Cocugunuz Isitme zorlugumu cekiyor??? Çocuklarda işitme kaybı! Ülkemizde doğumsal işitme kayıpları yüzde 0,10,3 oranında görülüyor Bilhassa de akraba evlilikleri, çocuklarda orta ve ileri derecede işitme kaybı bulunan çocukların doğma riskini artırıyor International Hospital’dan Uzman Odyolog Sevtap Babayiğit, işitme kaybı olan çocukların saptama edilmesi nedeniyle devletin yenidoğanlara “işitme tarama testinin yapılmasını gerekli tuttuğunu söylüyor İşitme cihazları ve özel işitsel eğitim ile özürlü doğan çocukları özürsüz hale getirmeyi amaçladıklarını bildiren Babayiğit, “Aileler çocukları işitme kaybı ile doğdu diye üzülmesinler İşitme taramaları ve erken tanı ile çok şeyler başarılabiliyor diye konuştu İşitme taraması günümüzde özel, üniversite ve devlet hastanelerinde her yenidoğan bebeğe gerekli olarak yapılıyor Tıpkı görme kusurlarında olduğu gibi işitme kaybının da dereceleri olduğunu bildiren Sevtap Babayiğit, “Nasıl gözde görme kusuru varsa, işitmede de kayıpları birtakım tetkikler uygulayarak derecelendiriyoruz dedi Acıbadem Bursa Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof Dr Levent Erişen ise, doğumsal olan işitme kayıplarının büyük bir bölümünün iç kulak tipi (yani duysal ve sinirsel tip) işitme kaybı olduğundan, ameliyat (koklear implant ameliyatı hariç) veya ilaçla tedavilerinin olası olmadığını söyledi İşitme kaybı bebek üç aylıkken saptanmalı İşitme kaybının bebeklerde yaşamın birincil üç ayı içinde tanınması gerektiğini ve bebek altı aylıkken tedaviye başlanmasını öneren Prof Dr Erişen, şöyle konuştu: “İşitme kayıplarında tedavi işitme cihazı uygulamasının dışında, özel eğitim ve rehabilitasyon ile sağlanmalıdır Bazı çocuklarda koklear implant (biyonik kulak) da uygulanabilir Fakat sadece işitme cihazı veya koklear implant tedavi için tatmin edici olmamakta, bunların uygulamasından daha sonra mutlaka rehabilitasyon da yapılması gerekmektedir Çocuğun işitme kaybı derecesine göre işitme cihazlarının fayda oranının değiştiğini gösteren Prof Dr Erişen, işitme cihazı veya koklear implant uygulamasındaki amacın, çocuğun yüzde 100 duymasından çok, konuşma ve mental gelişimini sağlayacak değin sesleri duyabilmesini karşılamak olduğuna değindi Çünkü işitmeyen ve sesleri tanımayan çocuk konuşamazken, bu cihazlar dış ortamdan gelen sesleri yükselterek kulağa yönlendiriyor ve bu negatif gelişmeyi engelliyor Bu Nedenle işitme kaybından nedeniyle çocuğun duyamayacağı şiddetteki sesler çocuğun duyabileceği seviyeye yükseltimiş oluyor Çocuk büyüdükçe cihazın değiştirilmesi gerekiyor Çocuk büyüdükçe işitme cihazının değiştirilmesi gerekebiliyor Lakin bu sık sık gereklilik duyulan bir şart yok Fakat bu cihazın bir kere takılıp, uzun vakit denetim yapılmayacağı anlamına gelmiyor İşitme cihazı sık sık değiştirilmese de aygıt kullanan çocuğun, emin aralıklarla yoklama edilerek izlenmesi gerekiyor Cihazın kulağa oturan kalıbının sıklıkla değiştirilmesi ağırlık taşıyor İşitme cihazının etkin olabilmesi için bu kalıbın kulağa uygun olması ve çocuk büyüdükçe kulağına uygun bir