Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Cocuk Tiyatrosu Metinleri

Cocuk Tiyatrosu Metinleri
0
116

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
86
F-D Coin
0
Cocuk Tiyatrosu Metinleri lazım arkadaşlar teşekkurler

Cevap: Cocuk Tiyatrosu Metinleri

Gokkuşağı Balığı (Cocuk Oyunu, Bulent Sezgin)
kategori: Cocuk Tiyatrosu Metinleri yazar: sanat

Gokkuşağı Balığı Marcus Pfisterin oykusunden yararlanılarak Bulent Sezgin tarafından hazırlanmış bir oyundur Oyun bugune kadar farklı okullarda anaokulu 6 yaş ve ilkoğretim gruplarında defalarca sahnelenmiştir İhtiyaclara gore kadrosu değişebilen bir yapıda tasarlanan oyun anlatıcı ve gorsellerle desteklenebilir

Marcus Pfister: 1960 yılında Bernde (İsvicre) doğdu Bern Sanat Meslek Okuluna gitti, ardından grafik eğitimi aldı Once bir ajansında grafiker olarak calıştı 1983de sanatsal bir kariyer (heykel, fotoğraf) yapmaya karar verdi 1986da kendi yazdığı ve resimlediği ilk cocuk kitabı yayımlandı Marcus Pfister edebiyat dunyasında 1992de yayımlanan Gokkuşağı Balığı adlı hikayesiyle tanındı Pfister, kitaplarını ozenle cizdiği suluboya resimleriyle donatıyor Kullandığı yaldızlı renkler (balıksırtındaki pullar ya da yıldızlar) resimlerini cok daha goze batıcı kılıyor ve cocuklarda karşı durulmaz bir etki bırakıyor Kaynak: http:goethedeinstr

Gokkuşağı Balığı

Uyarlayarak Oyunlaştıran: Bulent Sezgin

1BOLUM: FIRTINA

Okyanuslar arasında yolculuk yapan korsanlar bir gemiyi kacırmıştır Ve bu yuzden cok neşelidirler Ancak acık denizde şiddetli bir fırtına cıkar ve gemi batmaya başlar Korsanlar gemiyi terk ederler ve yuzerek kacmaya başlarlar Korsan gemisi Titanik karaya suruklenmeye başlar Bu olaylar basit fiziksel eylemler ve stilize grup hareketleri ile seyirciye anlatılır Korsanlar muzik eşliğinde sahneye girerler, ellerinde durbun ile salınarak etrafı gozetlerler

Kaptan: Ada gorundu! Haydi, korsanlar uyanma vakti geldi artık Herkes yelkenlere!

Yardımcı: Duydunuz kaptanı Herkes yelkenlere!

Hep birlikte halat cekmeye başlarlar ve ritmik bir şekilde nakaratı tekrar ederler

Korsanlar: HEY, HO HEY, HO HEY, HO

Kaptan: Daha hızlı cekin diyorum size

Yardımcı: Duydunuz kaptanı daha hızlı cekin diyor size

Korsan 1: Fırtına geliyor Herkes yelkenlere

Korsan 2: Eyvah! Cok buyuk bir fırtına bu

Korsan 3: Gemi batıyor

Korsan 4: Gemiyi terk edelim

Korsan 5: Once tayfalar, sonra da fareler

Kaptan: (korkarak) Gemiyi en son kaptanlar terk edermiş Hayır (Kaptan ve yardımcısı: elindeki dumeni bırakarak denize atlarlar)

Korsan 6: Kaptan denize atladı, haydi biz de atlayalım

Korsan 7: İmdat! Boğuluyorum!

