 15 kat yağlı hamurların hepsini birlikte elimizle tepsi büyüklüğünde uçlarından çekerek açıyoruz.
- Ortasına kavurmuş olduğumuz pırasalı harcı eşit şekilde yerleştirip, ikinci 15 kat yağlı hamurunuzu harcın üzerine yine tepsi büyüklüğünde elimizle açarak yerleştiriyoruz.
- Kalan yağımızı hamurumuzun üzerine döküp fırçayla yayıyoruz.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar 25-30 dakika civarı pişiriyoruz sıcak olarak servis ediniz afiyet olsun
Not; Aynı hamurdan tek ya da iki ,üç katlı yağlı hamur kullanarak, çarşaf böreği gibi sofra bezinde elle açarak Sarıyer böreği hazırlayabilirsiniz.
Çıtır Çıtır Pırasalı Arnavut Böreği Tarifi Fotoğraflı Yapılışı