Civanpercemi
Civanpercemi (Achillea millefolium); yoresel olarak akbaşlı, barsamaotu, binbiryaprakotu, marsamaotu, beyaz civanpercemi, sarı civanpercemi ve kandilciceği diye de anılır Hayatımızdan ayrı duşunemeyeceğimiz bir şifalı bitkidir Turkiye'de 40 kadar civanpercemi turu bulunmakta ve bunların bircoğu kullanılmaktadır Turlerine gore 5100 cm yukseklikte, yapraklar yunlu gibi tuylu ve parcalı, cicekleri ; beyaz, fildişi beyazı, soluk sarı veya altın sarısı rengindedir Cok yıllık ve otsu bir bitkidir Mavimtrak renkli bir ucucu yağ taşır Bu ucucu yağda azulen, limonen, sineol, borneol, pinenler, seskiterenler vardır Bitki cayırlarda, dar tarla yollarında, yol kıyılarında ve tahıl tarlalarının kenarlarında kumeler halinde yetişir Guneşli havalarda cevresine aromalı keskin bir koku yayar Aslında cicekleri, guneşin en etkili olduğu saatlerde toplamak gerekir, cunku o sıralarda eterli yağları ve şifalı gucu doruk noktasında olur (Referans2: Prof DrTurhan Baytop)
Kullanım Bicimleri :
Cay hazırlamak: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır (kaynatılmaz), 15 dakika demlendikten sonra suzulur Aksi belirlilmedikce gunde 3 su bardağı cay ac karnına veya oğun aralarında icilir
Bitki Tenturu: Ciceklenme zamanında toplanan taze bitki ince kıyılır Geniş ağızlı bir şişeye gevşekce doldurulur ve kaliteli bir konyak, bitkilerin ustune cıkana kadar eklenir Şişe 14 gun boyunca guneşte bekletilir, arada bir calkalanır ve sure sonunda suzulur
Merhem hazırlamak: 100 gr tuzsuz tereyağı veya icyağı tavada iyice kızdırılır İnce kıyılmış bir avuc kadar taze civanpercemi ciceği ve ince kıyılmış 15 taze ahududu yaprağı tavaya atılır, cıtırdamaya başlayınca karıştırılır ve tava ocaktan cekilerek, ustu kapalı bir bicimde serin bir yere kaldırılır Ertesi gun hafifce ısıtılır, tulbentten gecirilerek suzulur ve temiz kaplara doldurulur Buzdolabında saklanmalıdır!
Oturma Banyosu: Iki buyuk avuc dolusu ince kıyılmış taze bitki veya 100 gr kurutulmuş bitki, gece boyunca soğuk suda bekletilir Ertesi gun kaynama derecesine kadar ısıtılır ve suzulerek, banyo suyuna eklenir
Civanpercemi (Achillea millefolium); yoresel olarak akbaşlı, barsamaotu, binbiryaprakotu, marsamaotu, beyaz civanpercemi, sarı civanpercemi ve kandilciceği diye de anılır Hayatımızdan ayrı duşunemeyeceğimiz bir şifalı bitkidir Turkiye'de 40 kadar civanpercemi turu bulunmakta ve bunların bircoğu kullanılmaktadır Turlerine gore 5100 cm yukseklikte, yapraklar yunlu gibi tuylu ve parcalı, cicekleri ; beyaz, fildişi beyazı, soluk sarı veya altın sarısı rengindedir Cok yıllık ve otsu bir bitkidir Mavimtrak renkli bir ucucu yağ taşır Bu ucucu yağda azulen, limonen, sineol, borneol, pinenler, seskiterenler vardır Bitki cayırlarda, dar tarla yollarında, yol kıyılarında ve tahıl tarlalarının kenarlarında kumeler halinde yetişir Guneşli havalarda cevresine aromalı keskin bir koku yayar Aslında cicekleri, guneşin en etkili olduğu saatlerde toplamak gerekir, cunku o sıralarda eterli yağları ve şifalı gucu doruk noktasında olur (Referans2: Prof DrTurhan Baytop)
Kullanım Bicimleri :
Cay hazırlamak: Yarım veya bir tatlı kaşığı ince kıyılmış bitki, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır (kaynatılmaz), 15 dakika demlendikten sonra suzulur Aksi belirlilmedikce gunde 3 su bardağı cay ac karnına veya oğun aralarında icilir
Bitki Tenturu: Ciceklenme zamanında toplanan taze bitki ince kıyılır Geniş ağızlı bir şişeye gevşekce doldurulur ve kaliteli bir konyak, bitkilerin ustune cıkana kadar eklenir Şişe 14 gun boyunca guneşte bekletilir, arada bir calkalanır ve sure sonunda suzulur
Merhem hazırlamak: 100 gr tuzsuz tereyağı veya icyağı tavada iyice kızdırılır İnce kıyılmış bir avuc kadar taze civanpercemi ciceği ve ince kıyılmış 15 taze ahududu yaprağı tavaya atılır, cıtırdamaya başlayınca karıştırılır ve tava ocaktan cekilerek, ustu kapalı bir bicimde serin bir yere kaldırılır Ertesi gun hafifce ısıtılır, tulbentten gecirilerek suzulur ve temiz kaplara doldurulur Buzdolabında saklanmalıdır!
Oturma Banyosu: Iki buyuk avuc dolusu ince kıyılmış taze bitki veya 100 gr kurutulmuş bitki, gece boyunca soğuk suda bekletilir Ertesi gun kaynama derecesine kadar ısıtılır ve suzulerek, banyo suyuna eklenir