Kopekbalığı sahneye girer Korsanlar korkudan birbirlerine sarılırlar Kopekbalığı cıkınca rahatlarlar

Korsan 8: Canını seven kacsın (Hep birlikte yuzerek karaya cıkarlar)

2 BOLUM: DENİZKIZLARI

Arka fonda pırıl pırıl ve masmavi bir deniz fotoğrafı Martı sesleri ve dalga sesleri cocuklar tarafından icra edilir Bu sırada sahneye neşeli bir muzik eşliğinde giren denizkızları, denizin icinde mutlulukla dans etmeye başlarlar Birdenbire bir gemi sesi duyulur Denizkızları gemi sesinden korkarak kucuk bir kayanın arkasına saklanırlar Arka fonda atık madde taşıyan batmış bir geminin slaytı gorunur Denizkızları fotoğrafa bakarak kendi aralarında konuşurlar, ancak elbiseleri kirlenmiştir Yağ pas icinde zar zor nefes alırlar, oksurmeye başlarlar

1 Deniz Kızı: Ne kadar da pis kokuyor

2 Deniz Kızı: Boğuluyorum galiba

3 Deniz Kızı: Hic nefes alamıyorum

4 Deniz Kızı: Saclarıma bakar mısınız kızlar? Simsiyah olmuş (ağlamaya başlar)

Diğerleri: Ne kadar da cirkin olmuşsun (herkes ona gulmeye başlar)

4 Deniz Kızı: (cebinden bir ayna cıkarır) Asıl siz kendinize bakın (hep birlikte gulmeye başlarlar)

5Deniz Kızı: Cabuk kacalım artık buradan

6 Deniz Kızı: Yoksa birazdan boğulacağız

1 Deniz Kızı: Nereye kacıyoruz? Once şu gemiye gidip bir bakalım

2 Deniz Kızı: Doğru soyluyor, gemide yardıma ihtiyacı olanlar olabilir

4 Deniz Kızı: Evet belki de yakışıklı bir prens vardır

Diğerleri: Sacmalama O masallarda oluyor bir kere

(Deniz kızları yuzerek batık geminin yanına giderler ve sahnedeki bir yukseltinin uzerine cıkarlar)

3 Deniz Kızı: Amma da buyuk bir gemiymiş

Hep Birlikte: (geminin uzerindeki yazıyı okurlar) Korsanların gemisi Titanik

5 Deniz Kızı: Korsan mı? Korsanlardan nefret ederim

6 Deniz Kızı: Niye?

4 Deniz Kızı: Cunku korsanlar kendilerinden başkasını dinlemezler de ondan

1 Deniz Kızı: (geminin icine doğru yuzer, kulise girip cıkar, elinde bir teyp vardır) Geminin icinde hic kimse yok Bakın gemide bunu buldum

2 Deniz Kızı: O da ne?

3 Deniz Kızı: Sihirli bir kutu galiba

4 Deniz Kızı: Belki de icinden cok guzel hediyeler cıkar

Hep Birlikte: (kavga etmeye başlarlar) Benim o Hayır benim o (Bu sırada kutu ellerinden duşer ve bir ses duyulur Hepsi bir anda dururlar ve bir kayanın uzerine cıkarak sesi dinlemeye başlarlar)

Hep Birlikte: Dinleyin Kutudan sesler geliyor (Teypten gelen ses anlatıcının sesidir)

3 BOLUM: GOKKUŞAĞI BALIĞI

Anlatıcı: Bir varmış, bir yokmuş, Allahın kulu pek cokmuş Evvel zaman icinde, kalbur saman icinde pireler berber iken, develer tellal iken, ben annemin beşiğini tıngır mıngır sallar iken, insanoğlunun doğayı gunumuzden daha cok sevdiği zamanlarda, uzaklarda, cok uzaklarda, okyanusun tam ortasındaki mercan adasında (Arka fondaki fotoğrafta cok guzel bir tropik ada veya su altı fotoğrafı) bir balık yaşıyordu Ancak hic de sı radan bir balık değildi o Tum okyanustaki balıkların en guzeliydi Gokkuşağı rengindeki pullu giysisi pırıl pırıl parlıyordu (Gokkuşağı balığı yuzerek sahneye girer)girer Gokkuşağı balığı adını yedi renkten almıştı Koyu mavi, acık mavi, kırmızı, turuncu, mor, sarı, yeşil Ancak mercan adasında başka balık turleri ve deniz canlıları da vardı (Balıkların dansı başlar Butun balıklar Hamsi, Lufer, Kılıcbalığı, Palamut, Ahtapot, Deniz Yıldızı vb dans ederek sahneye girerler, hayran hayran Gokkuşağı Balığına bakarlar)