şekilde, kulak kalıbının da mutlaka değiştirilmesi öneriliyor Aygıt takıldıktan daha sonra ve çocuk sesleri duyabilir hale getirildikten sonradan mutlaka özel eğitim programları uygulanmasını gerektiğini vurgulayan Prof Dr Erişen, şöyle konuştu: “Bu programlar ile, söylev ve dil gelişimini sağlayacak rehabilitasyonun yapılması lazım İşitme kaybı olan çocuklarda gaye, konuşma gelişiminden önce işitmenin sağlanması ve çocuğun işitme ve hitabe engelli olmasının önlenmesidir Bunun için de cihaz takıldıktan daha sonra tedavinin bittiği sanılmamalı, sonrasında eğitim ve rehabilitasyon mutlaka uygulanmalıdır Hafif kayıp bile olumsuz etkiliyor id İşitme kaybı fazla hafif, hafif, orta, ileri ve fazla ileri derece olarak sınıflandırılıyor İşitme kaybı, çocukların günlük hayatını olduğu dek eğitim hayatını negatif etkiliyor Çünkü çocuklarda fazla hafif derecede bir kayıp bile öğrenmesini engelliyor Akraba evliliği sonucunda oluşan işitme kaybının erken teşhisi açısından işitme taraması büyük yük taşıyor Erken teşhisle işitme kaybında fazla şey yapılabileceğini gösteren Babayiğit şöyle konuştu: “Bu çocuklarda, uygun işitme aletine ve işitsel eğitime geçiliyor Bir yıl sonra ve daha erken dönemde koklear implantasyon (kulak içine yerleştirilen bir implant ile işitme sinirinin uyarılması) uygulanıyor Kolay bir operasyonla implant yerleştiriliyor Odyoloji uzmanı çocuğun duyduğu mekanik sesin, normal konuşma sesine dönüştürebilmesi nedeniyle eğitilmesini sağlıyor Eğitim baskı ve uzun lakin sonuçları yüz güldürücü oluyor İki kulağa da aygıt takılıyor Bera testi ile işitme kaybının seviyesi tesbit ediliyor Çünkü her dereceye özel işitme aleti var Çok ileri derecede işitme kaybına hafif kayıp için üretilmiş bir cihaz yetkisiz kalabiliyor Yerinde işitme cihazı verilemediğinde zarar da doğabiliyor Sevtap Babayiğit, her iki kulağa da işitme cihazı takılması gerektiğini belirterek, “Beyin keza sağdan keza soldan olmak üzere iki kanaldan da sesi çözümleme ediyor Özellikle çocuklarda çift cihazı öneriyoruz Bir yaş öncesinde bile işitme cihazına geçebiliyoruz Çünkü işitme kaybı olan bir çocuğa, ne değin erken cihaz takılırsa her geçen gün bir gelir oluyor diye konuştu Yeni işitme cihazları yumuşak ve doğal tonu yakaladı Yeni cihazların doğal ve yumuşak tonu yakaladığını anlatan Babayiğit, aygıt takıldıktan sonradan çocuklara söylev eğitimi verilmesi gerektiğini söyledi Çocuklar uzman odyoloğun verdiği bu eğitim bir uçtan bir uca, konuşmalarındaki bozukluklardan ve harf hatalarından kurtulmaları sağlanıyor İşitme cihazlarının ömür boyu kullanılması gerekiyor Kulak arkası tipi cihazların boyutları küçülerek daha şirin ve hafif ayla geldi Ses kalitesinin iyileşmesi doğruca de hastalara manâlı bir işitme konforu sağlandı Çocuklar büyüdüklerinde kulak içi işitme cihazları takılabiliyor Banyo yaparken, denize girerken ve uyurken cihazın çıkarılması gerekiyor Cep telefonu kullanılmasının işitmeyi bozmadığını belirten Babayiğit, işitmenin bozulmaması amacıyla cihazın bu ayarlamayı otomatik olarak gerçekleştirdiğini söyledi