Erken ergenlik ya da buluğ çağı denilen devir, orta ergenlik ve son ergenlik ya da geç ergenlik periyodu olarak isimlendirilen bu devirleri kesin çizgilerle ayırmak, kesin yaşlar belirtmek pek mümkün değil. Ama belirli yaş aralıkları belirtmek mümkün elbette;
[*]Erken ergenlik: Kızlarda ortalama 10 - 13, erkeklerde 13 - 15 [*]Orta ergenlik: Ortalama 13 - 15 yaşlarından 17 yaşa kadar [*]Geç ergenlik: Ortalama 18'den 20'li yaşların başlarına kadar olan periyot
Barett’ın bu satırları bana şunu hatırlattı: gencin neler yaşadığını anlamak ve hakikat desteği vermek istiyorsak onun fizikî ve duygusal olarak nasıl süreçlerden geçtiğini bilmeliyiz. Koçluğu yaptığım talebelerle koç-öğrenci alakamızı bile, mekteplinin hangi evrede olduğu şekillendiriyor.
Erken Ergenlik ya da “arkadaşlarım olmadan asla” devri
Duygusal özellikler:
- Kişilik çatışmaları yaşar
- Huysuzdur
- Sesini, ses tonunu ve sözleri daha ustalıkla kullanır, laf dalaşlarına girer
- Ancak yeniden de hislerini laflı söz yanına, davranışla göstermeyi tercih eder
- Yakın arkadaşlar ehemmiyet kazanır
- Anne-babaya kaba davranır, velev küçümser, eleştirir
- Çocukça davranışlar sergileyebilir
- Arkadaş kümesi ile tıpkı şeylerle ilgilenir, birebir müziği dinler, birebir üslup giyinir
- Karşı cinsle ilgisinde çekingen ve utangaçtır.
- Mahremiyet ehemmiyet kazanır
Bilişsel gelişim:
- Hangi mesleği seçeceği ile ilgili bir fikir oluşturur
- Yakın gelecek için planlar yapmaya başlar
- Soyut düşünebilmeye başlamıştır
Fizikî değişim:
- Uzunluğu uzar, kilo alır
- Vücutta ve yüzde tüylenme başlar
- Vücut daha çok terler
- Saçlar yağlanır
- Cinsî uzuvlarda değişim yaşanır
- Ses kalınlaşır, değişir
Mümkün olduğunca çatışmalardan kaçınmalı, mahremiyetine ve kişiliğine hürmet duyduğumuzu davranışlarımızla da göstermeliyiz. Arkadaşlarıyla alakalarını desteklemeli, öz kıymetini oluşturduğu bu devirde kendisinden hoşnut bir birey olabilmesi için eleştirmekten fazla onu olduğu haliyle sevdiğimizi tabir etmeliyiz.
Orta Ergenlik ya da “ben ben ben” periyodu
Duygusal özellikler [*]Kendisini çok uygun tanımaz, ya olduğundan daha uygun ya da daha istenilmeyen bir alanda konumlandırır [*]Anne-babasının kendisine çok karıştığını düşünür [*]Görünüşüne çok değer verir [*]Anne-babası ile bağı azalmıştır [*]Yeni arkadaşlar edinmeye isteklidir [*]Karşı cinse cazip gelmeyi önemser, flört periyodu başlar [*]Aşık olmak, tutku üzere hisleri deneyimler
Bilişsel gelişim
- İlgi yerleri oluşmuştur
- Yaratıcılığını kullanabileceği ya da deşarj olabileceği aktivitelere yönelir.
Fizikî değişim
- Uzunluğu uzamaya ve kilosu artmaya devam eder
- Vücut daha çok terler
- Saç ve deri daha çok yağlanır
Bir birey olarak fikrini almalı, fikirlerine kıymet vermeliyiz. İlgi meydanlarını ve seçimlerini desteklemeliyiz. Karşı cinsle bağlantısı konusunda, onun isteği doğrultusunda, bilinçlendirmeliyiz.
Geç Ergenlik ya da “bu toplulukta ben de varım” periyodu
Duygusal özellikler [*]Kişiliği oturmaya başlamıştır [*]Fikirlerini sözel olarak tabir edebilir [*]Mizah duygusu gelişmiştir [*]İlgi sahaları oturmaya başlar [*]Duygusal iniş çıkışı sisteme girmeye başlar [*]Yaptığı işlerden gurur duymaya, yaptıklarının sorumluluğunu almaya başlar [*]Etrafını de önemser [*]Daha önemli münasebetlere girer [*]Özgüveni daha gelişmiştir
Bilişsel gelişim
- Aşikâr bir çalışma disiplini oluşturur
- Geleceği konusunda daha net fikirlere sahiptir
- Maksatlar koyup aksiyona geçebilir
Fizikî değişim
- Birden fazla kız fizikî gelişimini tamamlamıştır
- Erkeklerde uzunluk uzamaya, kaslar gelişmeye, vücut tüylenmeye devam edebilir.,
Geleceği hakkındaki fikirleri hakkında sohbet edebilir, destek beklediği durumlarda onu fikirlerine müdahale etmeden lakin kararlarının artılarını ve eksilerini belirterek yardımcı olabiliriz. Unutmayın ergenler, evladın büyüğü yetişkinin küçüğü değildir.
Kaynaklar:
Elgiz Henden kimdir?
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu olan Elgiz Henden, 8 yıl akademisyenlik, 12 yıl hocalık ve eğitmenlik hayatında talebelerine nasıl daha yararlı olurum arayışıyla farklı eğitimler almış ve gençlere, mekteplilere koçluk yapmaya başlamıştır.
2007'den beri eğitim kurumlarının koçluk gereksinimlerini karşılamak için eğitimler vermektedir. 2012-2014 devrinde Memleketler arası Koçluk Federasyonu (ICF)'in Türkiye bürosunda idare şurası üyeliği yapmıştır. ICF'in onayladığı "Eğitim ve Öğrenci Koçluğu", "Dikkat Eksikliği Hiperaktivete Koçluğu" "Anne Peder Koçluğu" sertifika programları düzenlemektedir.
Talebeleriyle birlikte yazdığı "Başarabilirim Çünkü" isimli kitabın müellifidir.
Son devirde "kendine güvenen ergenler ve onları özgür bırakan ana pederlerin olduğu bir dünya" yaratmak için gençlere koçluk yapmakta, ana babalara ve hocalara eğitimler ve seminerler vermektedir.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.