Anlatıcı: Mercan adasındaki butun balıklar Gokkuşağı Balığının rengarenk pullarına hayrandılar, cunku onların oyle guzel renkli pulları yoktu (uzulurler) Diğer balıklar ne zaman Gokkuşağı Balığının yanından gecse:

Gokkuşağı balığı, bizimle oynar mısın?

Pullarından birini bize verir misin?

İsteriz İsteriz Pulları isteriz

Anlatıcı: Ancak kibirli ve kendini beğenmiş Gokkuşağı Balığı onların dediklerini hic dinlemiyor, onlarla arkadaşlık yapmıyor ve pullarını ışıldata ışıldata suzulerek yanlarından gecip gidiyordu (Gokkuşağı Balığı diğerlerine hava atarak gecer) Derken bir kucuk balık, yani Hamsi balığı, Gokkuşağı Balığının yanına gelir ve ona şoyle der (Karadeniz ezgisi eşliğinde gelir)

Hamsi 1: Uyyy, Gokkuşağı Balığı, hadi gel horon tepelim

Hamsi 2: Uyyy, uşağım pullarından birini bana versene

Gokkuşağı Balığı: Ne pullarımdan birini sana mı vereceğim Pışık Hadi uşaklar cekin gidin buralardan (Hamsi balıkları uzulerek cıkarlar)

Anlatıcı: Hamsi balıkları bu olaydan sonra cok uzulmuşler ve hemen diğerlerinin yanına giderek başlarından gecenleri diğer balık arkadaşlarına anlatmışlar Obur balıklar da Gokkuşağı Balığına cok kızmışlar ve hemen bir toplantı yaparak plan kurmaya başlamışlar Balıkların planı şuymuş Gokkuşağı Balığı onların yanına geldiğinde hepsi aynı anda ona sırtını doneceklermiş (Balıklar, Gokkuşağı Balığına sırtını donerek onun değerini duşururler) Hic kimse gorup de hayran olmadıktan sonra Gokkuşağı Balığının guzelliğinin, hoş pırıltılı pullarının onlara ne yararı vardır ki? Artık o okyanusların en guzel balığı değil, okyanusların en yalnız balığıydı, cunku kendini beğenmişliği yuzunden hic arkadaşı kalmamıştı Oyun oynayacak arkadaşı kalmayan Gokkuşağı Balığı gunun birinde deniz yıldızlarına icini dokmeye karar verir (Muzik eşliğinde deniz yıldızları dans ederek sahneye girer)

Deniz Yıldızı 1: Hoş geldin canım (abartılı bir şekilde merhabalaşma oyunu yapar)

Deniz Yıldızı 2: Ne oldu sana boyle?

Deniz Yıldızı 3: Neden boyle uzgunsun?

Gokkuşağı Balığı: Guzel olmasına guzelim Neden beni hic kimse sevmiyor?

Hep Birlikte: Kayalıkların oradaki mağaraya git ve oradaki ahtapotu bul O belki sana yardımcı olabilir (Deniz yıldızları sahneden cıkar)

Anlatıcı: Gokkuşağı Balığı deniz yıldızlarının soylediği mağarayı zar zor bulmuş Mağaraya geldiğinde icerisi kapkaranlıkmış Onunu zar zor gorebiliyormuş Birdenbire karşında 8 kollu bir ahtapot gormuş

Ahtapot: (esrarlı bir şekilde bir perdenin arkasından konuşur) Ben de seni bekliyordum Dalgalar bana oykunu anlattılar Şimdi bak, beni cok iyi dinle Eğer pullarını arkadaşlarınla paylaşırsan cok mutlu olacaksın Eğer paylaşmazsan okyanusun en mutsuz balığı sen olacaksın (Ahtapot sahneden cıkar)

Gokkuşağı Balığı: Ama nasıl olur Suslu pullarım olmadan nasıl mutlu olabilirim ki?

Anlatıcı: İşte bu sırada Ton Balığı Gokkuşağı Balığının yanına gelir ve ona şoyle der:

Ton Balığı 1: Selam ben Dardanelyus

Ton Balığı 2: Ben de Tonkinos

Ton Balığı 1: Biz şişman balığız diye diğer balıklar bizimle dalga geciyor

Ton Balığı 2: Eğer pullarımız olursa herkes bizi cok beğenecek Şişmanız diye kimse bizimle alay etmeyecek

Anlatıcı: Gokkuşağı Balıkları duşundu, taşındı ve en sonunda giysisindeki en parlak pulu kopararak ve Ton Balıklarına armağan etti (Gokkuşağı Balığı pulu Ton Balığına verir)

Ton Balıkları: Teşekkur ederiz Sen cok cici bir balıksın

Gokkuşağı Balığı: (arkalarından) Ama lutfen siz de formunuza dikkat edin bundan boyle, fazla abur cubur yemeyin Tamam mı?

Anlatıcı: Gokkuşağı Balığı bir tuhaf olmuştu Acaba doğru mu yapmıştı? Ne de olsa kucucuk bir pul diye duşundu icinden İşte bu sırada okyanustaki diğer balıklar geldiler ve ondan guzel pullarını istemeye başladılar Ve Gokkuşağı Balığı buyuk bir sevincle pullarını dağıtmaya başladı (Muzik, pulları paylaşma oyunu) Artık okyanusun en guzel balığı değildi Ama bundan sonra belki de okyanusun en mutlu balığı olacaktı Kim bilebilirdi ki bunu? İşte boyle hikayemiz sona eriyor cocuklar Sizce Gokkuşağı Balığı ne kazandı, ne kaybetti? Bu kaseti dinleyen herkes, akşam uykuya dalmadan once bu hikaye uzerine biraz duşunsun derim (Ses gitmeye başlar Deniz kızları sukUnet icinde sahneye girer)

1 Deniz Kızı: Yazık

2 Deniz Kızı: Sihirli kutumuzun pili bitti galiba

3 Deniz Kızı: Ne kadar guzel bir hikaye idi

4 Deniz Kızı: Ben bu hikayeyi cok beğendim kızlar

5 Deniz Kızı: Ben de bu hikayeden bir ders cıkardım?

6 Deniz Kızı: Nasıl bir dersmiş soyle bakalım?

5 Deniz Kızı: Bence biz de bu kutuyu paylaşalım

Diğerleri: Kabul ediyoruz (Bu sırada yorgun argın bir şekilde korsanlar yuzerek gelirler)

Korsanlar: Hey deniz kızları, buralarda batık bir gemi gordunuz mu?

Deniz Kızları: Evet gorduk? Yoksa bizim guzel denizimizi kirleten gemi sizin mi?

Korsanlar: Evet bizim nolmuş ki? Gunlerdir denizde yuzuyoruz ve onu arıyoruz

Deniz Kızları: Demek sizin ha? Demek sizin ha? (Korsanların ustune doğru yurumeye başlarlar, korsanlar kacar Kacmakovalamaca oyunu oynanır)

Anlatıcı: Tum balıkların, cocukların ve deniz kızlarının dikkatine İkinci bir emre kadar doğayı kirletmek yasaklanmıştır Ve bundan boyle doğayı kirletenlere gereken cevap verilecektir Herkes şu gemiyi hemen denizimizden dışarı atsın (hep birlikte fotoğrafa yonelirler, buyu yapma oyunu oynanır Arka fonda pırıl pırıl masmavi bir deniz slaytı belirir)